úterý 27. listopadu 2018

Jak našlehat mléko doma

Jde to překvapivě snadno. Nebudu lhát, když řeknu, že jsem takzvaný „kávomilec“. Ranní kávou má denní kofeinová jízda rozhodně nekončí. Kdybych ale měla pro každé cappuccino běžet do kavárny, tak bych sice byla v kondici, ale to samé by se nedalo říct o stavu.


Existuje několik šikovných pomocníků, se kterými si ji připravíte snadno doma.

Jaké jsou tedy možnosti? Možnosti, jakým způsobem mléko našlehat máte v podstatě tři a to pomocí ručního napěňovače, elektrického napěňovače a trysky na kávovaru. Který způsob je nejlepší záleží na Vašem vkusu, ale nejjednodušší je šlehání pomocí napěňovače. Způsoby, jak mléko našlehat. Vyzkoušeli jsme, jak doma našlehat pěnu na cappuccino a takhle vypadá výsledek – barevný kontrast kávy a mléčné pěny je minimální, ale mléko krásně drží i chutná.


Ta je totiž mnohdy nezbytnou součástí daných nápojů.

Další kávové tipy od Petry Davies Veselé najdete v Knize o kávě z nakladatelství Smart Press. Vždy volte kvalitní plnotučné mléko.

Nechybí v něm minerály jako magnesium, selen, měď a mangan a dokonce i nemalé množství železa. Dá se dělat jak přímo z ovsa, tak i ovesných vloček. To se dozvíte v dalším dílu našeho seriálu, kde vám Petra Davies Veselá vysvětlí, jak správně našlehat mléko. Ať už máte malou, čtvrtlitrovou, která je pro domácí naprosto dostačující, nebo větší, pro dokonalé našlehání pěny je potřeba naplnit ji studeným plnotučným mlékem vždy maximálně do poloviny (záleží na jejím tvaru). Po ránu chcete mít v ruce teplý šálek kávy s krásnou čepicí z mléčné pěny.


Káva vás musí především pěkně pohladit a potěšit. V kávě chcete cítit jemné tóny oříšků a. Tento kávovar je nejrozšířenější díky cenové dost. Vytáhneme si studené mléko z lednice a nalijeme jej do konvičky. Mléko nalijeme zhruba do půlky konvičky. Před každým použitím trysku otřeme hadříkem, kterou máme speciálně vyčleněnou na její otření a profoukneme, aby se nám v trysce nedržela zkondenzovaná voda.


Dozvíte se v něm vše podstatné včetně toho, jaké mléko je nejvhodnější, kde si pořídit dobré vybavení a jak si při šlehání mléka poradit. Pokud hledáte přesný postup, jak si mléko našlehat buďto pomocí ručního šlehače nebo pomocí trysky na kávovaru, nezapomeňte navštívit tenhle článek.

Pokud máte doma napěňovač mléka, bude pro vás příprava pěny jednodušší. Nevhodné je nízkotučné mléko , které se vám nepodaří našlehat do tuhé pěny. Rostlinné mléko je dobrou alternativou pro jedince, co nesnesou a nebo nechtějí pít mléko živočišné.


Pokud ne, můžete mléko našlehat ručně metlou. Když si doma do nápoje dáte nasáknout kus mořské řasy, uděláte z rostlinného mléka superpotravinu PLNOU MINERÁLŮ.

Podle druhu použité mořské řasy se bude obsah živin lišit. Pro jednodušší rozhodování je fajn. Co však dělat v případě, že vaše tělo kravské mléko nesnáší? Baristka Petra Veselá vás ve třetím díle našeho kávového seriálu naučí, jak si doma připravit latte macchiato se.


Koukám, největší problém dělá našlehat mléko. V napěňovači mléka je to hračka. Ne, napěňovač mléka není ten ruční šlehač.


Anglický termín „latte art označuje techniku přípravy a práce s mléčnou pěnou, kterou se dotváří nápoje na bázi espressa. Jak našlehat mléčnou pěnu. Mnoho lidí tvrdí, že připravit šálek dobrého espressa je umění samo o sobě.


RE:Petra Myslím že zde asi tuší jak udělat cappucino, otázka je jaký nástroj k tomu použít, domácí trysky se bohužel kategoricky liší od těch kavárenských, mám s tím zkušenost a hlavní problém co mám a slyšel jsem to zde i od ostatních je, že se mléko okamžitě ohřeje na velmi vysokou teplotu aniž by bylo mléko.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky