čtvrtek 13. června 2019

Vyhnání gerty schnirch recenze

Vyhnání gerty schnirch recenze

Jan Gettin, VaseLiteratura. Erika Zlámalová, literarni. Několikrát jsem Gertu litovala, nedokážu si ani představit ty hrůzy, které prožila. V době války byla velmi mladá - středoškolačka.


Vyhnání gerty schnirch recenze

Bylo naivní si myslet, že pokud ona nikomu nic neudělala, je bez viny a nemůže se jí nic. Hodnotilo uživatelů, průměrné hodnocení z 5. VYHNÁNÍ GERTY SCHNIRCH. Brna vyhnáni občané německé národnosti v tzv. Gerta Schnirch , matka několikaměsíční dcerky, míří spolu s ostatními ženami, dětmi a starci do neznáma.


Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne. No přece brněnský Bronx, jak se přezdívá tamější lokalitě kolem Cejlu, jedné z nejzaostalejších a nejzatracovanějších částí města. V rovině hlavní hrdinky Gerty je tento zcizující postup v důsledku zažitých traumat pochopitelně potlačen, Gerta, coby jedna z mnoha účastníků pochodu, vypovídá o této události s hořkostí a zlobou odpovídající jejímu charakteru.


Vyhnání gerty schnirch recenze

Osud Gerty Schnirch ukazuje události druhé poloviny dvacátého století z perspektivy člověka, který na základě dějinných událostí a politických rozhodnutí ztratil svůj občanský status v zemi, kde se narodil, musel zůstat i zemřel bez toho, aniž by dokázal odpustit. Vyhnání Gerty Schnirch. Zajímavé téma o kterém se chcete dozvědět víc.


Kniha jako taková není špatná, osobně mi jen nesedí styl psaní paní Tučkové. Ani s odstupem času není lehké vynést nějaký soud. Skláňam sa v obdive pred čarovnou spisovateľkou Kateřinou.


Vyhnání gerty schnirch recenze

Kateřina Tučková) „Já myslím, že jsem tady v bezpečí. V dnešním světě najdete spoustu krutých osudů a nešťastných lidí, tak proč o nich ještě číst? Možná se na to také ptáte.


Ale osud Gerty Schnirch , odehrávající se v době, o které mnoho současných čtenářů slyší jen z televize, v sobě. Přibližuje osudy Němců i to, co bylo potom. Protože o tom poté se ví máloco.


Málokdo o tom chce mluvit. Vůbec nikdo nechce nic přiznat. Pomohla vám tato recenze ? Tuzemská polistopadová próza již několikrát otevřela jedno z temných a kdysi tabuizovaných témat naší novodobé historie – téma násilností, jichž se česká strana dopustila na německy mluvící menšině během tzv.


Od Václava Havla se čekalo, že po ukončení svého prezidentského působení sepíše po vzoru jiných velkých státníků paměti, ve kterých popíše zákulisí doby, kdy byl hlavou naší republiky. Dramatizace románu mladé české prozaičky o jednom osudu zlomeném dějinami, o vině Čechů a Němců, o tom, zda je možno odpustit a porozumět. Jako jedna z mála přežije. Gerty Schnirch je příběh opět z Brna, po druhé světové válce a zaobírá se odsunem němců zpět do jejich země. Je to velice zajímavé dílo, které mě poznamenalo na celý život, je to jedno z největších zvěrstev, které náš národ kdy způsobil.


Kniha není zrovna dvakrát tlustá, ale je to něco, co vás. Zámerne som vynechala najkrutejšie detaily príbehu, o ktorých by sa možno písalo ešte ťažšie, než sa počúvalo. Nechcem tým navodiť dojem, že Tučková stavia na žmýkaní emócií.


Len otvorene hovorí o veciach, ktoré sa tiež diali, jednotlivcom. Tato kniha pojednává o válečném i poválečném Brně. Kniha je velmi emotivní, protože autorka k ní má zvláštní vztah vzhledem k tomu, že ona sama žije na místě, kde se odehrává.


Gertou od doby krátce po sametové revoluci, kde do děje částečně zasahuje už i její vnučka. Kniha kterou jsem nemohla přečíst rychle,protože je v ní uloženo tolik bolesti a bezpráví,že jsem se vždy musela srovnat s tím co jsem přečetla a pak mohla pokračovat ve čtení. Ještě mně bylo blízko to že.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky