úterý 29. srpna 2017

Nádobí na sklokeramiku

U vysokého dna jde spíš o tu výhodu, že je teplo rovnoměrné po celém dnu hrnce a že udrží déle teplo. Ale musím přiznat, že i na sklokeramiku. My jsme si kdysi k novému vařiči pořídili i sadu nerez nádobí , bohužel u Vietnamců.


Zabroušená dna měla v ploše vyčnívající gróty, takže nádobí jsem s brouskem v ruce upravoval. Vyčistit sklokeramiku je často až překvapivě složitý úkol: vysoké teploty, mastnota a prach dokážou udělat na povrchu varné desky pořádnou paseku.

Poradíme vám, jak na to. Nerezové kastroly a hrnce představují díky používaným technologiím a kvalitním materiálům výrobek vhodný pro každou. Snadno odstraní připálené nečistoty z povrchu sklokeramických a indukčních varných desek, hladkých skleněných a porcelánových ploch apod. Dodáváno s náhradní čepelí, vyrobeno z prvotřídní nerezavějící oceli a odolného plastu. Indukce vaří velmi rychle a lze ji během vaření účinně regulovat.


Nádobí na indukční vaření musí mít magneticky vodivé dno. Poznáte je tak, že na dno přiložíte magnet. Pokud na hrnci či pánvi drží, je to nádobí vhodné pro indukční plotnu.

N ádobí na sklokeramiku Pro sklokeramickou a halogenovou varnou desku (desku s halogenovými trubicemi) je nejvhodnější nádobí vybavené silným sendvičovým dnem. Jedině tak je zaručen správný rozvod tepla a nedochází k přehřívání nádobí a následnému připalování pokrmů. Příklad vyčistitelné skvrny od nádobí z nevhodného materiálnu - slitiny hliníku. Co se týká chemické odolnosti je sklokeramika odolná vůči téměř všem druhů chemikálií, které se v běžné domácnosti vyskytují.


Je však třeba dávat pozor na cukr nebo vše co cukr ve větším množtví obsahuje. Zejména kvůli financím jsme zvolili sklokeramiku Electrolux, přecházela jsem na ní z plynu. Indukce je dražší a jak již bylo řečeno, je na ní potřeba speciální nádobí. My jsme měli skoro celou sadu kvalitního nádobí , které jsem chvíli používala i na plynu a neměli jsme tedy ani peníze na to investovat ještě do nádobí , když to staré univerzální jsme neměli.


Smaltované hrnce velmi připomínají nádobí našich babiček. Nabízíme je v různých rozměrech a jsou vhodné na plyn, elektriku i sklokeramiku. Jsou vyráběny v bílém, modrém nebo například červeném provedení, které je zdobeno atraktivním dekorem.


Na běžné omývání vám bude stačit jemná houbička na nádobí , speciální čistič na sklokeramiku či klasický odmašťovací prostředek na nádobí. Na vyleštění pak utěrka z mikrovlákna. Pro indukci je potřeba nádobí s feromagnetickým dnem. Snadno se pozná – na jeho dně zespodu najdete grafický symbol cívky (několik vlnovek nad sebou), případně slovní označení Induction. Test lze udělat také pomocí malého magnetu, ten stačí přiložit na dno nádobí.


Feromagnetické dno mají ale i obyčejné smaltované.

Nádoba s rukojetí na nalévání parafínu o průměru cm. Je kónického tvaru s lehce vyklenutou hubičkou a dlouhým rovným držadlem. Je vhodná na plyn, elekriku a sklokeramiku. Nelze používat na indukci. METALAC sada smaltovaného nádobí červený puntík, dílů je vyráběna ze speciálních plechů o síle – 25mm.


Podle nejnovějších průzkumů je smaltované nádobí absolutně zdravotně nezávadné což ho řadí na první místo ve zdravém vaření. Tyto sporáky ale vyžadují i speciální nádobí. Vařič ohřívá pouze hrnce s obsahem železa, nemůžete tedy očekávat, že bude reagovat na starší hliníkové, nerezové, skleněné či teflonové nádobí , jejichž materiály jsou magneticky nevodivé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky