čtvrtek 13. srpna 2015

Největší producenti kávy na světě

Těchto deset zemí patří mezi největší vývozce kávy na světě , existují však i další pěstitelé špičkové kvalitní kávy , jako například Kostarika, Jamajka nebo Keňa. Střední a Jižní Amerika vč. Karibské oblasti vyprodukuje celkového objemu světové sklizně, Afrika a Asie. Většina kávy roste na svazích jižní části země a často jsou plantáže poblíž koření, jakými je kardamom či skořice, což přidává kávě na chuti a aroma.


V Indii je stále však oblíbenější čaj, a proto většina produkce putuje na export, nejčastěji do Evropy a Ruska.

Indonésie pěstují až na výjimky téměř výhradně robustu. Pěstování kávy ve světě. Jsou zde státy s malou, svým způsobem unikátní produkcí a jsou zde státy produkující ohromnou kvantitu zelené kávy. V průběhu posledních dvou dekád se pořadím největších světových producentů kávy poměrně zamíchalo. Země s nejvyšší produkcí kávy jsou zároveň klíčovými vývozci.


Evropská unie je téměř ze procent odkázána na dovoz z Brazílie, následuje Vietnam. Až na šestém místě je Etiopie, tedy země, ze které káva pochází. Největší producenti kávy.

Produkce je uváděna v tisících tun kávy. Daleko nejvíce banánů se urodí v Indii, dále pak v Číně a na Filipínách. Pokud jde o původ kávy , největším světovým producentem této komodity je Brazílie, na dalších místech jsou pak Vietnam a Kolumbie. Káva se pěstuje ve velké řadě zemí Ameriky, Afriky a Asie. Mezi největší výrobce kávy na světě patří společnosti Nestlé, JAB Holding a Tchibo – všechny tři nabízejí produkty, jež jsou dobře známé i. Tvoří až z celkové produkce kávy na světě.


Její zpracování je poměrně náročné, zrna se zpracovávají takzvanou „mokrou metodou“, což znamená, že káva projde procesem fermentace. Tento způsob zpracování je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než u ostatních druhů. Druhy kávy a největší producenti.


Bezkofeinová káva – pouze spotřeba na světě , labužníci zrnkové kávy vůbec bezkofeinové nepřišli na chuť,. Absolutně největší konzumenti jsou tradičně severské země kde spotřeba kávy na osobu ročně převyšuje 10kg. Finsko spotřebuje ročně v průměru přibližně kg kávy na osobu. Mezinárodní kávová organizace (International Coffee Organization) uvádí nepřeberné množství statistických údajů.


Mezi ty nejzajímavější můžeme s jistotou zařadit roční spotřebu kávy na osobu. Mnohé čtenáře může překvapit, že se na prvním místě umístil tak maličký. Zemí s největší rozlohou vinic na světě je Španělsko ( na obrázku dole je španělský region Rioja), kde réva vinná pokrývá přibližně milion hektarů.

Toto jsou největší producenti ropy na světě. Které země jsou na špičce ve světové těžbě? Ačkoli je pěstování a následné pašování marihuany za hranice přísně trestáno, stále tito lidé riskují a vyváží obrovské množství rostlin na kterých vydělávají miliardové částky. Kdo jsou největší producenti stříbra na světě ? Brazílie je největším producentem zelené kávy již přes 1let.


Mezi hlavní pěstitelské oblasti patří region Minas Gerais, Sao Paulo a Parana na jihovýchodě země. Některá výrazné aroma, jiná nasládlou či plnou chuť. Mezi nejvýznamnější producenty kvalitní kávy patří: Brazílie - první místo na světě v produkci kávy arabica zaujímá Brazílie, je jednou z nejvýznamnějších mixtur kávy espreso.


Kolumbie - další místo v celosvětové produkci kávy arabica zaujímá Kolumbie. Většina lidí má popíjení kávy spojené s Itálií či Francií, ve skutečnosti však evropské i světové spotřebě v přepočtu na hlavu suverénně vévodí Skandinávie. Na růst ceny kávy má také zvyšující se obliba a tedy poptávka v Číně. Kontraktační měsíce jsou HKNUZ (březen, květen, červenec, září, prosinec).


Víte jak se řekne česky dula? Jak nadrtit ostropestrec? Oxalis, uspěla v Indii. Tyto faktory a øada dalších se tak spolupodílí na koneèné prodejní cenì kávy.


Vìtšina pražíren produkuje vlastní smìsi, jež jsou kombinací rùzných druhù káv z jednotlivých pìstitelských oblastí. Snahou je trvale udržet specifickou chuť a aroma smìsi kávy , nezávisle na kvalitì jednotlivých roèních sklizní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky