pátek 25. září 2020

Vyhnání gerty schnirch rozbor

Nenech ho čekat dlouho :-). Tučkové se daří vytvořit atmosféru předválečného Brna. Vyhnání Gerty Schnirch. Přínosem je i její znalost místních reálií a ulic uváděných v německém jazyce.


Málokdo dnes asi tuší, že dnešní Moravské náměstí se dříve jmenovalo Adolf Hitler Platz. Zajímavé téma o kterém se chcete dozvědět víc. Kniha jako taková není špatná, osobně mi jen nesedí styl psaní paní Tučkové.


Zajímalo by mě, nakolik kniha čerpá ze vzpomínek pamětníků a nakolik je autorskou licencí. Dobře si ale byla vědoma, že suchý popis událostí ke stvoření románu nestačí, i když je zcela jasné, že fabulační hra nebyla v případě toho prozaického díla tím hlavním. Tuzemská polistopadová próza již několikrát otevřela jedno z temných a kdysi tabuizovaných témat naší novodobé historie – téma násilností, jichž se česká strana dopustila na německy mluvící menšině během tzv.


Její první kniha to však nebyla. Napsala i odborné publikace a psala i do mnohých časopisů, např. Osud Gerty Schnirch ukazuje události druhé poloviny dvacátého století z perspektivy člověka, který na základě dějinných událostí a politických rozhodnutí ztratil svůj občanský. Vilma Cibulková, držitelka Českého lva, ceny Thálie.


Gerta Schnirch , matka několikaměsíční dcerky, je jen s osobními věcmi „odsunuta společně s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň. Kateřina Tučková žila do šesti let věku v Moutnici, dětství poté prožila v Kuřimi. S důrazem na válečná a především poválečná léta. Od Václava Havla se čekalo, že po ukončení svého prezidentského působení sepíše po vzoru jiných velkých státníků paměti, ve kterých popíše zákulisí doby, kdy byl hlavou naší republiky.


Protože mne knížka zaujala. Z té poctivosti a vyváženosti lze řadu věcí vyčíst. A položit si třeba i řadu otázek. Re: Rozbor literárních děl k maturitě - internet Marta.


Jinak v červnu(1) každý rok dostávají takovéto lejstro, kde je napsáno co mají další školní rok číst, takže aktivní si to čtou o prázdninách, třeba na dovolené. Nejlepší je si knihu přečíst sama. Je tolik zajímavých knih ke čtení, například Hůlová Paměť mojí babičce a další knihy, Tereza. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti.


Knihu jsem přečetla jedním dechem. Nesmírně poutavý , čtivý příběh psaný na základě skutečných událostí a skutečných osob. Spisovatelka musela udělat skutečně velký kus badatelské práce. Poklona vzhledem k jejímu věku.


Tato knížka nemá jen krásnou obálku, ale i nádherný příběh. Je plný emocí a zážitků z druhé světové války. Kniha je rozdělena na tři části, které do sebe skvěle zapadají a je moc hezky napsaná. V základu se dají knihy rozdělit na beletrii, knihy populárně naučné a knihy odborné. První dvě sekce jsou nejoblíbenější mezi běžnými čtenáři, v beletrii najdeme nejčtenější žánry, tedy krimi, sci-fi, fantasy, romány všeho druhu nebo třeba i poezie.


Knih na téma holocaustu mám přečteno mnoho, ale toto komiksové zpracování je pro mě velmi silným příběhem. Nejen pro samotný otcův příběh, ale velmi na mě působila i vedlejší linka komplikovaného vztahu poznamenaného otce a syna, který válku nezažil, nedokáže si její hrůzy ani představit a je pro něj velmi těžké chápat otce i jinak, než jako protivného.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky