úterý 12. dubna 2016

Druhy ryze na rizoto

Koupíte ji ve specializovaných prodejnách s italským zbožím, třeba na Smíchově ve Food Wine marketu. Carnaroli, nejlepší rýže na risotto Je v tom vážně rozdíl? Dlouhou dobu jsem vařila risotto jen z rýže arborio. Prvně jsem teď o víkendu vyzkoušela carnaroli a risotto bylo podle mě vážně lepší než obvykle.


Na světe se každý rok údajně sní přes 7milionů tun rýže. Existuje spousta druhů rýže, které se liší chutí, konzistencí, vůní i použitím. Ve svém ochutnávacím hledáčku se proto dnes zaměřím na nejpoužívanější druhy rýže a popíšu vám vše, co jsem se o nich dozvěděla. Rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin světa, která tvoří základ jídelníčku víc než polovinu lidí planety. Jenže není rýže jako rýže.


Věděli jste, že po rozvařené rýži máme znovu rychle hlad? Specialista na zdraví a životní styl značky Menu Gold Mgr. Víte, jaké druhy rýže jsou vhodné na rizoto či jako příloha?


Typicky nelepivé rýže jsou například Patna a Paraboiled. Zvláštním druhem tmavé rýže je Divoká (Indiánská) rýže, bohatá na množství vitamínu B. Patří mezi nejoblíbenější druhy rýže. V hindštině slovo basmati znamená královna vůní.


Tento přídomek vznikl díky její jedinečné vůni a chuti připomínající oříšky. Basmati je nejrozšířenějším druhem rýže na indickém subkontinentu. Mělo by být servírováno na plochých talířích a mělo by snadno se rozprostřít, ale nemělo by mít kolem sebe nadměrnou kapalinu. Rizoto může být připraveno s mnoha různými druhy zeleniny, masa, ryb, mořských produktů a luštěnin, přidávají se různé druhy vína a sýra.


Připravuje se ale i italské jahodové rizoto. Je to rýže, která lepí, takže se hodí zejména k jídlům s omáčkou. Ale pozor na její specifickou chuť a květinovou či oves připomínající vůni, která nemusí souznít s každým jídlem.


Nekombinujte ji s výraznými druhy masa, jako je třeba uzené. ARBORIO patří ke standardním italským rýžím na rizoto. V různých částech světa postupně získaly dominantní postavení různé druhy obilovin.


V Evropě si tuto roli zajistila pšenice, v Americe kukuřice a pro Asii byla a stále je nejvýznamnější obilninou rýže. Aktuálně rýže pokrývá přibližně kalorické spotřeby lidské populace. Rýže na rizoto - recepty na každý den. Na vlákninu bohatá je rýže Natural, oproti bílé rýži potřebuje delší dobu vaření. V obchodě jsem našla už namíchané balíčky se třemi druhy rýže, jedná se o rýži bílou, červenou a divokou.


Je prostě výborná, ikdyž je dražší než parboiled. Rizoto je trošku ostřejší z důvodu chilli papričky, ale pokud ji vynecháte, bude jídlo jemnější. Toto je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, rizoto je krásně krémové. Ak hľadáte neobyčajné fitrecepty, ste na správnom mieste. Na pravé rizoto se používá speciální rýže s vysokým obsahem škrobu a kulatými zrny.


Vždy používejte kvalitní víno, které byste sami vypili. Italské rizoto se podlévá nejdřív vínem a poté vývarem. Více se dozvíte v následujícím videu s Romanem Paulusem, jenž vám představí nejběžnější druhy rýže.


Rizoto (Risotto) je typicky italský rýžový pokrm. Tmavé dlouhé zrnko je bohaté na živiny a velmi dobře se hodí k oživení pokrmů, běžně se míchá s jiným druhem rýže. Ve skutečnosti se však nejedná o rýži, ale o trávu.


Jak už jsem řekla výše, znát různé druhy rýže znamená dokázat s ní vařit skvělá jídla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky