Nejjemnější dřevo pro uzení. Masu dodá decentní kouřovou příchuť. Skvěle se hodí pro uzení drůbeže a vepřového masa. Dodává velmi jemný a sladký chuťový profil. Pokud si chcete pochutnat na skvělém uzeném lososu, nebo dalších rybách, není lepší volba.
Rada- Používejte dřevo bez kůry. Je důležité, abyste dřevo předtím, než ho dáte do udírny, zbavili kůry, např. Mezi nejoblíbenější dřeva na uzení masa patří listnáče jako buk, dub, olše a ovocné dřeviny, zejména švestka, jabloň, hrušeň.
Jehličnaté stromy se na samotné uzení nedoporučují, protože obsahují pryskyřici, která pokud je dřevo v krbu, tak dodává hoření příjemný zvukový doprovo ale při uzení dodává masu terpentýnovou příchuť a pach. Uzení je u nás oblíbenou úpravou masa, sýrů, ryb, klobás a salámů. Vedle vhodné přípravy potravin před uzením, je zcela zásadní vybrat na uzení to správné dřevo. Uzené potraviny se mohou nevhodně zvoleným dřevem znehodnotit.
Pokud si ale vyberete správně, bude z uzeného masa a dalších potravin hotová delikatesa. Specialitou někdy bývají používané směsi dřev s přídavkem jalovce, vřesu, aromatických bylin. Zcela nevhodné k uzení masa je měkké jehličnaté dřevo , které díky smole v. Hrubá štěpka na uzení se zase hodí dobře pro udírny na dřevo , kdy ji navlhčenou sypeme do žhavého základu v ohništi pro vývin kouře, případně s ní rovnou topíme. Na výběr máme širokou nabídku tvrdých a ovocných dřevěných drtí v několika velikostech balení od 500g sáčků po 30kg pytle. Za nejlepší dřevo na uzení je v našich luzích a hájích označována jednoznačně švestka nebo trnka, tu můžete vhodně doplnit bukem a na dovonění přidat trochu toho jalovce.
Odměnou za vaši péči a důkladnou volbu otopu bude lahodná chuť uzeného masa či sýra. Dobrý den, někdo tady psal, že na uzení používá dřevo z olše. Je k uzení vhodné i dřevo z lípy? Lípa při hoření pěkně zapáchá.
Proč složitě udit pokus omyl. Jdu ke známému řezníkovi a tam si dobré uzené koupím. Protože udí se nejlépe na ovocném dřevě, a také protože se nám tu a tam do ruky nějaké to třešňové, jablečné nebo dokonce švestkové polínko dostane, nabízíme vám ovocné dřevo na uzení.
Na závěr uzení dřevo ovoníme speciálním kouřem z jalovce, jehličí, aromatických bylin či ze švestky. Teplým kouřem to jde rychleji. V našich domácích udírnách používáme častěji teplý až horký kouř, neboť uzení je vesměs kratochvíle víkendová. Co chceme udit, opět ohřejeme: voda by tentokrát měla mít.
Na konec ještě pár bezpečnostních doporučení, jasně a přehledně: Nepoužívejte dřevo jehličnanů – borovice, smrk, cedr, atd. Samozřejmě kromě těch sudů od. Důležitý prvek Výslednou chuť uzených pokrmů, které se snažíme dosáhnout, nejvíce ze všeho ovlivní dřevo , které v udírně použijeme. Naprosto nejvhodnější dřevo na uzení je samozřejmě dřevo tvrdé, nejlépe bukové.
Piliny, kterými se zasypává oheň, jsou také z tvrdého dřeva. Piliny U pilin se však musí dávat pozor na to, jakým způsobem jsou vyrobeny. Když dřevo na uzení pokryjeme vlhkými pilinami, regulujeme (snížíme) teplotu uzení a vytvoříme i hustější kouř. Pro čistotu pilin platí to samé co pro samotná dřevěná polena. Základem uzení není pochopitelně pouze udírna a výběr kvalitního masa.
Pokud chcete mít opravdu vynikající uzené speciality, měli byste dbát i na výběr dřeva. Právě to totiž vydává zcela specifický kouř, na němž budete udit. Popravdě řečeno, udit se dá na čemkoli. Doporučujeme postupně vyzkoušet a najít si ten nejoblíbenější postup na uzení masa.
Ze všeho nejdřív je potřeba se věnovat kvalitě použitého dřeva, resp. Nemělo by obsahovat prach, kůru a nesmí obsahovat hnilobu a plísně. Pozor i na oleje a další kontaminace. Vím že na uzení je vhodné vyschlé dřevo ovocných stromů nebo buku či dubu.
Ale chci se zeptat zda by se dal použít i akát. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Kusové dřevo se používá na uzení v klasických dřevěných udírnách, ale dá se s ním udit také v zahradních grilech Smoky Fun a Weber.
Pro uzení se nejlépe hodí bukové dřevo , případně můžou posloužit také polínka ze švestky, jabloně, třešně a dalších ovocných stromů.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.