středa 9. října 2019

Příprava jogurtu v jogurtovači

Toto množství přesně vystačí na naplnění sedmi skleniček. Dobrý den, já dělám jogurt v jogurtovači už deset let tak, že dám do litru trvanlivého polotučného mléka jeden malý bílý jogurt, dokonce kterýkoli, dvě lžíce sušeného mléka a rozmixuji. Na dno skleniček z myčky (nevyvařuji) dám marmeládu, zaliju to a dám na hodin dělat.


Výroba jogurtu v jogurtovači už rozebírají maminky na webu eMimino. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Za druhé – opravdu si pochutnáte, jelikož víte, jak je vámi vyrobená potravina čerstvá.

A za třetí – zpravidla velice výrazně ušetříte. Jako například na domácím jogurtu. Pojďte se podívat spolu se mnou, jak si výborný a hustý jogurt jednoduše vyrobit v domácím prostředí.


Domácí jogurt bez jogurtovače krok po. Doba zrání jogurtu se odvíjí od toho, v jaké teplotě budete vkládat mléko obohacené o jogurt do nádob a skleniček. Pokud už na počátku bude mít mléko kolem °C, pak bude jogurt v jogurtovači hotový za až hodin. Poté kulturu smícháme s teplým mlékem a rozdělíme do jednotlivých skleniček jogurtovače a zapneme.


Druhou variantou je příprava jogurtu z mléka a dvou lžic již hotového v obchodě zakoupeného jogurtu s živými kulturami. Na přípravu dalšího jogurtu pak můžete použít i vámi již vlastnoručně vyrobený jogurt.

Záleží-li vám na tom, co konzumujete (a tedy na svém zdraví), začněte si jogurt vyrábět sami. V radách, jak vybrat jogurtovač se lze dočíst, že existuje verze s časovačem, případně s displejem, který asistuje právě časovači. Kvůli vysoké teplotě na konci cyklu v jogurtovači jsem udělal změnu. Skleničky uložím do krátce (minut) předehřátého jogurtovače, který po další půl hodině vytáhnu z přívodu a uložím do peřiny.


Hrudky jsem v jogurtu nikdy neměl, je krásně hladký. Jak funguje příprava v jogurtovači ? Pro výrobu jogurtu je nejdůležitější udržení stabilní teploty během celé doby zrání. V tomto mohou pomoci jogurtovače, které jsou na to speciálně určené.


Jogurt pripravujem v jogurtovači a celá príprava mi zaberie asi minúty :-). Cena takéhoto 2ml jogurtu je približne 10€ a nedá sa chuťovo porovnať s kupovaným. Pokud jsme dobře pracovali, musí po uběhlém čase lžíce v jogurtu stát.


Bílý domácí jogurt poté uchováváme v lednici při teplotě - °C. Postup je naprosto identický, rozdíl je pouze v tom, že nám jogurty “nezrají” v peřinách ani na radiátoru, ale v samotném jogurtovači. Po nějaké době jsem na něj dostal opět chuť.


Vybalím tedy jogurtovač z krabice, ale jaké je moje zděšení - návod nikde! Jistě velice dobře znáte ten pocit, kdy pro něco automaticky jdete na místo, kde to vždy bývá a ono to tam není. V radách, ako vybrať jogurtovač sa možno dočítať, že existuje verzia s časovačom, prípadne s displejom, ktorý asistuje práve časovači. Není divu, že stále více lidí vyrábí domácí jogurt v jogurtovači.


Samozřejmostí je i praktická kontrolka informující o jeho aktuálním provozu.

Celkem je možné připravit až skleniček, kdy každá má objem zhruba 1mililitrů. V návode sa uvádza, že mlieko treba najprv zahriať na stupňov. Ty v svojom recepte žiadne zahrievanie nespomínaš.


Zariaľ som robila jogurt 2krát, najprv len z mlieka, ktoré som zohriala a jogurtu , potom som pridala aj sušené mlieko, ale stále to nie je ono.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky