čtvrtek 28. února 2019

Jak ošetřit popáleniny

Jak ošetřit popáleniny

Jak ošetřit popáleninu. Popáleniny jsou častým, ale velmi bolestivým zraněním. Menší popáleniny lze vyléčit bez zásahu lékaře, ale vážnější popáleniny vyžadují speciální péči, aby pacient nedostal infekci a zmírnily se jizvy. Od pouhého zčervenání kůže, přes puchýře, až po velké postižení kůže. Určitě už se vám to někdy stalo-připravovali jste si něco dobrého na sporáku a popálili jste si ruku nebo paži.


Závažnost popálenin nemusí být zprvu zřejmá a často může být podceněna. Možná jste se ale o ránu neuměli tehdy správně postarat ani posoudit její rozsah a vážnost. Proto je kůže bílá a nebolestivá.


Kůže praská a špatně se hojí a často. Ošetření spálené kůže nepodceňujte. V nouzi může pomoci třeba tvaroh. Přestože se článek věnuje dané problematice podrobně, doporučujeme vám poradit se o nej.


Kůže je červen, citlivá a může se objevit otok. Takové poranění můžete ošetřit sami, pokud postižená oblast není větší než plocha dlaně a není na obličeji nebo genitálu. O tom, jak moc bude zranění pro daného člověka fatální, rozhoduje samozřejmě rozsah poraněné plochy v procentech tělesného povrchu a stupeň (hloubka) popálení, významnou roli však hraje též věk pacienta, lokalizace popálenin, případná další traumata spojená s popálením a jeho zdravotní stav před úrazem. Pokud jste vnitřně rozladěni a budete myšlenky směřovat směrem k popálenině, soustředíte se na ni, tak se vše bude negativně stupňovat. K možnému zranění můžete přijít buď spálením se na slunci, případě chemickým, elektrickým poškozením či ozářením.


Zaručené rady mohou ublížit! Co na popáleniny by měli znát ze všeho nejvíc rodiče malých dětí. Ještě důležitější je však popáleninám v domácnostech předcházet. Poskytnutí správné první pomoci popáleným dospělým a dětem je velmi důležité. I tady hrozí nebezpečí popálenin.


Jak ošetřit popáleniny

Pokud se tak stane, je důležité popáleniny správně ošetřit , aby se urychlilo jejich hojení. Je tedy velmi důležité vědět, jak se v takových chvílích zachovat, a znát zásady rychlé první pomoci při popálení. Dobrý den, mám chemickou popáleninu, po dvou kapkách látky Divosan Activ na bavlněný rukáv, postižené místo, tedy zápěstí jsem okamžitě opláchla a vytvořila se i přesto popálenina prvního stupně, zajímá mě jak to dále ošetřit aby uzdravení postiženého místa proběhlo správně.


Ahojky věříte bylinkám? Rozlišujeme popáleniny prvního, druhého, třetího a čtvrtého stupně: V případě popálenin prvního stupně je kůže pouze zarudlá, mohou se objevit tmavší červené skvrnky, postižené místo může lehce opuchnout – důležité ale je, že je zasažena pouze svrchní, vnější část pokožky. Není zcela jasné, jak léčit puchýře, ale pravděpodobně nejrozumnější je ponechat je netknuté. Nechte si poradit, jak ošetřit popáleniny od sluníčka a otevřeného ohně.


Jak ošetřit popáleniny

Naše kůže je po zimně velmi citlivá, pokud selžou opalovací krémy, musí přijít na řadu vhodné ošetření. Solárium, slunce, oheň, horká pára, od všeho hrozí nepříjemné popálení. Když se vaše dítě popálí nebo spálí na sluníčku. Když popáleniny rychle a včas ošetříte, předejdete nejen jejich vzniku, ale i dlouhotrvající otravné bolesti.


Přečtěte si, jak na to! Na škodu kupodivu není, pokud se popálené místo polije alkoholem. Lze použít i bílek, který vytváří ochrannou vrstvu.


Těžší popáleniny s puchýři jsou komplikovanější. Patří na ně pouze čistá voda a sterilní krytí. Po ochlazení tedy místo přikryjte čistým. Co je dobré na popáleniny ? Je důležité vědět, co udělat bezprostředně po popálení (například horkou vodou, ohněm, žhavým předmětem a podobně). I když mnohé popáleniny nemusí na první pohled vypadat nebezpečně, často je to pouze zdání, které klame.


Nezávažné povrchové popáleniny , které nevyžadují lékařský zásah, chlaďte co nejdéle (alespoň minut). Poté použijte speciální náplast na popáleniny , kterou lze koupit v lékárnách - zamezí infekci a bude ránu zvlhčovat. Podobné Témata jako Spáleniny od slunce - jak je správně ošetřit.


Jak ošetřit popáleniny

Před létem si pořiďte kvalitní opalovací krémy či oleje s odpovídajícím ochrann.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky