úterý 6. listopadu 2018

Spotřeba vody při ručním mytí nádobí

K tomu je ale ještě třeba připočítat cenu za ohřev vody – ve studené vodě nádobí umyjeme jen těžko. Před výměnou staré pračky za novou se ale samozřejmě nedívejte pouze na její spotřebu, v potaz je potřeba brát i mnoho jiných důležitých parametrů, proto si nejprve dobře zjistěte, jak vybrat pračku. Při ručním mytí nádobí jste: v ÚT spotřebovali litrů vody v PÁ spotřebovali litrů vody v NE spotřebovali litrů vody.


NÁKLADY PŘI RUČNÍM MYTÍ Za celý týden jste spotřebovali 1litrů. Je pravda, že myčka nádobí používá méně vody , než se spotřebuje při ručním mytí ? Mnoho nádobí k mytí a málo času, nebo nechuť to udělat: Z těchto důvodů se rozhodnete pro koupi myčky.

Spotřeba vody je patrná také v kuchyni, kde se většina vody spotřebuje na mytí nádobí. Když pomineme spotřebu vody na napuštění bazénu, mytí auta a zalévání zahrady, nejvíce vody člověk spotřebovává na osobní hygienu. Obecně se proto doporučuje používat myčku, která je znatelně úspornější, protože při ručním mytí nádobí pod tekoucí vodou za minut proteče až 2litrů vody. A právě na některých běžných návycích při osobní hygieně lze ušetřit spoustu vody (viz níže – jak uspořit vodu).


Zajímavým poznatkem Stammingerova výzkumu je, že při ručním mytí lze dosáhnout kvalitního umytí nádobí jen s určitou spotřebou vody. A je to násobně víc, než za kolik to zvládne moderní myčka. Samozřejmě, že je možné vodu uspořit i při mytí nádobí ve dřezu. Záleží na stylu, jakým nádobí umýváme.


V žádném případě není vhodné mýt.

Stejně individuální je mytí pod tekoucí vodou. Nejlepší je samozřejmě mytí nádobí bez puštěné tekoucí vody. Tím oproti mytí pod tekoucí vodou spotřebujete pouze poloviční množství vody.


Kolik doma spotřebujete vody ? Jaká je průměrná denní spotřeba na osobu? Kde se využívá nejvíce vody ? Jaké množství vody si vyžádá myčka nebo vana? K průhledné životadárné tekutině máme intimnější vztah, než k elektřině a plynu. Až polovinu z celkové denní spotřeby vody využíváme na osobní.


Třída účinnosti mytí je A, spotřeba vody – l na jeden cyklus, spotřeba. Nesouhlasím s poměrně běžným názorem, že myčky nádobí jsou ekologické. Pro srovnání uveďme, že při ručním mytí sad nádobí spotřebujeme až l vody.


Myčka je tedy oproti ručnímu mytí až 4krát úspornější. Co se týče spotřeby el. Wh, hlavní program bývá energeticky náročnější, ale i ten by se měl vejít pod kWh.


Když to srovnáte s mytím v ruce na jeden mycí cyklus, tak je spotřeba myčky pouhých litrů, oproti litrům vody při ručním mytí. Vnitřní uspořádání Obvyklé uspořádání zahrnuje dvě patra, kde do spodního patří hrnce, misky a více špinavé nádobí , zatím co do prvního hlavně sklenice a hrnky. Tato činnost spotřebovává kromě času také nezanedbatelné množství vody a energie.

Z hlediska spotřeby vody a energie je nejlepší mytí nádobí v myčce. Podle výzkumu univerzity v Bonnu je spotřeba vody při ručním mytí nádobí řádově vyšší oproti mytí v myčce. I při ručním mytí nádobí je však možné vodu. To, že myčka nádobí dokáže oproti klasickému mytí nádobí ušetřit až vody je již prokázanou skutečností.


Předpoklad ohřevu vody (při ručním mytí) na místě (malý zasobnímk nebo průtokový ohřívač). Nádobí i lépe dezinfikují, protože používají mnohem teplejší vodu, než lidé při ručním mytí. Na trhu dnes můžeme najít mnoho modelů, které se liší provedením, designem, velikostí či spotřebou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky