pondělí 11. července 2016

Výroba šunky

Recept na domácí vepřovou šunku. I když někteří tvrdí, že domácí výroba šunky je složitá, opak je pravdou. Je to velice jednoduché, máte vlastní produkt a znáte jeho složení, narozdíl od některých kupovaných produktů.


Takže vy vlastně nahrazujete obyčejnou sůl obyčejnou solí a jen nepatrně snížíte množství dusitanu. Problém je v tom, že dusitan se nedává do šunky jen proto, aby měla pěknou barvu, ale především proto, že spolehlivě zabije bakterie, které mohou maso rozkládat.

Z Vašeho komentáře se mi vkrádá myšlenka, že si. Výroba domácí šunky není složitá, navíc si můžete být jisti její kvalitou. K její výrobě nepotřebujete šunkovar ani rychlosůl. Okořenit ji můžete dle své chuti.


Pustíme se do domácí dušené šunky , kterou si trochu navoníme slaninou a vylepšíme sýrem nebo(a) kořením. Dnes se podíváme na výrobu domácí šunky bez šunkovaru, protože většina z nás ho doma spíše nemá. Maso omyjte a nakrájejte ho na kostky, přibližně tak velké, jako když vaříte guláš.

Do větší mísy položte vrstvu masa, zasypte solí. Opět přidejte maso, posypte solí atd. Dobrý, beru, za všechno může moje gramlavost, Ale když vidím fotografie výrobků ( šunky ) mnohých, podle nich určitě negramlavých odborníků na výrobu té nejlepší šunky , tak se mi sliny opravdu nesbíhají - jen rozpadavé šedé maso. Jako výchozí surovina se používá vepřová kýta doplněná solí, cukrem a trochou vody. Dnes vede lidi k výrobě domácí šunky zejména kvalita průmyslově.


Myslím si že je to běžná výroba domácí šunky. Možná se trochu nepovedly fotografie ,ale co na tom. Pokud již někdo vyráběl domácí šunku, tak ví jak na to.


Popis je velice podrobný. Budu podobně vyrábět šunkový salám. A ten , kdo tvrdí , že je to prostě vařené maso , tak buď provokuje, nebo vůbec neví o čem je řeč.


Zunovali sa vám salámy bez chuti, kde namiesto mäsa nájdete iba slaninu, kože, želatínu, vodu a konzervanty? Potom by ste mali vedieť, že príprava šunky nezaberie mnoho času. Pro výrobu šunky je důležité kvalitní a dobře opracované vepřové maso.


Základní surovinou pro výrobu dušené šunky je totiž vepřová kýta. Je-li surovina pro výrobu šunky připravená, je možné ji naložit do láku.

Tím dojde k nasolení suroviny. Pak se maso namasíruje působením mechanických. Príprava veľkonočnej šunky robí mnohým starosti, ako ju uvariť, aby bola pekná a dobrá.


O dobrú šunku na Veľkú noc ma požiadala sesternica. Nechce už ani vidieť rolované šunky v sieťkach. Z vonku pekná a vo vnútri zarolovaná slanina a aj koža.


Stehno a karé bolo vždy suché. Ešte najlepšie vyhovovala vhodná krkovička. Tento recept mám od môjho zásobovača údenín.


Filip Sajler a Ondřej Slanina v oblíbené kulinářské show. Není nad šunku domácí výroby. Kromě vepřové pečeně můžete použít i vepřovou kýtu, plecko, hovězí zadní, kuřecí nebo krůtí maso.


Keďže bolo viacero dotazov a pri prieskume internetu som nenašiel kompletný návo chcem sa s vami podeliť o postup výroby tradičnej gazdovskej šunky , tak ako to robili kedysi naši dedovia. Určite mnohí z vás spomínajú ako sme chodili do komory (špajze) s nožíkom v ruke odrezávať si z tejto dobroty dovtedy, pokiaľ z nej nezostal iba koštiaľ do kapustnice.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky