čtvrtek 20. srpna 2015

Co na popáleniny od slunce

Vzhledem k tomu, že mnoho spálenin od slunečních paprsků se nevyznačuje jen zarudnutím, ale také otoky, může studená sprcha nebo koupel uklidnit pokožku a poskytnout úlevu od bolesti. Na spálenou kůži se však nehodí lázeň provoněná vonnými oleji a koupelovými pěnami. Dodatečné bílkoviny slouží jako základní kámen pro hojící se tkáně a jsou potřeba pro léčbu zánětů a minimalizaci zjizvení.


Jsou za ně odpovědné ultrafialové paprsky slunečního záření a snadno vznikají hlavně od odrážejících se paprsků ( na vodě či sněhu). Máte od slunce spálená záda? Bude na to stačit mast na popáleniny ?

Asi se nám to už stalo všem. Ano, měli jste se namazat, na sluníčko nikdy nechoďte bez krému s SPF faktorem. Ale už se stalo, po bitvě je každý generál.


Kůže spálená od sluníčka je totiž stejně bolestivá jako kůže spálená například od horké pánve, jen obvykle na větší ploše. Co na spáleniny od slunce. Rychlou úlevu od spálenin máte blíž než si myslíte. Tyhle drobnosti, které najdete v ledničce, spálenou kůži příjemně ochladí a hydratují. Další možností úlevy je tělo potírat odvarem ze zeleného či heřmánkového čaje.


Pamatujte na to, že každá popálenina je závažná a jej nevhodná léčba může skončit velmi špatně.

Co pomáhá na popáleniny. Ať už jde o popáleniny od slunce , ohně nebo horkých předmětů, mohou velmi potrápit a bolet. Je proto dobré vědět, co na popáleniny zabere a jak postiženému ulevit. Velmi účinné pro ošetření tepelných popálenin jsou speciální náplasti, které nejen urychlují hojení, ale zároveň do rány nepropustí žádnou infekci. Popáleniny od ohně či horkých předmětů.


Případné malé puchýřky nepropichujte. U spálení od slunce tento krok přeskočte. Spálení od slunce může být velmi nebezpečné.


Pokud se vám to už někdy přihodilo, víte, o čem je řeč. Kůže je zarudlá, podrážděná, nesnesitelně bolí, a aby toho nebylo málo, po pár dnech se začne ošklivě sloupávat… Vyzkoušejte naše rady, které vám od tohoto trápení pomohou. Jak poskytnout první pomoc těžce popálenému před jeho transportem do specializovaného centra?


Zchladit: Nejprve z okolí rány odstraňte veškeré oblečení nebo šperky a popálené místo zchlaďte tím, že na něj přibližně 10–minut necháte téct vodu o teplotě mezi °C and °C. Jak ošetřit lehčí popáleniny malého rozsahu od slunce , ohně nebo horké páry? Dalším negativním jevem doprovázejícím opalování je výskyt sluneční alergie též označované jako solární dermatitida. Jedná se o nepříjemnou kožní reakci, která obvykle postihuje kůži hned při prvním pobytu na slunci vystavenou slunečnímu záření. Objevují se nejprve svědící červené plochy.


Spáleniny od sluníčka nám mohou pořádně znepříjemnit dovolenou. V podstatě jde o poškození kůže způsobené ultrafialovým (UV) světlem ze Slunce. Pokud budeme dlouho na sluníčku bez ochrany, naše kůže zrudne.

A v horším případě se objeví i puchýře. Za jak dlouho popáleniny zmizí? A co nám pomůže ulevit od bolesti? Symptomy spálení od slunce se objeví několik hodin po pobytu na slunci. Celkový účinek na pokožku a její poškození se však projeví naplno až po hodinách.


Dlouhodobé poškození, kam patří například zvýšené riziko rakoviny kůže, se může objevit až po letech. Podívejme se na to, co dělá tělo pro to, aby odstranilo a opravilo poškozenou kůži. Závažnost popáleninového stavu závisí na intenzitě a době tepelného působení, na velikosti zasaženého tělesného povrchu, věku (děti a senioři) a zdravotním stavu postižené osoby.


Na popáleniny prvního stupně, na uzavřené puchýře a na kůži, která není odkrytá, většinou nemusíte dávat náplasti. Menší popáleniny druhého stupně je ovšem dobré ovázat, abyste se vyhnuli infekci. Ovažte si postižené místo jemnou gázou a upevněte ji lékařskou páskou. Každý den si obvaz měňte.


Mírné spáleniny známe všichni. Stačí zůstat v tílku na zahradě o něco déle a hned máme rudá záda i ramena. O něco horší jsou pak malé puchýřky a svědění. Na co si dát při léčbě lehkých popálenin a opařenin pozor.


Vždy postupujte přísně sterilně. Zamezíte tím vzniku případné infekce a tím předejdete následným komplikacím. Přímo na popáleniny nepřikládejte led ani ledové obklady.


V případě vzniku puchýřů kryjte postižené místo sterilní gázou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky