úterý 28. června 2016

Kvasné nádoby na zelí

Je jen na Vás jaké vstupní složky zvolíte. Zeleninu očistíme, zvážíme, nakrájíme (můžete si odložit list zelí na zatížení) a osolíme. Poměr soli k váze ostatních ingrediencí je přibližně.


Pro představu ingredience na obrázku váží dohromady 1. Očištěné zelí nakrájejte na jemné proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo.

Přidejte sůl a vše smíchejte ve velké míse. Je potřeba sůl pořádně promnout se zeleninou, až začne pouštět šťávu. Pak zeleninu přendejte do nádoby a pořádně jí upěchujte.


Takto připravené zelí postupně přidávejte do kvasné nádoby. Vše řádně napěchujte a snažte se vytlačit všechen vzduch. Zbytek šťávy z bedýnky zalijte na upěchované zelí.


Do kvasné nádoby vložte čistý talířek a zatižte celý obsah. Závaží musí být dostatečně těžké, aby působilo na zelí během procesu.

V této kategorii naleznete keramické (kameninové) sudy na zelí (zeláky), které se nám za mnoho let prodeje nejvíce osvědčily. Nabízíme lety ověřené slovenské sudy na zelí , až do objemu 40l. Každý sud na zelí (zelák) se snažíme co nejlépe zabalit, aby nedošlo k jeho poškození během přepravy. Zelák l nádoba na zelí s víkem.


Kvasné zátky a těsnění pro kvasné nádoby , bečky a demižóny. Plastová nádoba o objemu l, určená na přepravu vína, džusů, mléka, piva i oleje, ale i na kvašení zeleniny. V počátku kvašení produkují bakterie v zelí značné množství oxidu uhličitého a jiných plynů.


Zelí tím nabude na objemu a mohlo by buď vykypět z nádoby , anebo vás ohodit, až nádobu otevřete. Zelí očistěte, odstraňte vrchní listy. Rozkrojte na půl a vykrojte košťál.


Nakrouhané zelí dejte do mísy a promíchejte se solí, podrťte. Zelí musí odležet, dokud nepustí šťávu. Zelí postupně dávejte do kvasné nádoby , každou vrstvu upěchujte. Poslední vrstvu zalijte šťávou, kterou pustilo zelí.


Okapané zelí vložíme do hrnce, okmínujeme, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme. Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli.

V kastrolku zahřejeme sádlo (olej), vsypeme na něj cibuli a necháme ji zpěnit. Na ni vsypeme hladkou mouku a za stálého míchání si tak připravíme světlou jíšku. Je pravda, že tato cesta by byla asi nesmyslná, v případě kysaného zelí je však postup tak jednoduchý, že určitě stojí za vyzkoušení. Protože každý rok nakládám zelí ,v každém případě jsem přešel na ruční krájení.


Ale i přes to se nedá nakrájet na tenko zelný list v oblasti stonku,takže si komplikuji situaci vyřezáním i silnějších žil. Listy pak nakladu na sebe a ostrým nožem krájím tenké řízky. Střed hlávky a žíly hodím do kráječe,přidám celou cibuli a vše rozmixuji na jemno. Kvasné nádoby , kvasné zátky, odměrné nádoby , odměrné válce, lihoměry, teploměry, hustoměry a vínoměry. Filtry, filtrační papíry, filtrační zařízení, aktivní uhlí pro čistění nežádoucích chutí a vůní alkoholu, usazenin ve vínu nebo domácím ovocném cideru.


Stáčecí hadice na lepší manipulaci s pálenkami, vínem nebo pivem. Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah.


Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky