pátek 29. dubna 2016

Nádoby na pěstování bylinek

Velikost nádoby vybírejte s ohledem na to, jaké množství bylinek najednou hodláte pěstovat. Rostlinky by měly mít dostatek prostoru pro kořenový systém, na druhé straně je zase příliš velkorysý objem zbytečný. Jestliže zapomínáte nebo kvůli pracovnímu vytížení nemáte možnost pravidelné zálivky, bude pro vás.


Při pěstování v místech, kam prší, nepoužívejte na květníky obaly - keramické nebo plastové. Nádoby na bylinky reklama. Teď je ten správný čas zkontrolovat, jestli nám nic důležitého nechybí.

Zde byly různé bylinky zasazeny do koše zpleteného z vrbového proutí. Pro pěstování rostlin jsou vhodné i jiné materiály. Protože nádoby na pěstování rostlin stojí na zemi a jsou docela velké, splňují ten samý účel jako malý vyvýšený záhon.


Příprava půdy na pěstování bylinek. Jestli plánujete pěstování bylinek , je čas připomenout si, jak si správně připravit půdu. I když odborníci doporučují připravit ji.


Pěstování bylinek na terase a na balkoně. Umístění bylinkového květináče. Dejte si bylinky do dekorativních nádob a budou k užitku i ozdobou #128578; Vyhraďte jim jižní nebo západní okno.

Bylinky pro větrné balkóny a terasy. V letních měsících dávejte pozor na přeschnutí, za oknem bývají často vysoké teploty. Byliny nepěstujeme pouze z estetických důvodů, ale jejich hlavní použití je v naší kuchyni. Potřebujete k tomu relativně malou pěstební plochu.


Velmi dobře se jim bude dařit ve Vaší domácí. Ať máme zahrádku, balkón, terasu či jen okenní parapet, můžeme si sami vytvořit svou vlastní malou bylinkovou zahrádku. Není nad čerstvé bylinky na dosah ruky, navíc jsou pastvou pro oko a jejich vůně pohlazením na duši. Pro začátečníky doporučujeme zakoupit rovnou sazeničky. A podmínek je jen několik: mobilní nádoby (jakékoli květináče či truhlíky) dostatek denního světla ( nádoby s bylinkami umisťujeme nejlépe na vnitřní okenní parapety), pravidelná a přiměřená zálivka, případně pěstební lampa či výbojka vhodná pro kvetoucí rostliny a pro osvětlení zimních zahrad.


Jsou náročnější na půdu, potřebují lehkou a vápenitou zeminu. Záleží samozřejmě i na podobě květináče, který zvolíte, kupované pořídíte za pár stovek, seženete ale klidně i modely za několik tisíc. Jenže investovat tolik peněz do nádoby na pěstování bylinek je vcelku zbytečné, když si lehce můžete vyrobit vlastní s tím, co už máte doma. Nejenže získáte květináč. Zůstat nohama na zemi radí i foodbloger Martin Kuciel alias pan Cuketka, který si sám řadu bylinek i zeleniny do své kuchyně pěstuje na balkoně: „Snažte se zbytečně neutrácet za drahé nádoby na pěstování , většinou to vůbec není potřeba.


Základem pro pěstování je především kvalitní substrát a alespoň základní. Na balkoně je možné úspěšně vypěstovat třeba i okurky nakladačky nebo dýně hokaido. Většina bylinek vyžaduje plné slunce a sušší zeminu.


Ale i když jsou váš balkon nebo okno orientované na sever, i tady se dá leccos vypěstovat.

Například máta, jež má naopak raději polostín a vlhčí substrát, nebo pažitka, petržel i meduňka. Dalším předpokladem, jak si bylinek užít v maximální míře, je jejich blízkost – ať už zvolíme záhon nebo rozličné nádoby , pokusme se o to, aby k nim nebylo z kuchyně daleko. Pro výsadbu většího množství bylinek jsou ideální velkoobjemové nádoby z lehkého sklolaminátu, které jsou dostupné v mnoha velikostech i barevných provedeních. Jednoduchý obsáhlý seznam všech druhů bylinek obsahuje název bylinky, fotografii a způsoby využití včetně popisu bylinky a jejích léčivých účinků. Přidejte si Sazeničku na své sociální sítě a mějte tak vždy po ruce seznam všech druhů bylinek , které běžně potřebujete ve své domácnosti.


Jelikož to hlavní pěstování trvá až do podzimu, budeme spolu neustále v kontaktu. Výhodou pěstování bylinek v nádobách je i to, že si můžeme vybrat správnou půdu, většina bylinek má ráda propustnou půdu, nejlépe hlinitopísčitý substrát. Hlinitopísčitý substrát si můžeme sami namíchat, lze jej však.


Ale pár základních rad je potřeba mít na paměti. Proto si v tomto článku můžete přečíst výběr toho nejdůležitějšího, co by vás mělo dovést k voňavé sklizni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky