středa 20. července 2016

Plech na makronky

Mandľovú múku a práškový cukor si viackrát preosejeme cez jemné. Těsto přendáme do cukrářského sáčku a na plech pokrytý pečícím papírem stříkáme malé hromádky. Plechem několikrát bouchneme o kuchyňskou linku, abychom vyhnali vzduchové bubliny. Před pečením necháme makronky minimálně půl hodiny zaschnout. Po zaschnutí by makronky měly zmatnět a při dotyku se nelepit.


Těsto dáme následně do cukrářského pytlíku nebo zdobičky a nastříkáme na plech.

Po zdobičce zůstane na makronce špička, která by měla během pár vteřin zmizet. Buď si plech na makronky koupíte, nebo budete malovat kolečka. Recept na domácí makronky – postup přípravy, suroviny a více variant receptu Něčím připomínají české laskonky.


Na plech dejte podložku na makronky. Připravte si cukrářský sáček a vložte do něj těsto. Opatrně naneste těsto do koleček na podložku.


Potom párkrát bouchněte plechem o linku nebo o stůl, abyste z makronek dostali vzduchové bubliny. Kdybyste to neudělali, makronky vám popraskají. Počkejte, až makronky důkladně zaschnou.

Na makronky použijte sáček s trubičkou o průměru cm. Stabilní plech „Aby se vám pečicí papír na plechu neprohýbal a neposouval, přilepte ho k plechu trochou makronkové hmoty,“ radí Zuzana. Stačí dát do každého rohu trochu a papír na plechu pěkně uhladit. Připravujte je až těsně před Vánoci, jsou nejlepší, když jsou čerstvé.


Makronky jsou krásným a moderním cukrovím, které se skvěle hodí i na Vánoce. A protože tato disciplína patří k těm složitějším, připravila jsem pro Vás opravdu hodně detailní recept, kde Vám hned v úvodu poradím, jak se vyhnout možným. Keď máme zmiešané na cesto, ktoré opäť má mať takú istú konzistenciu ako pri talianskej metóde – teda konzistenciu tečúcej lávy – tak si naplníme cukrárske vrecko a striekame kolmo na plech , makrónky sa jemne rozlejú, pipíky zmiznú keď treskneme plechom o linku a necháme uschnúť povrch. Naozaj, pri francúzskej.


Cesto naplníme a na plech vyložený papierom tvoríme malé kopčeky a necháme ich minút odpočinúť, trošku sa roztečú a budú z nich hladké kolieska. Predhrejeme rúru na 1– 1° C. Makrónky sa budú piecť približne – minút. Silikonová forma na makronky Orion. Forma je určena pro ks makronek dvou velikostí - na výběr je průměr.


Vyndejte makronky , jakmile jdou snadno sloupnout z papíru a těsto už na papíru neulpívá. Makronky nechte po vyndání chvilku chladnout na plechu, cca minut. Pokud vám při pečení makronky popraskaly, znamená to, že jste míchali krátce, když se moc rozlijí na plechu a nevyběhnou, míchali jste moc. Snažíme se vytvářet stejně veliká kolečka. Tyhle domácí makronky jsou nejlepší!


Michal natočil snadný video recept a návo jak na to - Duration: 8:42.

Větrník na plech - Duration: 3:56. Po uplynutí doby zkusíme jemně prstem, zda se směs nelepí. Směs nám vyjde zhruba na plechy. Plech pak pečeme uprostřed trouby minut. Pokud již ne, předehřejeme troubu na 1°C.


Dajte si pozor na rozostup, makronky sa trochu ešte rozlejú a zväčia. A keď sa vám zlejú už to neopravíte. Takto pripravenými plechmi s nanenseným cesto niekoľko krát poklepte aby sa vyplavili prípadné vzduchové bublinky a dajte bokom, ideálne na teplejšie miesto, kde nechajte makronky úplne zaschnúť. V tomto bode je ideálne zapnúť si rúru, aby bola poriadne vyhriata.


Na konci makrónky sa snažte rýchlym švihom ukončiť prúd cesta, nerobíme. Pusinky necháme zaschnout až se na dotek prstem nelepí (podle podmínek zasychání trvá od desítek minut až po jednotky hodin a je vhodné napřed upéci jednu skořápku jako zkušební vzorek) a pak dáme do trouby vyhřáté na 160°C (horkovzduch). Pečeme minut, pak snížíme teplotu na 140°C a dosušíme.


Tuto základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme minut osychat. Poté makronky pečeme minut na 1°C ( na co nejmenší výkon trouby). Upečené makronky sundáváme z plechu až za studena!


Makronky podle šéfcukráře Pavla Jurašky spojujeme libovolnou náplní. Dá se použít marmeláda. Kvalitný plech s prvotriednou nepriľnavou vrstvou je na pečenie na slano aj na sladko absolútne nevyhnutný.


Logo TESCOMA nesú plechy nízke, hlboké aj tie úplne bez okrajov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky