středa 22. března 2017

Kávovník semena

Kávovník robusta pochází z oblasti okolo řeky Kongo. U nás se pěstuje pouze jako pokojová rostlina. Doba klíčení je nepravidelná, přibližně – týdnů. Až v treťom roku od výsadby, keď rastlinka dosahuje veľkosť 1m, začína kávovník rodiť. Okolo šiesteho roka začína mať priemerné výnosy.


K tomu, aby vám vyrostla zdravá rostlina, potřebujete kvalitní semena , která vám zaručí ničím nerušený růst.

Přesně taková naleznete u nás. V některých případech dorůstá až třímetrové výšky. Je teda obľúbený a časom nás začne odmeňovať kvetmi a kávou.


Vo svete sa pestuje mnoho odrôd a variet kávovníka arabského. Dnes sa kávovník pestuje vo všetkých subtropických a tropických oblastiach a pre mnohé krajiny tvorí hlavný vývozný artikel. Vítejte na našich stránkách semena. Jestli chcete pro kávovník udělat to nejlepší, přidejte do zeminy i dřevěné uhlí a nezapomeňte vytvořit dostatečnou drenáž na dně květináče (na dno dejte keramzit, štěrk anebo střepy z hliněného květináče).


Pochází ze západní Afriky a jižní Habeše.

Rozšířil se nejdříve do Arábie a potom do ostatních zemí, nejvíce do Brazílie, Jižní Ameriky a Asie. Tvoří nízké keře nebo stromky s vodorovně rozloženými v. Druhů jsou desítky, tím nejznámějším je ale kávovník arabský. Právě jeho semena se dají sehnat nejčastěji. Doma vám začne plodit už za tři roky a jeho dekorativní bílé květy, podobající se těm jasmínovým, budou ozdobou každého interiéru.


Ide o nízky druh kávovníka, ktorý rastie iba do metra. Vykvitá až po troch rokoch krásnymi snehovo sfarbenými kvetmi. Tieto kvety majú vanilkovú vôňu. Ak nám kávovník rozkvitne, čo nie je nič výnimočné, dočkáme se i kávovových plodov z ktorých po vylúpaní jadier, ich upražení a pomletí môžeme vyrobiť vlastný druh kávy.


Rastlina začína plodiť keď má – roky a je vysoká 1cm. Kvety sa objavujú skoro na jar, sú biele, nádherne voňavé a samoopelivé. Semeny je možno kávovník množit, avšak můžeme je vysít až poté, co je zbavíme dužniny, dokonale očistíme a necháme oschnout.


Jejich klíčivost je krátkodobá. Semena mají jemný, ale pevný stříbřitý obal. Kávová semena jsou semena plodů rostliny zvané kávovník.


Plod lze přirovnat k tvrdé třešni, nejen tvarem, ale i barvou, která bývá v době sklizně červená nebo červenofialová. Uvnitř plodu jsou ukryta dvě proti sobě položená semena – zelená kávová zrna.

Kůlový kořen se rozvětvuje hlavně v horních vrstvách půdy. Do substrátu můžete přidat i trochu podrceného dřevěného uhlí (prevence proti houbovým chorobám). Nezapomeňte na kvalitní drenáž na. Kvitne niekoľkokrát do roka, má biele jazmínom voňajúce kvety, z ktorých sa vytvárajú hnedočervené dužinaté plody – bobule veľkosti egreša (u nás obyčajne v zimných mesiacoch).


Plody obsahujú dve semená, ktoré k sebe. S ohledem na situaci okolo koronaviru jsme nuceni některé dopravce dočasně nenabízet. Ostatní dopravci stále doručují.


My Vaši zásilku odešleme do 4-pracovních dní od objednání. Tato rostlina patří do čeledi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky