středa 9. srpna 2017

Sporák na jednu fázi

Můžeme koupit jakýkoliv sporák a zapojit ho na jednu fázi , popřípadě kontaktovat elektrikáře a poprosit ho o propojení dalších fází, zda je to možné? Popřípadě se podívat po nějakém sporáku, jaký funguje jen na jednu fázi ? Jak může varná deska s příkonem 7kW být. Je zapojení indukčního sporáku a trouby na jeden. Lze připojit 1f vestavěnou troubu na jednu z fází.


Jak rozdělit jednu fázi na tři pokud je to.

Samozřejmě lze provozovat sporák i na jednu fázi. Jen je potřeba povýšit příkon na přívodu. Obvykle stačí i jistič A ,pokud se neprovozují současně všechny plotýnky i trouba.


Pokud pak příkon A nestačí a jistič vypadává,pak je nutno povýšit na A. Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. Pak připojením na 380V dojde pouze k rozdělení plotýnek na jednotlivé fáze a tím pádem i ke snížení odběru jednotlivých fází.


Když je připojíte pouze na jednu fázi , tak jí dost zatížíte a pak bude záležet na jističi, který ji jistí.

Třeba můj sporák má cca 5kW a na jedné fázi by potřeboval jistič cca 32A. Připojení třífázového čerpadla na jednu fázi alá Amperak amperak. Unsubscribe from amperak? Nebudete moct zároveň zapnout víc, než plotýnky, nebo samostatně troubu.


SPORÁK MUSÍ BÝT PŘIPOJENÝ PEVNĚ a jištěný samostatným jističem, nikoli do zásuvky. Pokud má tazatel 3fázový přívod a sporák s možností 3fáz. Co se týče zapojení spotřebičů v bytě, je jednoduchá matematika - nedávat na jednu fázi spotřebiče které mají větší příkon nebo jedou současně. MW v pohodě s myčkou nebo ledničkou, trouba se zásuvkami nad linkou, atd. Prostě když peču tak většinou nemyji, naopak když peču můžu potřebovat.


A, na což potřebujete dostatečnou kabeláž, zásuvku i jistič. Takový příkon tahat přes jednu fázi je podle mého názoru hloupost. Celý ten sporák na 230V je docela nešťastné řešení. Nevím jestli to má nějaké význam ale zásuvka na sporák má na jističi zvlášť čudlík,stejně tak na pračku a na ostatních zásuvek v bytě je další čudlík a stejně světla a zvonek. Pak jsem našel ještě jeden sporák který by to vše měl asi řešit protože je udávaný pouze na 230v konkrétně je to Mora CS 6MW a. Výrobce sice uvádí, že je možné výrobek zapojit i na jednu fázi , ale pod podmínkou, že bude sporák připojen k jističi Ampér, který nemusí být v každém bytě.


Obvykle jsou jednotlivé plotýnky (které jsou zapojeny mezi fázi a nulák) rozhozené mezi jednotlivé fáze, aby zatěžovaly síť rovnoměrně. Ale pokud to jistič dovolí, nic nebrání celý sporák zapojit na jednu fázi , nebo to rozhodit na dvě fáze, nebo i na tři fáze. Stačilo říct, že se máme nejdřív poradit s elektrikářem a jestli 1 víme, že takovýto sporák můžeme v domácnosti opravdu používat, bylo by to rozhodně lepší, než utvrzovat, že na jednu fázi to také půjde, jen s menším výkonem.


Nepůjde to, rozhodně ne v panelovém domě se starou elektřinou.

Přesně ti to řekne nějaký elektrikář. Udělat jde skoro vše, jen když to překopeš na jednu fázi , budeš muset hodně přemýšlet, co spolu půjde pustit a co ne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky