pondělí 10. srpna 2015

Dávkování co2 v akváriu

CO do akvária nedávkujeme stále, doba dávkování je závislá na době svícení v akváriu. V noci chybí světlo, které je jedním ze základních předpokladů fotosyntézy a rostliny tedy nemají zdaleka tak velkou potřebu COjako ve dne. Problematika dávkování COnení jednoduchá. Určitě se nedá říct, že v každém akváriu jde o zbytečnost, nebo módní tren protože mně to tak roste, nebo naopak, že se musí COdodávat do každého akvária s rostlinami.


Další dražší, ale o mnoho pohodlnější metodou je použití tlakové láhve jako zdroje COv akváriu. Na tu je nasazen regulační ventil a umožňuje tak dosáhnout přesného a stabilního dávkování CO přesně dle vaší potřeby. COse stává v akvaristice čím dál tím populárnějším a proto si v dnešním článku zkusíme říct něco o výběru COsetu a příslušenstvím k jeho provozováním.


Výhodám dávkování COdo akvária se dnes nebudeme zabývat, takže článek bude určený spíše akvaristům, kteří už se pro. Je tedy nutné si pohlídat množství CO, které do akvária pouštíte, aby nedošlo k otravě ryb především v nočních hodinách. Fungují ale obě varianty a to jak dávkování COpřes den pomocí. Oxid uhličitý - CO - je pro rostliny hlavní živinou, bez níž by nebyl možný jejich úspěšný růst.


Obsah COv akváriu - Tillmanova tabulka. CO(oxid uhličitý) je ve vodě dobře rozpustný plyn, který rostliny nutně potřebují k životu. Aby dobře rostly a akvárium prosperovalo, je potřeba mít optimální. Základy COv akváriu. Akvarijní rostliny jsou tvořeny z uhlíkem.


Aby mohly růst, musí ho odněkud získat. Zdrojem je rozpuštěný plyn COv akvarijní vodě. Všechny rostliny bez výjimky budou na přidání COreagovat kladně.


Pokud hodláte založit rostlinné akvárium, kde chcete mít minimum nebo žádnou řasu, je. Pridávanie COdo akvária vašim rastlinám a boj proti riase rozhodne pomôže. Je lepšie dodávať aspoň málo COnež Vôbec ! Zdrojom je rozpustený plyn COv akvarijnej vode. Všetky rastliny bez výnimky budú na. V akváriích s dostatkem světla zvýšíme množství COa zároveň zlepšíme proudění vody v akváriu.


Pro zlepšení cirkulace vody je možné použít přídavná čerpadla. V akváriích s menším osvětlením pomohou parmičky siamské, které jsou známé jako konzumenti této řasy. Rostlinky se skládají z více než ze z uhlíku, proto by bylo rozumné jim uhlík do vody dodávat.


Nejpřirozenější způsob, jak obohatíme vodu v akváriu o uhlík je sada pro dávkování plynného CO2. K dávkování COdo akvária potřebujeme CO set (tlaková lahev s redukčním ventilem), CO difuzér pro aplikaci do akvária a dropchecker pro změření obsahu COv akváriu. Množství COv rostlinném akváriu je nejdůležitější hodnotou pro zdárný růst rostlin a chod akvária. Pokud se objeví řasy, měli bychom vždy začít revizi akvária od dávkování COa osvětlení.


Je s podivem že málokdo množství COv akváriu opravdu měří, i když je to velmi jednoduché a má to zásadní význam. V akváriu má přidávání Oxidu uhličitého ( CO ) zásadní efekt na rychlost růstu a kvalitu rostlin. COobvykle aplikujeme pouze přes den.


V noci totiž rostlinky COnaopak samy produkují a rybky také a koncentrace plynu by se proto mohla nebezpečně zvedat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky