pátek 11. prosince 2020

Výroba dřevěného nádobí

Náš sortiment dřevěného nádobí nabízí především dřevěné podnosy a dřevěné talíře jako i prkénka a misky, které využíváme především při grilování protože ke grilovačce dřevěné nádobí prostě patří. Technika výroby pak závisí na tvrdosti dřeva. V minulosti se nejčastěji používalo dlabání, strouhání, štípání, vyřezávání a později i soustružení. Výroba dřevěného nádobí bývala v podhorských oblastech velmi významným doplňkovým zaměstnáním. Nádoby složené z dužin spojených dřevěnými nebo kovovými obručemi (sudy, kádě, putny, dbanky, šechtáre …) vyráběly bednáři.


Jednotlivé druhy dřevěného nádobí se zhotovovaly především z buku, lípy, javoru, smrku či jasanu. Na vybranější kousky se však mohou používat i vzácnější druhy dřeva, například třešně, švestky, jabloně, hrušně či modřínu. Samotná výroba pak probíhá buď mechanicky pomocí dlabacích strojů, nebo manuálně. Tradiční výroba dřevěného domácího nádobí , tzv. Nejdříve jsem naštípal polínka ze dřeva vhodného na grilování, v mém případě olše.


Všechno jsem naskládal do sudu zavřel a utáhl obruč okolo víka. Jednu stranu podložil cihlami a asi hodiny pod sudem topil. Výsledek je vidět na následující fotce. Jak je vidět ještě dřevěné uhlí. Tuto dřevěnou bedýnku, můžete použít též jako podnos.


Je z přírodního, neošetřeného dřeva (můžete si dřevo libovolně ošetřit - olejem, barvnou). Je ideální k servírování více věcí najednou. Také dobře slouží k přenášení nádobí na zahradu a zpět. Můžete ji také vyúžít k balení dárků, přidat.


Pro ochranu dřeva před vlhkostí je potřeba aplikovat silnou vrstvu epoxidové pryskyřice. Dřevěné umyvadlo a jeho praktické využití v koupelně. Moc vám všem děkuju za každý like, odběr, komentář a sdílení videa.


Nádobí natřeme přírodním ošetřením certifikovaným pro potravinářské účely a dětské hračky a může do světa! U některých kousků dřevěného nádobí přijde na řadu ještě ruka Veroniky, která na ně píše nejrůznější slova a nápisy, a také maluje – nejčastěji mandaly a geometrické kresby. Menší množství dřevěného uhlí uspokojivé kvality lze získat ze zbytků ohniště, zejména pokud v závěru uhasíme žhavé uhlíky vodou. Autor: Archiv ireceptar. Můžeme také směs z ohniště nasypat do vody a kousky dřevěného uhlí, které vyplavou na hladinu, proprat a usušit na slunci.


Vize společností skupiny Amadea. Replika středověkého dřevěného nože nalezeného v Plzni. Stáří je odhadnuto na 14.


Dřevěný nůž je sám o sobě poměrně neobvyklý nález, ale vzhledem k tomu, že se našel společně s dalším množstvím užitkových dřevěných předmětů, lze se domnívat, že sloužil např. Chochlomské umění zdědilo od závolžských mistrů klasické tvary dřevěného nádobí (naběraček, lžic), od ikonopisců malířskou tradici, tzv. Obec založená v pol 17.


Pokud by podnikatel prováděl specifickou výrobu zařazenou do NACE spadající do 4. Pokud ve stánku dochází k prodeji potravin a nápojů, je třeba posoudit, zda je tato činnost stravovací službou či dodáním zboží. Smaltované nádobí značky SFINX. Jedinečná nabídka kvalitního českého nádobí vyráběného v Českých Budějovicích.


Neváhejte vyzkoušet kvalitu, kterou ve svých dománostech měli již Vaši prarodiče a která stále slouží k naprosté spokojenosti valné většiny uživatelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky