Planujesz zakup płyty grzewczej i oto pada najważniejsze pytanie: jaka płyta będzie lepsza- indukcyjna czy ceramiczna ? Choć pytanie wydaje się trudne, w naszej opinii logiczny wybór pozostaje tylko jeden. Z wyglądu trudno jest odróżnić płytę indukcyjną od ceramicznej. Płyta indukcyjna czy ceramiczna ? Jeżeli wiesz już mniej więcej, czym się różnią od siebie obie kuchenki, warto w tym momencie wspomnieć o jednej rzeczy.
A więc, nagrzewa się jej cała.
Pamiętajmy jednak, że choć rozwiązania indukcyjne uznajemy za uniwersalne, nie oznacza to wcale, że ich montaż jest możliwy w każdej kuchni. To, że płyta ceramiczna nagrzewa się, wcale nie oznacza, że jest pozbawiona zabezpieczeń, a rodzice. Oznacza to, że nagrzewa się naczynie na płycie, a nie sama płyta.
Na to pytania odpowiada sobie każdy, który stoi przed wyborem płyty grzewczej zasilanej na prąd. Zasady działania są znaczące, choć wizualnie są podobne. Przyjrzyjmy się więc dokładnie obu rodzajom. Przejdź do akapitów: Czym się różni płyta ceramiczna od indukcyjnej? Kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną – opinie Czym się różni.
Wyposażenie AGD jest podstawą każdego pomieszczenia, w którym przyrządza się posiłki.
Przygotowując się do remontu kuchni lub w czasie urządzania jej od podstaw, warto dowiedzieć się co jest lepsze – płyta indukcyjna czy ceramiczna. Na pierwszy rzut oka płyta indukcyjna i nowoczesna płyta ceramiczna niczym się nie różnią - powierzchnię obu wykonuje się z hartowanego szkła, odpornego na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury oraz łatwego w czyszczeniu i pielęgnacji (wystarczy umyć ją wodą z dodatkiem delikatnego detergentu przy użyciu miękkiej ściereczki). Moim zdaniem trzeba iść do przodu i kupować sprzęty najnowszej generacji a nie starsze technologie.
Warto wiedzieć, że płyta indukcyjna zużywa mniej energii elektrycznej niż płyta ceramiczna. Dzieje się tak dlatego, że podgrzewane jest jedynie naczynie na konkretnym polu grzewczym, a nie cała powierzchnia płyty. Teraz czas na opcję numer dwa, a jest to płyta ceramiczna. Tego rodzaju płyty grzewcze często są doceniane ze. Pojęcie płyta elektryczna jest tu niewłaściwie użyte.
Powinno być ceramiczna czy indukcyjna ? Nie tak bardzo jak ceramiczna bo nagrzewanie następuje od strony postawionego na niej garnka jednak tuż po zdjęciu naczynia jest to kilkadziesiąt stopni. Każdemu zdarza się, że coś wykipi. Konkurencją płyty indukcyjnej jest płyta wykonana z ceramiki. Jej działanie grzewcze opiera się na spiralach elektrycznych lub lampach halogenowych, które przekazują ciepło do naczynia. Podobnie jak indukcja, płyta ceramiczna nagrzewa się tylko w wyznaczonych polach, natomiast reszta urządzenia pozostaje zimna.
Energię generuje zwój indukcyjny, a jego praca rozpoczyna się w momencie, gdy na blacie postawimy garnek ze specjalnym, ferromagnetycznym dnem. To ono uruchamia dane pole grzewcze. Wybór odpowiedniej płyty nie jest jednak prostą sprawą.
W tym artykule przyjrzymy się wadom i zaletom płyty indukcyjnej, ceramicznej i gazowej.
Mam możliwość podłączenia pod 230V bo przecież to zwykły kontakt i do 400V też mam możliwość, bo jest tzw FAZA w mieszkaniu, chodzi o to, że w ostatniej chwili zmieniłem decyzję co do płyty i nie zauważyłem, że nowa płyta nie ma możliwości podłączenia po 400V i dlatego pytam się czy jak jest 230V na płycie to nie. By mieć sto procent pewności, że nabywana płyta jest indukcyjna , musimy sprawdzić czy widnieje na niej napis „for induction. Wady kuchni indukcyjnych.
Już wspomnieliśmy o tym, że płyta indukcyjna jest stosunkowo droga, dlatego nie każdy może sobie na nią pozwolić. Jest ono potocznie określane takimi zwrotami jak „siła”, czy „trzecia faza”. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć. Jeśli mieszkamy w bloku, to można niestety ze sporym prawdopodobieństwem powiedzieć, że nie mamy takiego napięcia.
Wyjątkiem są domy wybudowane w ostatnich. Nie spotkamy tu „inteligentnych” funkcji, ledowych podświetleń garnków, czy opcji postawienia naczynia w dowolnym miejscu. Różnicę w technologii najlepiej obrazuje waga urządzeń. Pierwszy rodzaj ma dwie zalety – zabezpiecza szkło przed ukruszeniem i nadaje płycie delikatnego wgłębienia (gdy coś wykipi, zostaje na płycie, a nie leci od razu poza urządzenie). Najczęściej zadawane pytanie: płyta indukcyjna czy ceramiczna ? Tutaj musimy wziąć pod uwagę nie tylko bilans energetyczny i wygodę użytkowania płyt indukcyjnych, ale także szybkość przygotowania potrawy.
Pod każdym względem płyta indukcyjna spisuje się wspaniale.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.