pátek 16. srpna 2019

Pečená povidla bez cukru

Pečená povidla bez cukru

V kuchyni vždy otevřeno. Jak na švestková povidla bez cukru. Babiččina povidla vydrží až rok. Zapneme troubu na 180°C.


Vložíme je do hrnce, posolíme a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák. Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme už bez pokličky do trouby. Pečeme je pak podle potřeby 3-hodin, dokud nezhoustnou. Dále se tam píše na kila švestek celkem 500g cukru. Hmmm, to je vcelku i dost.


Nejsem milovník přeslazených jídel (naše babičky povidla dělávaly bez cukru úplně, co pamatuju). Sladké dostatečně, později jsem ještě ubrala na 300g cukru na kila švestek. Jablečná povidla pečená v troubě bez cukru recepty, které budete milovat.


Pak na švestky rovnoměrně nasypeme dkg cukru - nemícháme - a znovu dáme péct na minut. Poté přisypeme zbývajících dkg cukru , opět jen po povrchu a bez míchání, a vrátíme na dalších minut do trouby. Vyndáme z trouby a přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky.


Suroviny: Asi kg zralých švestek, slivovice, rum. Povidla bez cukru pečená v troubě. Příprava: Švestky vypeckujeme, dáme do hlubšího plechu a vložíme do trouby vyhřáté na 1stupňů. Přibližně po hodině pečení je promícháme, pak ještě za půl hodiny.


Asi za hodiny jsou povidla hotová – tedy všechna voda se z. Také je možno vařit povidla zcela bez cukru , ale doba vaření je pak delší. Pro tento typ povidel je ideální použít přemrzlé švestky, které obsahují podstatně. Ta „pravá“ povidla jsou vždy bez přidání cukru.


Jestli péct nebo vařit je jedno. U hruškových přidávám nakonec zázvor. Dobré je nechat vyloupané švestky s octem přez noc odležet. Cukr se přidává, jen pokud je ovoce málo sladké, ale minimálně, na hruškové jsem dávala na kg hrušek.


Roky mi leží v žaludku PEČENÁ povidla (obecně) Do sušírny se mi nevešla poslední bedna trnek (pološvestka Čačanská rodná - ideální na sušení i na povidla ) tak jsem si prošel pár rcp a vybral si tento, protože se surovina zpracovává bez odležení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky