Výroba domácí šunky není vůbec složitá, o čemž se můžete přesvědčit po přečtení receptu a při její výrobě doma. Tato forma není drahá, a pokud budete šunku pravidelně. Jde to i bez rychlosoli. Zde se už však jedná o chemii, a tak záleží na každém, jak striktně k vaření přistupuje.
Tato směs však zajistí to, že šunka bude i po uvaření hezky vonět a nebude mít zašedlou barvu.
Po uvaření šunky bez Pragandy je maso našedlé a nevydrží, musí se ihned spotřebovat. Praganda je vlastně sůl, kde je max dusitanu. V poměru, který dávám, je dusitanu mnohonásobně méně, než v průmyslově vyráběné šunce.
Poté vyjmeme šunku z formy nebo obalu. Protože ale neobsahuje chemické konzervanty v obvyklém poměru, jaký používají masokombináty, je třeba počítat s tím, že doba spotřeby je cca 3-dní (u nás tak dlouho nikdy nevydrží). Uchováváme v lednici, lze i zamrazit.
Domácí šunka bez šunkovaru.
Postup: Maso nakrájíme na kostky, přimícháme vše ostatní a necháme dny v chladnu odležet. Jak uvařit domácí šunku bez šunkovaru? Jak vyrobit výbornou šunkovou konzervu? Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý. Záleží na chuťi každého z Vás :-)Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu.
Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby si maso sedlo a šunka se netrhala. Recept na domácí vepřovou šunku. I když někteří tvrdí, že domácí výroba šunky je složitá, opak je pravdou.
Je to velice jednoduché, máte vlastní produkt a znáte jeho složení, narozdíl od některých kupovaných produktů. Po otevření tašky doma nevoněla po mase a ani šunka z ní vyrobená neměla tu správnou libou vůni. Takže při nákupu buďte ostražití.
Vařit domácí šunku chce pomůcky. Ideální je mít takzvaný šunkovar, což je válcovitá nádoba, kterou naplníte připraveným masem a vložíte do vodní lázně. Tématické fráze: řeznická nakládací sůl řeznická solící nakládací směs domácí šunka bez pragandy řeznická nakládací solící směs domaci sumka řeznická nakládací solící směs řeznicka sul kde koupit kde koupit pragandu řeznická sůl domácí sunka recept domácí šunka řeznická sůl praganda domaci sunka s. Pokud jste posedlí zdravou výživou, klidně to můžete zkusit bez pragandy , tedy bez řeznické soli.
Tato potravinářská sůl sice obsahuje dusitan sodný (E250), pokud však šunku a další uzeniny nejíte každý den, přimlouvám se za to, abyste jí tam špetku přidali.
Chcete připravit na Silvestra něco originální a prudce jedlé? Vynikající domácí kuřecí roláda, kterou pokud nakrájíte na tenké plátky, víte podávat i jako základ pro chlebíčky nebo jednohubky. Víc než šunka ale chutná jako šunkový salám a tenké plátky z ní nenakrájíte, i kdybyste se sami rozkrájeli. S experimentováním rozhodně nekončím a svoje místo v kuchyni si domácí šunka také najde, ale měla jsem větší očekávání.
To domácí kváskový chléb je na rozdíl od šunky splnil na víc ne 1. Druhý pokus – králík dle rodičů, jen vařen v šunkovaru (ne zavařován do sklenic) a místo Pragandy použitá pouze sůl – chtěla jsem dokázat, že to půjde i bez dusitanů. Kousek jsme ochutnali, zbytek. Našla jsem tento článek a zjistila, že jsem to celkem trefila.
Na obalu Pragandy byl totiž recept jen na uzené a klobásy. Ale tahle diskuse je k smíchu,když je nám tu mj. To je podobně chytré, jako by mi někdo. Dlouho mě odrazovala nutnost pořizovat si šukovar, někdo ho skladovat a oprašovat.
Je to ale chemie, kterou v potravinách nevyhledáváme a osobně když už vařím domácí , pak pokud možno bez zbytečné chemie. A pokud jde jen o barvu, pak je to chemie zbytečná. O trvanlivosti nemluvím, protože domácí šunka moc trvanlivá není, je tak dobrá, že ji sníte téměř na posezení! Mimochodem barvu šunky s.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.