pondělí 17. června 2019

Pečení chleba v ošatce

Podobně postupujte v případě pečení v nádobě – tu zahřejte bez kamene v troubě na roštu rovněž na nejvyšší možnou teplotu. Do nahřáté opatrně vložte vyklopený chleba s papírem (lépe se přesouvá), nařízněte a pečte přikrytý asi minut. Ratanová ošatka na přípravu domácího chleba je určena k vykynutí těsta a zároveň k jeho dokonalému zformování do tvaru, který si představujete. Vybrat si můžete – třeba nízkou ošatku na pořádný pecen chleba (nahoře), ošatku pro tvar veky (vpravo), nebo hlubokou ošatku na tradiční bochník, s kterou jdu právě pracovat.


V ošatce kyne 1-hodiny a pečete jak jste zvyklí. Samozřejmě, můžete najít ještě jiný – svůj způsob, důležité je, zapracovat tu sůl až později, až se pořádně spojí základní žitný kvas s pšeničnou moukou a vodou, popřípadě s kmínem.

Na začátek pečení je také vhodné vytvořit v troubě co nejvíce páry - pokud nemáte speciální troubu s parním systémem, stačí na začátku pečení vhodit do trouby pár kostek ledu - podlouhlý chléb o váze cca 7g - kg peču cca minut (to, zda je upečený, zkouším buď poklepáním na spodní kůrku - musí znít hodně dutě, nebo vpichovým teploměrem). S pečením chleba v domácí pekárně jsem začal před cca lety, kdy se objevily na trhu první pekárny, a udělám ho stejně kvalitní jako z pečící trouby s hnětením a kynutím, s tou výhodou, že pekárna má daleko menší spotřebu el. Sami si pečení s vaší troubou vychytáte.


Tématické fráze: kynutí chleba v ošatce chleba bez kynutí chlebová ošatka kde koupit kynutí chleba ošatka na pečení chleba slané pečivo recepty chléb bez kynutí osatky na peceni chleba pečení chleba v ošatce chléb ošatky na kynutí těsta kynutý chléb recept na chleba bez kynuti jak se peče chleba ošatka na kynutí kde. Ale i tak mělo kovářské pečení úspěch. Popravdě řečeno, když se tomu dá péče, tak se chleba v peci upeče líp, protože je tam vyšší teplota, ale nějaký zásadní rozdíl v chuti tomu ta pec nedá.


Myslel jsem si že ano, ale nestalo se. Mohu Ti za sebe slíbit, že určitě budu tvé stránky navštěvovat a získávat tak cenné rady při pečení chleba.

Jsem také závislá na pečení chleba v remosce a byla jsi to Ty, která mne na to pečení nasměrovala. Protože mi na chalupě špatně funguje trouba, tak jsem velmi potěšeně uvítala rady s pečením v remosce. Pekáč po minutách můžeme vytáhnout z trouby ven.


Během pečení můžeme sem tam rozprašovačem pokropit samotný chleba. Pak po těch cca min. Každá trouba peče jinak, proto si upravte čas toho pečení podle vaší trouby.


Péct první chleba ve formě, pečení v ošatce je o dost složitější. Návod na pečení chleba v ošatce je zde. Použít žitnou mouku jenom na krmení kvasu, do těsta dát jenom pšeničnou nebo špaldovou mouku, těsto se potom lépe zpracovává.


Pro ty, kteří si netroufají začít sami, vedeme právě kurzy pečení chleba , kde si mnohé nejasnosti upřesní. Ten nejbližší se bude konat 1. Miele u Florence (Ke Štvanici Praha 8). Fólii nebo igelitku má doma každý, ošatce v tom vyrobíte skleník a chleba díky ochranné atmosféře v průběhu kynutí nepopraská. Tip: Aby se těsto v ošatce k fólii nepřilepilo, zlehka bochník před obalením poprašte moukou. Když není ošatka, postačí utěrka a cedník, ve kterém těsto hezky vykyne.


Připravený bochník chleba nechte kynout v ošatce - pokud pečete chleba na plechu nebo jej budete sázet do pece, anebo přímo v keramických pekáčích či římském hrnci, ve kterých je budete následně i péct. Kontrolu dokonalého propečení chleba proveďte špejlí.

Uchovejte zabalený v utěrce, kterou je potřeba každý třetí den vyměnit, ale ze zkušenosti vím, že chleby zmizí hned po upečení – nejlepší je přece čerstvý a křupavý #128578; Na závěr ještě tip pro majitele litinového hrnce. Pokud ho vlastníte, můžete péct chleba přímo v něm! V poslední době však pečení domácího chleba prochází opět velkou renesancí. Základní surovinou na výrobu chlebu je mouka, jejíž druh se odvíjí od toho, jaký chleba máme v úmyslu připravovat. Nejčastěji se používá žitná a pšeničná mouka či jejich kombinace.


Domácí chléb, jehož pořizovací cena je asi Kč. K pečení není potřeba pekárna. Proto je vhodné si těsto připravit před odchodem do práce a po příchodu z práce už jen chleba upéct. Nebo těsto připravit večer, nechat kynout přes noc a upéct v sobotu ráno.


Právě z toho důvodu bych si nedovolila nabízet Vám recept na pečení kváskového chleba. Sama jsem ji zatím upekla jenom sedm bochníčků a osmý právě kyne v ošatce. Podléhám, ale tlaku poptávky a jdu s kůží na trh. Pečení chleba předváděl také v rámci kovářských kurzů, které s bratrem Karlem Krepsem, uměleckým kovářem, každoročně pořádají. Přemýšlí o tom, že by postavili pec, která by se dala převážet, třeba právě kvůli pečení chleba na kovářských akcích.


Takto připravené těsto necháme kynout při pokojové teplotě cca hodiny, nejlépe v ošatce vysypané moukou. V létě kyne těsto rychleji, než v zimě. Těsto prohněteme na vále. Pečení chleba doporučuji nejprve krátce při vysoké teplotě, rozhodně nad 200°C, já dávám mezi 2a 240°C (pece na chleba v pekárnách mají cca 300°C) a po zhruba 5-minutách stáhnu na 15 ale než teplota tolik poklesne, chléb je hotov.


Kontrola poklepáním na spodek chleba - jestliže zní dutě je hotový.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky