Pravá arabská káva je vě většině případů připravována s cukrem a kořením. Z dostupných pro středoevropana se používá skořice, vanilka a kardamom. Káva bez těchto uvedených ingrediencí, včetně cukru, se pije jen při smutečních hostinách. Jedním z mnoha důvodů proč je káva oblíbená na celém světe je fakt, že se dá připravovat na mnoho způsobů. Když opomenu kávu rozpustnou, které se budeme věnovat jinde, tak základní princip přípravy je vesměs stejný: kávová zrna se umelou a zalévají horkou vodou.
Do džezvy se nasype mletá káva , cukr a koření (skořice, vanilka a kardamom) a vše se zalije vlažnou vodou.
Následně se džezva postaví na plotýnku a před dosáhnutím varu se odstaví. Tento postup se pak opakuje třikrát. Servírovaní arabské kávy. Arabská káva se podává bez mléka. Přímo z džezvy se nalévá do malých.
Příprava kávy v aeropressu je velmi jednoduchá a rychlá. Přístroj se skládá z plastového válce, pístu a sítka s papírovým filtrem. Je skladný, lehký, a proto si ho můžete sebou brát i na cesty.
Káva z něj je o něco silnější než z french pressu, ale stále si zachovává jemnost vyrovnanost chuti. Jakmile káva vzkypí tak, že už by z džezvy přetekla, odstavíme ji a až slehne pěna, celý proces zopakujeme. Necháme vzkypět celkem 3x (kávu nevařit!). Poté ihned slijeme do šálků, aby se nám nevyluhoval kofein. Takto připravená káva nemá vysoký obsah kofeinu a má lahodnou chuť.
Zajímalo vás někdy, jak funguje vacuum pot nebo moka konvička? Jak optimálně skladovat kávu, aby nevyčichla? Na jakou hrubost se mele káva určená pro french press nebo jak fungují překapávače?
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Káva s kardamonem se připravuje už po staletí v džezvě, a to především v arabských zemích a Turecku a patří mezi jedny z nejstarších příprav. Výsledkem je káva s výraznou kořeněnou chutí s nádechem do karamelu. Filtrovaná káva nebo espresso?
Pokud si chcete oblíbený nápoj vychutnat ve všech odstínech chuti, zvolte filtrovanou. Na rozdíl od přípravy espressa neprobíhá její příprava pod tlakem a káva si zachovává mnohem širší škálu chuťových nuancí. Káva musí být opravdu velmi jemně namletá. Směs cukru a kávy zalijeme studenou vodou. Džezvu postavíme na plotýnku, ideálně s plynovým hořákem.
V arabských zemích se káva připravuje buď na plameni a nebo na žhavém písku.
Káva třikrát zpěněná je naprosto dokonalá arabská káva , která úžasně voní a ještě. Právě správná péče o kávová zrnka a použití vhodné vody mají na chuti kávy v šálku podíl vpravdě zásadní. Jedině čerstvá káva a voda s příznivým chemickým profilem dají šálku kávy chuť a aroma, které očekáváte.
V každém jiném případě hrozí zklamání. Vezměte jí vzduch a zapamatujte. Káva je balená ve speciálních originálních sáčcích s jednocestným ventilkem, který umožňuje únik CO(odchází z kávy po dobu několika dní po upražení) a zároveň zamezuje přístupu vzduchu. Nejlepší je středně upražená, kterou taky nabízíme.
Platí pouze pro 100g, 200g a 500g. Kávovník arabský (Coffea arabica) pochází z Etiopie (Kaffa a Narea) a Jižní Afriky (Mozambik a Angola). Složení: vybraná kávová směs, aroma kardamomu (min. ). Ve Francii se připravuje v tzv. Itálii v mocca konvičkách.
Jedná se o silnou kávu, která je trochu podobná espressu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.