pátek 24. ledna 2020

Rýže natural

Co to ta tmavá rýže je? Tmavá rýže nebo rýže natural je přírodní rýže , která není leštěná a broušená, proto se v ní nachází více vitamínů, minerálů a vlákniny než v bílé rýži. Je zdravější a také je bezlepková.


Někdy se této rýži říká celozrnná rýže. Ryža natural potrebuje dlžie variť, ale je zdravšia.

Na tuku opražím premytú ryžu, zalejem vriacou vodou asi na prsty nad ryžu, vložím cibuľu s troma napichnutými klinčekami, zakryjem a pomaly dusím. Ak treba doliať vodu, potom len urobiť do ryže jamku vareškou a doliať vriacu vodu. Já ji obvykle vařím pod pokličkou na nejmenším plameni min a bez odklopení pokličky nechám ještě minut dojít. Rýže natural s čínskou zeleninou. Natural značí, že při výrobě není leštěná nebo broušená.


Jedná se o rýži v biokvalitě z. Není tedy zbavena vysokého obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny, jak je tomu u bílé rýže. Zásady cookies Prohlížením těchto stránek přijímáte soubory cookies, které slouží k vylepšení a personalizaci našich služeb a marketingu a ke společenské aktivitě.

Zdeňko, a nebyla to rýže celozrnná ( natural )? Ta potřebuje ještě víc než půl hodiny. Jinak opravdu netuším, proč by rýže neměla být tou dobou dobře uvařená. Zejména, pokud voda byla vroucí, pak by ani nízký žár plotýnky neměl vadit. Zkuste znovu s jinou rýží, snad to dopadne. Některé státy dokonce na rýži pěstují Rozdíl mezi rýží parboile basmati, natural , jasmínovou a patna, druhy rýže - MUDr.


Původ má v tropických oblastech Afriky, Asie a Austrálie. V botanice se rozlišuje přes druhů, kulturních forem – obilnin – jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace.


Rýži umyjeme, zalijeme násobkem vody, osolíme a uvaříme podle návodu doměkka. Slupka obsahuje veškeré tyto vitamíny a minerály, a proto je hnědá rýže natural výživově hodnotnější než rýže bílá. Patří sem rýže Basmati a Jasmínová rýže , jednoznačně nejoblíbenější druhy rýže , také rýže Natural a barevné rýže.


Krátká zrna (až střední velikost zrna) Zrna jsou kratší a silnější. Po uvaření jsou měkčí a lepivější než rýže dlouhozrnná. Je ideální k omáčkám, nebo jídlům tzv. Obsahuje mnoho důležitých látek, především vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitaminy, také vitamin B.

Je velmi bohatá na kalium, které reguluje v těle obsah vody. Tento přírodní typ rýže je hojně využívaný u lidí, kteří se stravují vegansky či vegetariánsky, případně dávají přednost ryze přírodním produktům bez zbytečného upravování. Dušená rýže natural s vepřovým masem a zeleninou, recept.


Dají se z rýže netural uvařit normální jídla? Kulatozrnná rýže natural se získává z bílé rýže po prvním loupání, při něm se odstraní nestravitelné vrstvy plev. Zrno zůstává potažené otrubou (slupkou), obsahující velké procento vlákniny.


Dodává rýži žlutohnědou barvu a jemnou ořechovou chuť. Má vysokou nutriční hodnotu. Zároveň se musí déle vařit a obtížněji se žvýká. Má mimořádně nízký obsah sodíku. Dá se totiž zkvasit a poté se z ní vyrábí alkoholické nápoje jako arak, víno nebo rýžové pivo.


Z rýžové slámy se dokonce vyrábí cigaretový papír. Ideální na přípravu italského “rissota”.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky