úterý 10. září 2019

Svatojánský chléb strom

A proč svatojánský chléb ? Opět mi odpoví Ottův slovník naučný. Dle Písma svatého se jím živil Jan Křtitel na poušti (odtud také pojmenování „ svatojánský chléb “) a u svatého Lukáše v kapitole 15. Není rozšířený ani na všech ostrovech.


Jana je vlastně plod (lusky) rohovníku obecného, což je 3-metry vysoký strom , kterému se daří zejména v oblasti Středomoří.

Svatojánský chlebíček nebo také chléb sv. Velmi snadno také klíčí, proto můžete svatojánský chléb pěstovat i jako zajímavou rostlinu doma v květináči. V létě se mu bude dařit na terase či zahradě. Rohovník obecný (Ceratonia siliqua) pochází z Palestiny a ze Středozemí. Je to stálezelený strom až patnáct metrů vysoký, s hnědou rozpraskanou kůrou.


Bezplatná fotografie: svatojánský chléb, strom , stromy, rostliny, elektřina, svatojánský chléb , bezpatně, obrázek není chráněný autorskými právy. Ten je významnou ingrediencí potravin pro diabetiky, a to v nejrůznějších formách přípravy. Snad nejdůležitější je rohovníková moučka používající se v potravinářském průmyslu jako zahušťovadlo.

V minulosti měla semena – velmi tvrdé a nezničitelné pecky. Znáte svatojánský chléb ? Pod názvem karob či karobový prášek se dá koupit v prodejnách zdravé výživy. Jde o rozemleté sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste v jižní Evropě.


Přinášíme recepty na karobová kolečka, fondán, perník a medvědí tlapky. Samotná semena karobu se nejí, ale slouží jako základ pro zpracování v potravinářském průmyslu. Vyrábí se z něj karobová (rohovníková) guma, hmota hojně používaná v průmyslu jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor. Koruna bývá hustá a polokulovitá, kmen tlustý, s hrubou hnědou borkou. Název prý vznikl podle božské many, šťávy z čerstvých plodů, která – jak se pojednává v Bibli – zachránila Jana Křtitele před smrtí hladem v poušti.


Ve starověku byly karobové boby považovány za velmi cenné, protože dobytku a ovcím, které byly těmito boby krmeny, se velmi dobře. Karob, svatojánský chléb. Alternativu ke kakau, nápoji dětství, najdete v karobu, známém také pod názvem svatojánský chléb nebo rohovník.


Jeho zajímavý vzhled oživí každou zahrádku, v květináči pak budete mít netradiční pokojovku. Což je výborná zpráva pro ty, kteří mléko zrovna nemusí nebo ho z nějakého důvodu nemohou. Vápníku není nikdy dost, ale v určitých životních etapách se jeho přísun do. Není to svatojánský chléb , ale opravdu Gleditsia triacanthos - dřezovec trojtrnný.


Jeden s nejstarších druhů.

Je z čeledi bobovitých. Stejně jako třeba akát nebo hrášek. Má opravdu velké složené listy. Rostlina je jedovatá, stejně jako ten akát.


Jen plody jsou jedlé, dokonce se z nich může. Jidášník, jidášový strom nebo planý svatojánský chléb. Do spojitosti s Jidášem, který se údajně na zmarlice oběsil po zradě Ježíše, ji dávají i další jazyky, například arbre de Judée (francouzština), Judas tree (angličtina), judasboom (nizozemština), judastre (norština). Plody rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), známé jako svatojánský chléb , obsahují sladkou měkkou hnědavou dužninu, která se suší a mele na mouku zvanou karob. Ze semen se také získává guma připomínající tragant.


Má využití v potravinářství, kosmetice, farmacii a podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky