úterý 1. srpna 2017

Neloupaná rýže doba vaření

Na osoby počítejme hrníček rýže. Poté vodu s rýží osolíme, do oloupané cibule zapícháme několik hřebíčků, cibuli vrazíme do rýže , přiklopíme a necháme cca - minut vařit na mírném plameni. Po celou dobu vaření neodklápíme pokličku, počkáme, až budeme kontrolovat, jestli je rýže už uvařená.


Předvařená rýže – z bílé loupané rýže působením zvýšené teploty bez přidání vody. Vaření trvá cca jen minut, ale má nízký obsah živin.

Rýže parboiled – upravená zvláštním postupem, při vaření se nelepí, vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vyluhují. Pak vás čeká i vaření sushi rýže. Opět je třeba rýži nejdříve proprat, následně ji vložit do hrnce s osolenou vodou. Jakmile začne voda vřít, ztlumíme plamen a necháme rýži – minut vařit (pro konkrétní dobu vaření si přečtěte návod k přípravě na konkrétním balení). Rýže už se nesmí míchat, jinak bude lepivá, ani pod pokličku nenakukujeme.


Po odpaření veškeré vody je rýže hotová. Rýži jemně promícháme vidličkou a můžeme podávat. Při dušení rýže neztrácí vitamíny ani minerální látky a používá se u všech typů rýže.

Doba dušení pak závisí na druhu rýže , vařiče. Basmati - je neloupaná dlouhozrnná rýže pocházející ze severní Indie a Pákistánu. Doba vaření je na každém sporáku trochu jiná.


Uvařit hnědou rýži obvykle trvá asi - minut, nicméně už po minutách ji raději začněte kontrolovat, aby se vám nepřipálila. Vařte rýži na velmi nízkou teplotu, na hořáku, který odpovídá velikosti hrnce. Divoká nebo také planá rýže se hojně využívá do různých salátů.


Její doba vaření je ovšem až minut. Je pěstována v Číně a má nasládlou chuť. Tahle rýže totiž při vaření a míchání uvolňuje škrob, lepí se a houstne. Ta delší, dlouhá, špičatá zrníčka jsou naopak velmi vhodná pro dušení pod pokličkou, protože dávají nadýchaný výsledek s oddělenými zrnky.


Ze všech dlouhozrnných rýží se na dušení hodí nejlépe rýže basmati a rýže jasmínová. Rýže natural zajímá ty, kteří programově chtějí jíst zdravě, nemocné lidi, ale právě tak skutečné labužníky. Rýže natural vyžaduje delší čas přípravy než rýže bílá, ale pokrmy z ní připravené mají nejen vyšší výživovou hodnotu, ale rovněž chutnají jinak. Správný poměr rýže a vody je hrneček rýže (hrneček - 2ml) a hrnečku vody, tedy poměr je 1:5. Nejprve rýži pořádně opláchneme pod proudem tekoucí vody, abychom ji zbavili přebytečného škrobu, voda musí zůstat čirá, z rýže musí téct úplně čistá voda.


Neloupaná rýže recepty, které budete milovat. Příprava rýže není ničím složitým.

Pokud se chystáte na přípravu běžného druhu rýže (například klasické dlouhozrnné rýže ), můžete si navíc vybrat, zda budete rýži vařit volně v hrnci, ve varných sáčcích, či například v tlakovém hrnci. Jakmile přivedeme rýži k varu, snížíme teplotu a přikryjeme ji pokličkou. Během varu by pak měla rýže celou tekutinu absorbovat. Po dobu vaření byste pokličku neměli zbytečně nadzvedávat nebo rýži míchat. Rýži nasypte do hrnku a zde platí, že na jeden hrnek sypké rýže je potřeba hrnku vody.


Proplachování rýže nijak zásadně neovlivní proces vaření , záleží tak pouze na individuální preferenci. Jste-li opravdoví milovníci rýže a máte ji na stole denně, zvažte pořízení rýžovaru. Tento krok není nezbytný, ale někteří lidé rýži rádi namáčí, aby se zkrátila doba vaření.


Namočením může být rýže lepivější. Pro namočení odměřte příslušné množství vody, rýži namočte a poté ji vařte ve stejné vodě. Jak připravit hnědou rýži. Hnědá rýže obsahuje mnohem více živin, než klasická bílá rýže , a dají se z ní proto připravit zdravá jídla, která navíc zasytí.


Středně dlouhá rýže se zrny dlouhými 5–mm, ale silnějšími než u dlouhozrnné rýže. Po uvaření je tato rýže lepivější a měkčí než dlouhozrnná. Používá se například k přípravě španělského pokrmu paella. Krátkozrnná a oválná rýže má zrníčka dlouhá 4–mm a pouze 5–2krát delší než široká.


Protože bílkoviny se ve vajíčku při vaření srážejí postupně, od skořápky ke středu, máte vysokou šanci ovlivnit, jak to bude vypadat uvnitř tím, kolik času jim dáte. Půlhodinová vajíčka ovšem ponechám stranou, od těch už se nic dobrého čekat nedá. Po tak dlouhém varu bývá vajíčko tak suché, že už ho.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky