úterý 16. ledna 2018

Jak zavařovat bez zavařovacího hrnce

Zavařování bez zavařovacího hrnce ? Prosím o radu, chtěla bych zkusit něco zavařovat (přesnídávky, paštiky, marmelády, okurky apod.), ale zavařovací hrnec nemám. Slyšela jsem, že se prý dá zavařovat v normálním hrnci, jen se na spodek musí dát nějaká utěrka. Kompot bez obávaného zavařovacího hrnce.


Můžete zkusit také třeba strouhaná jablka – nastrouháte, co nejvíce napěchujete do sklenic a zasypete cukrem.

Pak už jen stačí zavíčkovat a sterilovat, tedy zavařit – tady by obrácení dnem vzhůru nestačilo, protože ovoce ve sklenici není na rozdíl od marmelády povařené. Jak můžete správně tušit, tento proces je trochu náročnější na čas, protože se zavařování musíte věnovat opravdu bedlivě, aby vám například nepraskly sklenice nebo nedošlo k nedostatečnému zavaření pochutin, které by se vám mohly následně zkazit. Výhodou klasického zavařovacího hrnce je pravděpodobně pouze. Do hrnce vložíme napařovací mřížku nebo rošt a nalijeme přibližně centimetru vody. Na mřížku nebo rošt naskládáme uzavřené sklenice, hrnec uzavřeme pokličkou a ventil necháme otevřený.


Vodu v hrnci ohřejeme a když z ventilu začne stoupat pára, uzavřeme ho a ovoce. Hrnce mají velkou kapacitu, najednou je možné zavařit litrových sklenic nebo skleniček o obsahu l.

Pomocí termostatu můžete nastavit konstantní teplotu. Jak zavařovat sterilací v páře či vodě. Sklenice a víčka umyjeme, a to i nová, poté je vyvaříme a necháme okapat. Naplníme sklenice a zavíčkujeme.


Na horní dno zavařovacího hrnce vyskládáme sklenice. Chceme-li zavařovat v páře, nalijeme vodu jen pod sklenice. Při zavařování ve vodě zalijeme sklenice do čtvrtiny až. Dozrála vám na zahrádce úroda a vy přemýšlíte, co s ní? Tento tradiční způsob uchování potravin znaly naše babičky i prababičky, ale pokud chcete zkusit i moderní postupy, které patří do kuchyně 21.


Dozvíte se, jak zavařovat v hrnci, troubě, mikrovlnce i myčce! Pokrm je chráněn před kontaminací mikroorganizmy z vnějšího prostředí a může se tak déle uchovat bez zkažení. V troubě lze zavařovat bez problému jak ovoce, tak i zeleninu.


Plech se sklenicemi pak vložíme do spodní poloviny předehřáté trouby. C, plynová na stupeň 1). Pro jistotu můžeme použít i čtverhrannou podložku, pokud máme plynový sporák.


Hrnec vyskládáme sklenicemi a zalijeme vodou tak, aby byly úplně ponořené.

Od chvíle, co začne ohřívaná voda bublat, zavařujeme po dobu – minut. Po vytažení sklenic vyzkoušíme. Výběr mezi klasickou a elektrickou variantou je pro výběr zavařovacího hrnce naprosto zásadní.


Pokud jste vyznavači starých dobrý časů, určitě si kupte hrnec standardního provedení. Dáte do něj sklenice, postavíte ho na plotnu a počkáte, než se sklenice varem zatáhnout. Sklenice vložte do zavařovacího hrnce nebo do obyčejného hrnce s dřevěnou podložkou, aby se sklenice nedotýkaly dna hrnce. Zalijte je vodou, tak aby voda sahala asi centimetr a půl pod okraj sklenice a můžete začít zavařovat.


Byla to dobrota, ale jak už jsem psala, nikdy jsme Halali do svíčkové nedávali, tak se s vámi dnes podělím o recept, který mám vžitý od mého dětství, a který jsem vždy zbožňovala. Tipy pro zavařování iReceptář. Pokud nemáte zavařovací hrnec, můžete si vytvořit vlastní. Najděte hrnec nebo pánev na omáčky, která je tak velká, že se do ní vejdou sklenice. Občas se tykví urodí víc, než můžete v krátké době sníst.


Na dno hrnce dejte předtím, než do něj. Pak je dobrou volbou, jak delikátní chuť a zdraví prospěšné látky uchovat, právě zavaření. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. To zajistí delší čerstvost pochutin.


Mimo jiné se můžete i kulinářsky vybít. Kombinovat nejrůznější druhy ovoce či zeleniny s rozličným kořením a zkoušet, jak to bude chutnat, je zkrátka zábava. Vše vám potom poslouží nejen v zimě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky