pondělí 4. září 2017

Stejnosměrný motor regulace otáček

Motory jsou stavěny na malé a menší výkony ale vysoké otáčky, kdy pracují s dobrým účiníkem. Pokud pracuje motor na stejnosměrný prou má motor lepší účinnost a trochu vyšší otáčky. Regulace otáček Regulaci otáček je možno provádět sériovým odporníkem nebo paralelním odporníkem. Motor je v dobrém stavu, pokud anokonstantní rychlost při proměnlivém zatížení.


Rozsah regulace otáček permanentního stejnosměrného motoru je až.

Pokud je rozsah menší než , motor má špatnou jednosměrnou regulaci. Pro složený stejnosměrný motor je rozsah regulace a pro motor s diferenčním složením. Podívejme se nyní na schéma zapojení regulace otáček motoru stejnosměrného napětí metodou regulace odporu kotvy.


Změnou odporu obvodu kotvyjsou ovlivněny oba proudy a tok. Kartáčový stejnosměrný motor (anglicky brushed DC electric motor , též interně komutovaný motor ) je v elektrotechnice typ synchronního stejnosměrného motoru, který používá pro přepínání cívek na rotoru komutátor tak, aby se motor otáčel (vytváří točivé magnetické pole). Je to jednoduchý obvod s 5(o něčem podobném psal i Pozitron dole). Pokus o regulaci stejnosměrného komutátorového motoru z pračky se sériovým buzením.


Lze regulovat na konstantní otáčky.

Moment je v rozsahu regulace konstantní. Plynulá regulace počtu otáček nízkonapěťových elektromotorů. Tyto motory najdou využití hlavně ve stejnosměrných vrtačkách, modelech aut, pohonech stěračů, tak jako u elektrického nářadí. Zapojení neobsahuje zpětnou vazbu pro udržení nastavených otáček.


Jedná se o PWM (pulse width modulation = pulzně šířková modulace) využívající změny šířky proudového impulzu do motoru, tím se liší od obyčejné spojité regulace proudu, kde nedochází jen ke snižování proudu, ale i napětí. Potřeboval bych poradit ohledně regulace otáček motoru v rozsahu - 1. Pokud chcete výkon pro 1 rozsah otáček , pak jen stejnosměrný motor. Pravidla diskusí Nahlásit moderátorovi Stěžovat si na moderátora Zaznamenáno Servisní.


U střídavého motoru je regulace možná zmenou tvaru sinusovky ,ale současně se omezí výkon. Lze také určitým,ne levným zařízením,změnit kmitočet střídavé složky. Jde to ovšem v určitém,omezeném rozsahu. Stejnosměrný motor může regulovat otáčky od nuly. Nejednodušší je zařadit převodovku.


Komplikuje to ale funkci. Schéma zapojení b) Mechanická charakteristika Obr. Změna směru otáček - reverzace se u stejnosměrného motoru provádí poměrně lehce a to změnou polarity na přívodu ke kartáčům, tím dosáhneme změny směru protékajícího proudu ve vinutí rotoru.

Je-li stator motoru vyroben z elektroplechů, pracuje motor se sériovým buzením i na střídavý proud. Spouštění motoru V okamžiku spouštění je proud omezen pouze malým odporem kotvy a statoru. Motor se musí tedy rozbíhat přes spouštěč, případně pomocí tyristorové regulace. Potřebujete zapracovat na vlastním nastavení otáček ? Neumíte se rozhodnout, kterým zařízením nic nezkazíte?


Z čeho máte na výběr a které řešení pro vás spadá v úvahu? Otáčky asynchronních motorů můžete regulovat hned několika způsoby. Otázkou ale zůstává, který z nich je určen právě vám. Krátkodobé proudové zatížení až 1A (impuls).


Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Regulátor je vybaven konektorem TAM. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech.


Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky