středa 7. prosince 2016

Lysohlávky

Lysohlávka (Psilocybe) je rod stopkovýtrusných hub s celosvětovým výskytem. Jenže podobně modrá i mnoho jiných druhů hub, z nichž některé jsou prudce jedovaté. Takový hřib modrák pochopitelně žádné psychoaktivní účinky nemá. Podobně jako některé další evropské lysohlávky (lysohlávka tajemná - Psilocybe arcana, lysohlávka moravská - Psilocybe moravica, lysohlávka modrající - Psilocybe cyanescens aj.) obsahuje psychoaktivní látky psilocybin a psilocin. Mnoho onemocnění nebylo v této souvislosti prozkoumáno, takže zvýšené riziko se u nich může vyskytovat také.


Lysohlávky

Tyto látky způsobují halucinace, stav euforie a pozměněného myšlení a vnímání času. Luhy a háje - Ačkoliv hřibům v českých lesích letos už odzvonilo, houbařská sezóna je dál v plném proudu. Halucinogenní látky, které lysohlávky obsahují, mohou být spouštěčem nejrůznějších psychických onemocnění, zejména schizofrenie.


A v neposlední řadě jsou popsány případy sebepoškození: „lítací houba“ může mít efekt tak silný, že konzument skočí ze střechy či okna. A o čem už se nemluví skoro vůbec. A psilocybin mushroom, also known as magic mushroom or psychedelic mushroom, is one of a polyphyletic group of fungi that contain psilocybin and psilocin.


S důkazy o jejich užívání se můžeme setkat především ve střední a jižní Americe. Již středověcí objevitelé zmiňují indiánské obřady, kterých se zúčastnili. Během nich byly užívány malé černé houby, kterým indiáni říkali nanacatl a. Lysohlávky patří mezi přírodní halucinogeny s velmi bohatou historií. A právě lysohlávky jsou v hledáčku vědců coby potenciální lék na léčbu psychických poruch, deprese nevyjímaje.


K lysohlávkám panuje na veřejnosti rozporuplný vztah, který nejlépe ilustruje rozhovor uživatele (který z pochopitelných důvodů nechce být jmenován) a odpůrce podobných pokusů. MDMA (extáza), LSD a kokaínom, kým najriskantnejšia sa ukázala syntetická marihuana a metamfetamín. Do polievky, na čaj, alebo len tak pre chuť. Houbový trip, když už se pro. Kiež by naši starí otcovia a staré mamy vedeli čo je.


Lysohlávky

Matka houba byla vždy po zásluze přijímána s velkou úctou a pokorou. Tento článek by měl přispět k poznání širších souvislostí a být i určitým varováním před zneužíváním drog. Psilocybin je chemická látka zodpovědná za halucinogenní účinky lysohlávek, jejichž uživatelé zažívají po konzumaci přetížení smyslů výraznými barevnými a geometrickými vjemy.


Já sbírám lysohlávky dvou až tří druhů, podobné jsou si dost. Poznávám je ale spíš podle celkovýho pohledu a pocitu. A mám pocit, že kdokoli se s nima dostane do intimního vztahu, cítí to taky tak, prostě na ně získá čuch. Proto mi taky přijde málo nadějný hledat je, pokud je člověk nikdy ani neviděl.


Lysohlávky

Například ten, kdo je v psychické nepohodě, může po požití lysohlávek upadnout do depresí a mít sebevražedné sklony. Kombinace s alkoholem a jinými drogami, to je pak vyloženě špatně, dodává Valíček. Potíž může nastat už při sběru: lysohlávky se dají zaměnit s jedovatými čepičatkami.


Holohlavec (ľudovo holohlávka alebo lysohlávka, lat. Psilocybe) je rod z čeľade golierovkovité z taxónu bazídiových húb s celosvetovým výskytom. Známe sú predovšetkým pre svoje halucinogénne účinky, a to aj napriek tomu, že väčšina druhov holohlavcov neobsahuje halucinogénne látky. Vláda v pondělí rozhodla, které rostliny a houby se budou považovat za omamné.


Patří mezi ně například konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalin nebo lysohlávky. Lidé budou moci beztrestně pěstovat pouze pět takových rostlin. Držet budou moci hub s halucinogenními účinky. Nařízení vstoupí v platnost 1. Jsem člověk, který má zkušenost z mimosmyslovým vnímáním a ANO hodně mi v tom pomohly i halucinogeny jako lysohlávky a jiné.


Dnes už jsem v pokročilém věku a halucinogeny neužívám a není jich třeba. Hluboká meditace může mít stejný efekt.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky