pondělí 6. července 2015

Svatojánský chléb pěstování

Znáte svatojánský chléb ? Pod názvem karob či karobový prášek se dá koupit v prodejnách zdravé výživy. Jde o rozemleté sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste v jižní Evropě. Přinášíme recepty na karobová kolečka, fondán, perník a medvědí tlapky.


Svůj název svatojánský chléb získaly plody rohovníku podle pověsti proto, že díky nim přežil na poušti Jan Křtitel, který se jimi živil.

Svatojánský chléb na miskách vah. Jako potravinu lidé využívají zralá semena rohovníku odedávna. Lusky pak sloužily jako krmivo pro hospodářská zvířata. Semena měla však ještě další zajímavé využití. Vypěstujte si svůj vlastní karob aneb pěstování rohovníku.


Rohovník alias svatojánský chléb se nejčastěji pěstuje jako pokojovka, ale nepohrdne ani studeným skleníkem. Nejnižší teplota, kterou je schopen bez újmy přežít, se totiž pohybuje okolo pouhých -7°C,a to navíc jen po krátkou dobu.

O to víc je odolný proti. Název prý vznikl podle božské many, šťávy z čerstvých plodů, která – jak se pojednává v Bibli – zachránila Jana Křtitele před smrtí hladem v poušti. A proč svatojánský chléb ? Opět mi odpoví Ottův slovník naučný. Dle Písma svatého se jím živil Jan Křtitel na poušti (odtud také pojmenování „ svatojánský chléb “) a u svatého Lukáše v kapitole 15.


Snáší dobře suché nebo trvale vysušované půdy včetně suchého vzduchu, proto ho nepřeléváme. Pěstuje pro výživnou dužinu lusků, která obsahuje až sacharidů. Lusky požírají býložravci, zejména kozy, ale jsou konzumovány i člověkem. K nám se dovážely a prodávaly jako „ svatojánský chléb “. Karob – svatojánský chléb. Jednou z nich je karob, kterému naši předci říkali svatojánský chléb.


Jedná se o sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste nejvíce v jižní Evropě a na Blízkém východě. Ten je významnou ingrediencí potravin pro diabetiky, a to v nejrůznějších formách přípravy. Snad nejdůležitější je rohovníková moučka používající se v potravinářském průmyslu jako zahušťovadlo.


V minulosti měla semena – velmi tvrdé a nezničitelné pecky.

Označení „ svatojánský chléb má původ v biblické postavě Jana Křtitele - lusky této rostliny byly údajně jedinou potravou tohoto poustevníka v palestinské poušti. Stanoviště a pěstební substrát. Rostlina má ráda slunečné stanoviště.


V létě se mu bude dařit na terase či zahradě. Nejvhodnější je propustný. Milovníci zdravé výživy už tento název jistě zaslechli. Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se Vám při pěstování budou jistě hodit.


Na druhou stranu, rohovník málokdy opadá nadobro. Takže by to ten dřezovec mohl být. Kdysi se k nám běžně dovážel a já se snažím nějak na něj narazit, tedy v podobně těch lusků, ale pokud to někde mají, tak je tam poznámka „vyprodané“.


Recept na chléb bez kynutí. Tento chléb je velice rychlý, jednoduchý a chutný. Nejsou potřeba žádné velké přípravy ani není nutné čekat na kynutí – zhruba za jeden a půl hodiny budete mít chléb hotový, upečený, včetně přípravy, takže vážně rychlovka, která tím ale není ošizena na chuti. Celozrnný žitný chléb jednak neobsahuje lepek (asi jen , ale nelepivého), jednak obsahuje značné množství vlákniny (a to je velmi důležité pro správnou funkci střeva), obsahuje značné množství vitamínů a minerálů, které lidské tělo dnes a denně potřebuje nutně k životu, navíc je téměř bez tuku.


Samotná semena karobu se nejí, ale slouží jako základ pro zpracování v potravinářském průmyslu. Vyrábí se z něj karobová (rohovníková) guma, hmota hojně používaná v průmyslu jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky