pondělí 12. prosince 2016

Dřevo na uzení

Dřevo na uzení

Nejjemnější dřevo pro uzení. Masu dodá decentní kouřovou příchuť. Skvěle se hodí pro uzení drůbeže a vepřového masa. Dodává velmi jemný a sladký chuťový profil. Pokud si chcete pochutnat na skvělém uzeném lososu, nebo dalších rybách, není lepší volba.


Rada- Používejte dřevo bez kůry. Je důležité, abyste dřevo předtím, než ho dáte do udírny, zbavili kůry, např. Mezi nejoblíbenější dřeva na uzení masa patří listnáče jako buk, dub, olše a ovocné dřeviny, zejména švestka, jabloň, hrušeň.


Jehličnaté stromy se na samotné uzení nedoporučují, protože obsahují pryskyřici, která pokud je dřevo v krbu, tak dodává hoření příjemný zvukový doprovo ale při uzení dodává masu terpentýnovou příchuť a pach. Uzení je u nás oblíbenou úpravou masa, sýrů, ryb, klobás a salámů. Vedle vhodné přípravy potravin před uzením, je zcela zásadní vybrat na uzení to správné dřevo. Uzené potraviny se mohou nevhodně zvoleným dřevem znehodnotit.


Dřevo na uzení

Pokud si ale vyberete správně, bude z uzeného masa a dalších potravin hotová delikatesa. Specialitou někdy bývají používané směsi dřev s přídavkem jalovce, vřesu, aromatických bylin. Zcela nevhodné k uzení masa je měkké jehličnaté dřevo , které díky smole v. Hrubá štěpka na uzení se zase hodí dobře pro udírny na dřevo , kdy ji navlhčenou sypeme do žhavého základu v ohništi pro vývin kouře, případně s ní rovnou topíme. Na výběr máme širokou nabídku tvrdých a ovocných dřevěných drtí v několika velikostech balení od 500g sáčků po 30kg pytle. Za nejlepší dřevo na uzení je v našich luzích a hájích označována jednoznačně švestka nebo trnka, tu můžete vhodně doplnit bukem a na dovonění přidat trochu toho jalovce.


Odměnou za vaši péči a důkladnou volbu otopu bude lahodná chuť uzeného masa či sýra. Dobrý den, někdo tady psal, že na uzení používá dřevo z olše. Je k uzení vhodné i dřevo z lípy? Lípa při hoření pěkně zapáchá.


Dřevo na uzení

Proč složitě udit pokus omyl. Jdu ke známému řezníkovi a tam si dobré uzené koupím. Protože udí se nejlépe na ovocném dřevě, a také protože se nám tu a tam do ruky nějaké to třešňové, jablečné nebo dokonce švestkové polínko dostane, nabízíme vám ovocné dřevo na uzení.


Na závěr uzení dřevo ovoníme speciálním kouřem z jalovce, jehličí, aromatických bylin či ze švestky. Teplým kouřem to jde rychleji. V našich domácích udírnách používáme častěji teplý až horký kouř, neboť uzení je vesměs kratochvíle víkendová. Co chceme udit, opět ohřejeme: voda by tentokrát měla mít.


Dřevo na uzení

Na konec ještě pár bezpečnostních doporučení, jasně a přehledně: Nepoužívejte dřevo jehličnanů – borovice, smrk, cedr, atd. Samozřejmě kromě těch sudů od. Důležitý prvek Výslednou chuť uzených pokrmů, které se snažíme dosáhnout, nejvíce ze všeho ovlivní dřevo , které v udírně použijeme. Naprosto nejvhodnější dřevo na uzení je samozřejmě dřevo tvrdé, nejlépe bukové.


Piliny, kterými se zasypává oheň, jsou také z tvrdého dřeva. Piliny U pilin se však musí dávat pozor na to, jakým způsobem jsou vyrobeny. Když dřevo na uzení pokryjeme vlhkými pilinami, regulujeme (snížíme) teplotu uzení a vytvoříme i hustější kouř. Pro čistotu pilin platí to samé co pro samotná dřevěná polena. Základem uzení není pochopitelně pouze udírna a výběr kvalitního masa.


Pokud chcete mít opravdu vynikající uzené speciality, měli byste dbát i na výběr dřeva. Právě to totiž vydává zcela specifický kouř, na němž budete udit. Popravdě řečeno, udit se dá na čemkoli. Doporučujeme postupně vyzkoušet a najít si ten nejoblíbenější postup na uzení masa.


Ze všeho nejdřív je potřeba se věnovat kvalitě použitého dřeva, resp. Nemělo by obsahovat prach, kůru a nesmí obsahovat hnilobu a plísně. Pozor i na oleje a další kontaminace. Vím že na uzení je vhodné vyschlé dřevo ovocných stromů nebo buku či dubu.


Ale chci se zeptat zda by se dal použít i akát. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Kusové dřevo se používá na uzení v klasických dřevěných udírnách, ale dá se s ním udit také v zahradních grilech Smoky Fun a Weber.


Pro uzení se nejlépe hodí bukové dřevo , případně můžou posloužit také polínka ze švestky, jabloně, třešně a dalších ovocných stromů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky