pondělí 7. srpna 2017

Domácí štěstí kytka

Domácí štěstí nejlépe poroste v substrátu s přídavkem kvalitní listovky (můžete použít i kompost obohacený kompostem a perlitem). Při jarním přesazování ji snadno namnožíte dělením trsů – oddělek musí mít nejméně dva listy, aby se ujmul. Každoroční přesazování však rostlina nepotřebuje, ani jí. Pokud domácí štěstí každoročně přesadíte, nemusíte je už hnojit.


Víte-li o někom, kdo je má (a rád se podělí), nemusíte je ani kupovat.

Množí se totiž velmi jednoduše, dělením trsů. Vytváří polštářky drobných kulatých listů, které přerůstají až v zelené vodopády. Těmi rostlinka dělá radost také v květináči. Je to sice rostlina, která má radši vyšší vzdušnou vlhkost, dá se dát na podmisku s vlhkým štěrkem, spíše severní okno, nebo polostín, přes léto vyšší zálivku, ale při vhodných.


Domácí štěstí (Helxine soleirolii) je velmi roztomilá pokojová rostlinka s malinkými vzhlednými listy (obrázek porostu vlevo). Při vhodných podmínkách přerůstá v dlouhé vodopády zelených lupínků. Vypěstujete jí v jakékoliv pokojové teplotě, zaléváme jednou týdně a na jaře přihnojíme.

Optimální je pro rostlinu světlé umístění pouze přímé slunce jí vadí. Soleirolia soleirolii, Soleirolia, Domácí štěstí , Soleirolia neboli domácí štěstí pochází z tropických lesů ostrovů Korsiky a Sardinie. Pokojová rostlina je víceletá rostlina zajímavá svým tvarem a zbarvením.


Je ozdobná listem či květy. Tvoří součást interiérů, které dekoruje, současně čistí vzduch od škodlivin, zvyšuje jeho vlhkost a tlumí hluk. Tato rostlinka s drobnými listy i kvítky přinese kousek slunné Itálie do vašeho domova a ne nadarmo se jí říká také domácí štěstí (Soleirolia).


Voda na zálivku se doporučuje pouze měkká. Všimli jste si někdy, že příslušníci jižních národů jsou opravdu šťastnější než my, Středoevropané? U nás oblíbená, domácí rostlina Aloe pravá, pochází ze severní Afriky,.


Je hojně pěstovaná, jako okrasná rostlina v moderním zahradnictví a domácím lékařství. A navíc ji můžete využít jako domácí lékárničku. Překrásná a nesmírně atraktivní kytka se šťavnatě zelenými složenými listy kupodivu. Nejideálnějším stanovištěm pro pěstování rostliny je stinné a klidné místo.


Lze ji pěstovat i na venkovním stanovišti. Rostlina není náchylná na průvan.

Manželství Diany a Huga je v krizi. Ona – marketingová ředitelka, on – umělec na volné noze. Kořenokvětka potřebuje vysokou vlhkost vzduchu (až ), proto rostlinu často. O veškerý chod domácnosti se stará on, ona vydělává.


Do jejich domácnosti vtrhne hospodyně Vilemína Gruntorádová, z agentury Domácí štěstí. Protože potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost, je dobré listy pravidelně rosit. Zalévejte měkkou odstátou vodou.


Nedostatek vláhy se projeví žloutnutím listů nebo skvrnami. Tradescantia-(podénka, voděnka, káča, blázen, štěstí ). Už velké množství českých jmen svědčí o oblibě této rostliny, která je v našich bytech nejrozšířenější. Má polehlé, převislé lodyhy, které jsou vodnaté a křehké stejně jako listy se svěží lesklou zelení. Voděnce se daří na slunci i ve stínu, ale.


Najmou si hospodyni, která jim převrátí razancí kulometu domácnost naruby a uvede je zpět do štěstí manželského. Připomene jim, jak si mají jeden druhého vážit a jak zafunguje sporýš lékařský i celer v manželském loži. Kdo nakonec skutečně potřebuje pomoci, se dozvíte v komedii plné mouder a rad našich. Další sukulentní rostlinu, která pochází z afrického kontinentu, určitě ocení pěstitelé začátečníci.


Umí se totiž skvěle vyrovnat jak s přelitím, tak s vysušením zeminy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky