pátek 6. září 2019

Správná rýže na rizoto

Jednou z nejznámnějších odrůd je rýže arborio. Méně známá už je potom rýže vialonee a carneroli. Během vaření rizoto stále míchejte, díky tomu rýže lépe uvolňuje škrob a vzniká správná krémová konzistence. Rizoto se vaří v pánvi na mírné teplotě a trvá to v průměru asi – minut.


Když je rýže patřičným způsobem uvařená, škrob se rozpustí a spojí zrnka jak mezi sebou, tak se zeleninou, masem, rybím masem či jinými ingrediencemi. Výsledným pokrmem je RISOTTO. Metoda vaření: Chuťovým základem je obvykle na másle (v méně četných případech na olivovém oleji) osmažená nasekaná cibule.


Na rizoto by se neměla používat dlouhozrnná rýže , která drží špatně pohromadě, a ani rýže předvařená, která špatně absorbuje tekutiny. Rýže na rizoto - recepty na každý den. Originální italské rizoto se nepřipravuje tak, že se uvaří rýže a pak se do ní přimíchají ostatní ingredience. Rozdíly v rýži: Která se hodí na rizoto a která na přílohu? Přestože je rýže naprosto běžnou součástí dokonce i českého jídelníčku, spousta z nás netuší, jaký druh vybrat na rizoto a jaký použít jako přílohu.


Správná rýže na rizoto

Při přípravě určitých pokrmů je však potřeba sáhnout po správné druhu rýže. Pak zkontrolujte konzistenci. Uvidíte, že rýže vsákla zbytek oleje a vývaru, takže jen nechte na plotně zabublat, přidejte nepatrně vývaru, pak parmazán, máslo, odstavte a můžete podávat. Na talíři rizoto kuchař ještě přeleje troškou lanýžového oleje, přidá trošku parmazánu a servíruje do hlubokých talířů. Ak chcete podávať rizoto ako predjedlo, bude vám stačiť g na jednu porciu.


Na hlavný chod použite 1g na osobu. Ryžu pred varením neumývajte, pretože zrnká sú obalené škrobom, ktorý dodáva rizotu krémovosť. Počas varenia ryžu neustále miešajte, pretože iba takto sa. Rýže je velmi oblíbená příloha, je lehká, můžete jí připravit na několik způsobů.


Kromě přílohy jí můžete používat také do salátů. Rizoto je velmi dobré a chutné jídlo, které dnes vaří snad každý. Kromě jiného je možno rýži uvařit také nasladko. Je mnoho způsobů, jak si připravit rýži.


Ovšem umíte jí také dobře uvařit? Správná rýže na rizoto je základ. Pravé italské risotto má ještě jednu zajímavost, a tou je rýže. Ne tedy ledajaká, ale rýže kulatá od krátké až po středně dlouhou, a tou nejznámější a nejpoužívanější je Arborio.


Na másle osmahneme maso, zeleninu a cibulku na kostičky, poprášíme paprikou a trochou podravky,rýži, podlejeme hrnky vody o objemu dcl a vaříme, dokud není rýže měkká- cca minut. Podlejeme smetanou, dochutíme dle chuti podravkou či solí, pepřem a na mírném ohni přivedeme k varu, hned přiklopené odendáme ze sporáku a necháme ještě deset minut bobtnat. Rozpalte větší pánev a nechte na ní rozpustit lžíci másla. Přidejte na pánev rýži, lehce orestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol a postupně přidávejte zeleninový vývar, míchejte, dokud nebude rýže na skus.


I bezmasé pokrmy jsou lahodné. O tom není pochyb, zvláště použije-li se ta správná kombinace přísad. Mnohdy záleží na správnému poměru zeleniny a přílohy, jako je například rýže , luštěniny či brambory.


Pro tento článek jsme si pro vás připravili pět receptů na bezmasé rizoto. Rovněž jsem použila výše zmíněnou rýži parboiled a rizoto bylo pro změnu příjemně sypké. Většinou na rizoto používám rýži arborio, která víc lepí, ale řekla bych, že rýže jakákoli je vždy dobrá volba.


Díky za další zdravý a chutný recept, určitě se zařadí do našeho jídelníčku. Po zhruba minutách rýže změkne a nastane chvíle, kdy se do již skoro hotového rizota přidává kousek másla na zjemnění a parmezán. Poté stačí promíchat, ať se máslo a parmezán rozpustí a spojí s rizotem a můžeme podávat (před případným dosolením doporučuji ochutnat, protože parmezán je sám o sobě docela slaný, tak ať rizoto není přesolené). Zásadní suroviny: správná rýže a šafrán.


Ať už se paella připravuje nad ohněm, nebo na sporáku, vždy je zásadní, aby se rýže vařila v široké pánvi, která má co největší dno. Na mírném ohni osmahneme cibulku ( na másle nebo na oleji), případně spolu s česnekem, mrkví, celerem. Nenecháme cibulku zhnědnout!


Zvýšíme trochu teplotu a přidáme (nepropláchnutou) italskou rýži, kterou necháme lehce osmahnout asi minuty. Rýže se zatáhne a udrží si obsah škrobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky