pátek 16. března 2018

Venuše věstonická

Venuše věstonická

Tone your mid-section and reveal flatter abs with these exercise tips. Tato figurka (spolu s několika dalšími z okolních lokalit) je nejstarší známá keramická soška na světě. It was found at the Paleolithic site Dolní Věstonice in the Moravian basin south of Brno, in the base of Děvín Mountain, 5metres (8ft).


Venuše věstonická

Our new desktop experience was built to be your music destination. Proto je to pro nás veliký svátek. V novém tisíciletí ještě neopustila trezorový sejf Moravského zemského muzea a počet zápůjček v minulém století by se dal spočítat na prstech jedné ruky, prozradila. Přitažlivost ženských ňader a klína je pro všechny generace mužů nejen odrazem sexuální zvědavosti, ale hlavně důkazem síly života, motivace k plození a hodnot mateřství. Patří mezi nejvýznamnější umělecká díla lovců starší doby kamenné – paleolitu.


Díky tomu se vědci dostali ke zcela novým informacím o této světově proslulé sošce nahé ženy. Jsem přesvědčen, že neexistuje v České republice známější žena, než je Věstonická venuše. Věstonická venuše je nejstarším (asi tisíc let) a současně velmi hodnotným uměleckým předmětem z keramiky na světě.


Pro Vlastivědné muzeum v Olomouci je velkou poctou, že může tento patrně nejdražší archeologický nález představit veřejnosti,“ doplnil Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci. Jsou vyrobeny z různých materiálů: z kamene, keramiky , mamutoviny , kostí či paroží. Z Česka je známa najmä Věstonická venuša, ale aj nálezy iných plastík z pálenej hliny zo susedného Pavlova a Předmostí u Přerova, ďalej Landecká (Petřkovická) venuša, či soška venuše z Vedrovíc pri Moravskom Krumlove.


Za jednu z najdokonalejších sošiek z obdobia paleolitu sa považuje Willendorfská venuša z Rakúska. Je pojmenována po římské bohyni lásky a krásy Venuši. Venuše je druhá planeta od Slunce ve sluneční soustavě.


Venuše věstonická

Jedná se o jedinou planetu sluneční soustavy, která je pojmenována po ženě. The Venus of Dolní Věstonice (Czech: Věstonická venuše) is a Venus figurine, a ceramic statuette of a nude female figure dated to 2000–20BCE (Gravettian industry). Materiál, ktorý bol na jej výrobu použitý, je pravdepodobne zmesou hliny a vápenca, obdobné drobné plastiky boli pritom väčšinou zhotovované z kameňa alebo kostí. Zo zaujímavostí uveďme malý detail tváre bez krku, rozmery poprsia (ľavý prsník je väčší) a bokov.


Můžeme být hrdí, že Věstonická Venuše pochází právě od nás. Co se archeologie týče, je také světově nejznámější. Zároveň je také nejstarší nalezenou keramickou soškou v historii archeologie. Její nález doslova přepsal učebnice dějepisu. Do té doby se mělo za to, že v paleolitu keramika ještě nebyla známá.


Tam bude k vidění do 8. VMO o jejím zapůjčení jednalo tři roky. Dolními Věstonicemi a Pavlovem na jižní Moravě. Nález se přisuzuje týmu archeologa Karla Absolona. Věstonická Venuše byla zřejmě vytvarována ze směsi obyčejné hlíny a vápence, což je netradiční kombinace (většina těchto sošek byla vytvarována z mamutoviny, kostí nebo kamene), načež byla vypálena do své definitivní podoby.


Pravidla aktuálně obsahují 34. Pro generování slovních tvarů používáme Ispel. Svědčí o tom čtyři vpichy na temeni hlavy, které nyní měli možnost analyzovat vědci díky digitálnímu skenu, který přesně před rokem provedli ve firmě FEI. Dírky mají stejný tvar v průřezu, byly vyhotoveny zploštělým hrotitým předmětem a archeologové se nyní budou snažit vpichy srovnat s. Malá keramická soška nahé ženy vyrobená z pálené hlíny. Hliněná figurka, která se vejde do dlaně, postaví v příštích dnech do pozoru kordon policejních.


Prezentace nezapomíná ani na zajímavou historii těchto výzkumů, spojenou tradičně s nálezem Věstonické venuše , a vyzdvihuje nejcennější objevy. K nim patří soubor kosterních pozůstatků moderního člověka, nejstarší, jaký má dnes antropologie k dispozici, a také doklady technologií, které zde snad lidé použili vůbec poprvé – výroba keramiky, tkaní látek či. Vystavená prehistorická umělecká díla jsou všechna malá, ale intenzivně působivá a návštěvníka okamžitě přesvědčí a uhranou, napsal list Financial Times o expozici, kterou doplňují v kontrapunktu díla moderních umělců, jako jsou Henry Moore, Piet Mondrian a Henri Matisse.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky