čtvrtek 14. července 2016

Chlebové krutony na pánvi

Z toastového chleba okrájíme kůrky. Zbytek nakrájíme na stejné kostičky. Na pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a kostičky na něm zprudka smažíme asi - minuty. Olej můžeme nahradit máslem. Krutonky budou jemnější.


Chlebové krutony na pánvi.

Není potřeba zbytečně mnoho tuku, stačí méně, jen aby chlebík zavoněl. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme do té doby, než krutonky chytnou. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.


Opekanie krutónov na panvičke malo viac nevýhod ako výhod. Počas prípravy na panvičke bolo treba krutóny miešať vareškou, aby sa nepripálili. To malo za následok drobenie chleba, pripaľovanie omrviniek na panvičke a ich lepenie na krutóny, čo im vo finále ubralo na kráse aj na chuti.

Chrumkavé chlebové krutóny sú vhodné do polievok, či šalátov, ktoré vás potom viac zasýtia. Dostanete ich síce kúpiť aj v obchode, ale tie sa s tými domácimi nedajú ani porovnať. Najlepšie je použiť niekoľko dní starý chlieb, ten sa potom pri krájaní nedrobí.


Chlieb pokrájajte na kocky približne. Kostičky pečiva můžete jednoduše usmažit v pánvi na oleji, másle nebo sádle. Pokud jich potřebujte větší množství, je lepší (i o něco zdravější) upéct krutony na plechu v troubě. Pokud jim chcete dát šmrnc, můžete je před pečením posypat parmezánem a zakápnout olivovým olejem. Nakrájejte starý chleba na menší kousky o přibližně stejné velikosti.


Zvlášť v misce promíchejte olej, česnek a sůl a do směsi vmíchejte chlebové kostky. Topinky a chlebové krutony Pokud nechcete dělat topinky, chlebové krutony doplní polévky i zeleninové saláty. Chléb nakrájejte na kostičky, obalte je ve směsi olivového oleje, soli a česneku, rozložte na plech s pečicím papírem a pečte na 1°C asi minut dozlatova. Každému z nás se stane, že mu doma tu a tam zbude chléb.


Ten však nemusíte hned vyhazovat. Roman Paulus Vám ukáže, jak ze staršího chleba připravit výborné c. Na stejné pánvi pak na sádla uděláme chlebové krutony. Polévku dosolíme a přidáme majoránku, chvilku ještě provaříme a podáváme - na dno misky dáme opečenou šunku, nastrouhaný stroužek česneku, krutony , navrch nastrouhaný sýr a zalijeme horkou polévkou.


U nás doma dělávala maminka na štědrý den (a já to dělám ještě dnes) krutonky ze žemlí nebo toastového chleba.

Opékala na másle, dali jsme na talíř a zalévali rybí polévkou. Tyto čenekové, by se určitě hodily ne jenom do zeleninového vývaru, ale do polévky např. Rožky nakrájame na kocky,polejeme olejom a okorenime uvedenými koreninami. Rukami poprehadzujeme,aby sa koreniny dostali všade. Ja korením tak medzi prsty,keby ho bolo príliš veľa,zanikne chuť polievky.


Recept chlebové krutony. Pro všechny labužníky zde máme výběr nejlepších chlebové krutony receptů. Všechny naše recepty obsahují přesný návod po krocích a detailní rozpis surovin.


Tématické fráze: chlebove placky placky k polévce chlebová placka chlebove placky na panev chlebové placky plněné sýrem italská chlebová placka recept panev na placky chlebový placek se zakysanou smetanou chlebové placky recept chleba pečený na pánvi babicovy dobroty - chlebová placka chleba pečený na na pánvi chlebové. Na štědrovečerním stole nesmí chybět, tedy alespoň u nás doma, domácí vánočka. Dělala jsem ji několik let podle jednoho receptu, až do minulých vánoc, kdy jsem objevila tento recept a jiný už dělat nebudu. Je krásně jemná, nadýchaná, s těstem se pracuje luxusně a vůbec nepraská při pečení.


Každou tence rozválíme, čím tenčí, tím lépe. Při správném vypracování se těsto netrhá a netřeba ani velmi podsypat moukou. Placky pak opékáme na pánvi s pár kapkami oleje nebo ghí.


Opravdu stačí pár kapek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky