pondělí 8. října 2018

Ocílka na křesání

Další potřebnou věcí ke křesání je ocílka. Ocílky znali již naši předkové a nalézají se v archeologických nalezištích jako součást pohřební výbavy. Základní tvary nalézané archeology v našich zemích jsou vidět na obrázku č. Jiné tvary ocílek jsou na obrázku č. American Museum of Natural History. Zachytím jiskru z ocílky do práchna a vložím jej do sírové lžičky.


Ocílka mi zůstane viset na zápěstí a pozorně odložím kamínek, abych jej pak znovu našel. Křesání je velmi efektivní a rychlý způsob, jak tradičním způsobem získat jiskru pro roznícení ohně. Podmínkou je ovšem zkušenost s potřebnými pomůckami.


Základem je kvalitní ocílka neboli křesadlo z kovu bohatého na uhlík. Jako křesací kámen je nejlepší pazourek a třetí podmínkou je vyzkoušený troud. Díky oválnému tvaru ocílky je zajištěna vyšší efektivita při broušení. Tvarovaná rukojeť je na dotek měkká a příjemná do ruky i při delším broušení.


Pomocí zuhelnatělé látky (práchno) zachytím jiskru, která vznikne při úderu ocílky na pazourek. Tlející látku přidám do (hnízda) z trávy a rozfoukám oheň. Pravidelná údržba nožů prodlužuje jejich životnost, udržujte své nože stále ostré.


Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou sv. Video postupu úpravy chorože troudnatce pro tradiční použití při rozdělávání ohně, který s křesáním ovládali naši předkové a domácí hospodyně ještě v půli 19.


Základní věc, kterou při křesání budete potřebovat je ocílka. Je to vlastně kousek vysoce uhlíkatého železa vytvarovaného nejčastěji do tvaru písmene C, aby jej bylo možné navléci na prsty jedné ruky. Ocílky vyráběli dříve kováři, dnes to dělají spíše amatérští nadšenci do oživené historie. Nevím také, jaký způsob křesání byl v té době, myslím 14.


Jestli se křesalo kamenem o ocílku a vzniklé jiskry se zachytávaly do hořlavéko materiálu umístěného například na zemi, nebo ocílkou o kámen, na kterém se se hořlavý materiál přidržoval prstem. Já bych naopak to křesání rozvířil. Co vím tak ke křesání to ho je zapotřebí více než pouze ocílka a kus kamene. A co přepálené plátno a dokonale suchý troud.


Nemyslím si že by někdo dokázal jen tak s nožem udělat - jak tady bylo napsáno - nouzově oheň. V užším významu slova se jím rozumí samotná ocílka. Doutnající troud se použije k zapálení jiného vhodného troudu, který umožňuje rozfoukat plamen – zapálit oheň.


Smith: Děkuji za objasnění, až se k tomu dostanu, zkusím to s pilníkem, případně bude nějaká další uhlíkovka, tak snad. Ani mi popravdě nejde tolik o to křesání samotný, jako spíš o vlastní výrobu a technologii :) Ivan78: Jasný, všechno to proberem a vyzkoušíme. Brousek a ocílka na ostření nože - vše pro ostrý nůž Brousky a ocílky neodmyslitelně patří ke každému noži.


Nůž nevydrží nabroušený věčně a pravidelným ostřením udržujete jeho kvalitu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky