pondělí 11. července 2016

Třídění hliníku

Jak se s tímto příkazem obce a města vypořádají, záleží zatím jen a jen na nich. To však nic nemění na situaci, že drobný tenkostěnný hliník není v ČR možné zpracovávat tak, jak bychom rádi. Hliník je stříbrolesklý, lehký, měkký nemagnetický kov. Když ho pokrčíme, drží zmačkaný a dá se lehce trhat. Máme doma nashromážděná hliníková víčka, kam s nimi?


Sbírat i obaly, kde je hliník zastoupen okrajově? Dále bychom se chtěli zeptat zda-li se třídění malých hliníkových obalů (od sýrů, jogurtů) vyplatí. Na privátě kde bydlím je sice třídíme, ale zvažoval jsem. S většími kusy hliníku budete vítáni v každé sběrně druhotných surovin. Tenkostěnný hliník (obaly od čokolá tavených sýrů či víčka od jogurtů) nevykupuje každá sběrna.


Jeho nevýhodou je především to, že samotný v peci shoří, tedy z něj téměř nic nezískáme. Zde najdete informace o politice recyklace hliníku společnosti Alumeco a zjednodušené vysvětlení cyklu, kterým hliník při procesu recyklace prochází. Pro výrobu nového hliníku je třeba vytříděný kov prakticky jen přetavit. Tento proces je šetrnější než energeticky náročná výroba hliníku z bauxitu, a to o celých.


I hliník se dá recyklovat donekonečna. Jen stěží se nám však podaří veškeré spotřebě hliníku zcela vyhnout. Některé výrobky nelze zakoupit v jiném než hliníkovém provedení, vybrané potraviny se neprodávají v jiném než hliníkovém obalu.


Vedle snahy vyhýbat se hliníku hraje proto důležitou roli třídění tohoto kovu za účelem recyklace. Bio odpad Biologicky rozložitelný odpad již v některých místech lze také vyhazovat do popelnic k tomu určených. Pod bio odpadem si lze představit biologicky rozložitelný odpa který nepřišel do kontaktu s produkty živočišného původu a nebyl znečištěn nebezpečnými látkami.


Třídění hliníku (nápojové plechovky apod.) vložil Ivan 31. Dobrý den, je v Blansku (a kde, pokud ano) nějaký kontejner na hliníkový odpad? Jaké má hliník vlastnosti. Také v přepočtu množství hliníku na žáka jsme získali 1. Velmi si vážíme nejen Vaší spolupráce, ale také toho, že nám pomáháte děti vést ke třídění odpadu.


Obaly od zubních past nejsou zcela plastové - v tubě se ukrývá vrstvička hliníku , a tak by neměla skončit v kontejneru na plasty, ale ve směsném odpadu. A co obaly od brambůrků? Dojedli jste v poslední době brambůrky a chystali jste se obal vyhodit? Zamysleli jste se někdy, kam vlastně tento obal patří? V ten moment by byl hliníkový odpad znečištěn, dále by se nezpracoval a skončil by na skládce.


Podle našich informací se již o třídění hliníku na školách v Olomouci jednou pokusila firma Eko Metalrecycling z Rýmařova. Byly používány zvony zelené barvy. Neznečištěné plastové sáčky patří do žlutého kontejneru určeného pro třídění plastů. Jestliže je sáček mastný či jinak znečištěný (od barvy, lepidla apod.), patří vytřídit do směsného odpadu.


Do plastu netřídíme ani sáčky s nástřikem hliníku (např. pytlíky od chipsů, oříšků atd.). Zatímco v třídění plastů jsou Češi skoro mistři světa, plechovky končí zmačkané v koši. Přitom z ekologického hlediska je právě hliník vůbec nejhorším nápojovým obalem. Už při výrobě jedné nápojové plechovky vznikne až trojnásobně více odpadu než hliníku. Soutěž pro vás tradičně připravuje Ekocentrum Říčany ve spolupráci s Muzeem Říčany.


Třídění a znovuvyužití hliníku ušetří až elektrické energie potřebné pro výrobu z primárních surovin. Zavedení třídění dalších surovin chce čas, aby se ujalo. Stačí si vzpomenout, jak dlouho trvalo, než lidé začali třídit PET lahve, doplnil starosta města Jaroslav Dohnálek. V Blansku k plošnému třídění hliníku do svozových kontejnerů zatím nedospěli. Třídit hliník ale mohou lidé doma a pak jej sami odevzdat.


Kovy mají dvojí označení: železo je popsáno FE s dodatkovou číslovkou 4 hliník ALU s číslovkou 41. Se značkou hliníku se setkáme například u obalů jogurtů. Ty mají hliníková víčka. Ve většině českých měst a obcí jsou kontejnery na kovy červené. Takové to malé domácí třídění kovového odpadu.


Kromě plechovek od fazolí se mi doma pomalu, ale jistě hromadí i další druh obalů, který si zaslouží vytřídit do kovů. Plechovky od piva, limonád nebo třeba tuby od sladkýho kondenzovanýho mlíka nebo od krému na ruce. Nebezpečný odpad z domácnosti ohrožuje zdraví a životní prostředí a nesmí se vyhazovat do komunálního odpadu. Jeho sběr zajišťují sběrné dvory a mobilní svozy.


Elektrozařízení se vybírají pouze kompletní a nerozebraná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky