pátek 8. září 2017

Jak udelat bezlepkovy kvasek

V dnešním videu si ukážeme, jak vytvořit věčný kvásek na domácí kváskový chleba, který je ten nejlepší, co znám. Tento kvásek jen budete odebírat a přidáva. Kvásek připravíme z 1-lžic mouky Schar mix b (vhodná je též čiroková mouka) a přidáním 3-lžic vlažné vody.


Přikryjeme potravinovou folií a do ní uděláme dírky, nebo můžeme přikrýt víčkem od sklenice,ale neutahujeme. Jak založit klasický kvásek z mouky a vody. Začátek práce s klasickým kváskem z mouky a vody je to, co trvá nejdéle. Budete potřebovat nejméně pět dní na to, abyste si připravili dost silný kvásek, se kterým se dá pracovat a připravit z něj těsto na vše, co chcete upéct nebo usmažit. Nejraději používám rýžovou a kukuřičnou mouku 1:1.


Doporučuji použít polohrubé, s hladkými moukami se hůře pracuje. Pohankový bezlepkový chleba upečený pomocí kváskové kultury patří mezi nejzdravější pokrmy na světě. Jak vyrobit bezlepkový kvásek pro chleba, aby vydržel několik týdnů?


A rád bych používal bezlepkový kvásek, který ty týdny vydrží (klidně s nějakým dokrmováním). Chcete péct z kvásku a bez lepku? Máme pro vás jednoduché do detailu popsané postupy, jak si vytvořit svůj vlastní bezlepkový pohankový kvásek z pohankové mouky tak, aby to zvládl opravdu každý.


A zároveň i tipy, jak se o něj starat. Každý, kdo drží bezlepkovou dietu pravděpodobně disponuje svým receptem na domácí kvásek. Není třeba se kvásku bát, funguje bezvadně, pěkně drží, nemá tendenci se kazit, pokud jej každý den poctivě oživujeme a není ani příliš složité jej vyrobit. Do většího hrnce dám vařit vodu, do které vložím smaltovaný hrnek s chlebem.


Hrnek s chlebem přikryji pokličkou a velký hrnec s vodou také přikryji pokličkou. Vařím jak hrnkový knedlík, dokud není chleba pevný – jestli je chleba hotový, ověřím špejlí stejně jako u pečeného bochníku. Bochník vyklepnu z hrnku. Můžete buď s droždí nebo z kvásku. Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho.


A podle něj si udělat základní kvásek doma. Důvodem je zkušenost, kupované zlobí. Příliš rychle mi pak umíraly.


Podezírám, že tam může být ta či ona příměs a nebo jak je to neprodyšně skladováno nebo nevíme jeho stáří od oživení. Jistotu samozřejmě nemám proč to tak bylo, jen to vždy tak bylo. Ale přiznám se, stále jsem nováčkem v pečení bezlepkových chlebíčků a rovněž v přípravě bezlepkového kvásku. Od zkušenějších “hospodyněk” jsem sesbírala tipy na to, jak si připravit vlastní kvásek z mouk neobsahujících lepek a následně, jak z toho kvásku upéct bezlepkový kváskový chlebíček.


Dávám do těsta, jak už jsem psala, vejce, popř. Když je tam taková pevná bílkovina, tak tomu. Nejprve si ze surovin uvedených ve videoreceptu uděláme těsto, ze které vytvoříme placky. Do každé placky zabalíme čerstvé ovoce, například švestky nebo jahody. Ovocné knedlíky podle receptu vaříme v mírně vroucí osolené vody.


Po minutách bezlepkové knedlíky vytáhneme z vody, propíchneme vidličkou a posypeme strouhaným tvarohem, poprášíme cukrem. Jak vytvořit žitný kvásek a jak o něj pečovat. Kvásek je hrst čistě namleté celozrnné hladké žitné mouky smíchané s vlažnou vodou.


Směs si rozmícháme v uzavíratelné sklenici, kterou necháme stát v teple, samozřejmě zatím bez víčka. Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus. A na zaver bych preci jen mela jeden maly dotaz : kvasek dozral v pondeli vecer, pekla jsem rano a odendala na priste do lednice. Znovu jsem pekla vcera (patek)vecer. Chtela bych se tedy zeptat: – jak dlouho je mozny kvasek v lednici uchovat ? Pro založení vlastního kvásku si především kupte žitnou mouku – mně se nejlépe osvědčila značka Bio Harmonie, ale principiálně může být jakákoliv žitná mouka (raději než pšeničná), ještě budete potřebovat vodu (lepší je odstátá nebo převařená), teplé místo (není úplně podmínkou, ale zvyšuje šanci na úspěch) a čas – naplánujte si zakládání.


Unsubscribe from Stellinka Hvězdička?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky