pondělí 23. listopadu 2015

Jakou rýži na paellu

Samozřejmě podniky, které se na paellu specializují, mají hodně práce už předem hotové, takže paellu pro hosty nachystají rychleji. Zásadní suroviny: správná rýže a šafrán. Ať už se paella připravuje nad ohněm, nebo na sporáku, vždy je zásadní, aby se rýže vařila v široké pánvi, která má co největší dno. Mezitím si připravte základ na rýži.


Na paellovou pánev nalijte trochu olivového oleje, zlehka ho osolte a ze všech stran na něm orestujte krevety a langustini.

Trvá to celkem asi minut a podle potřeby je dále podlévejte. Přidáme kuřecí maso, směs vepřového a zeleniny a rovnoměrně vše rozložíme na pánvi nebo na pekáči. Pánev vložíme do středně vyhřáté trouby a takto připravenou španělskou paellu dusíme asi minut.


Podle potřeby ji podléváme vývarem. Ke konci na ni nasypeme hrášek a odklopíme pokličku, aby se voda vypařila. Skvělá rýže ze Španělska Kombinace rýže, zeleniny a masa se samozřejmě objevuje i ve španělské kuchyni, a to často v podobě paelly ( rýži na paellu nabízíme zde - Rýže Molí de Rafelet je pěstována v přírodním parku Ebro Delta, mleta v tradičním mlýně, takže si zachovává svou chuť i vůni).


Provařte a přisypte rýži , která bude nasávat šťávu z pánve poměrně rychle, takže mějte připravený vývar na případné podlití, nesmí se připálit.

Přidejte pak i rajčata se slupkami, hrášek a lehounce promíchejte. Vařte na mírném plameni, tak, aby se z pánve odpařovalo co nejméně tekutin. Jakmile je rýže podle vašich představ, můžete paellu podávat.


Přidáme rýži , papriky, hrášek, sůl a pepř podle chuti. Přikryjeme a dáme na cca minut do trouby(1stupňů), až je rýže skoro měkká a voda se vypařila. Krátkozrnná rýže ze sebe při vaření uvolňuje škrob, proto se hezky lepí. Nejčastěji narazíte na rýži arborio.


Hodí se na rizota, kaše, rýžové nákypy a sushi. Střednězrnnou rýži můžeme využít na španělskou paellu , protože se. Rozsáhlá diskuzní fóra pro rodiče.


Těhotenství, poro miminka a batolata. Diskuze podle narození i regionu. V okolí Valencie, odkud paella prý pochází, se pěstuje spešl rýže právě na ni. U nás bych koupila nějakou kulatozrnnou španělskou. Pokud se rýže orestuje, jak má, neměla by být mazlavá.


Jednou jsem sice jedla ve Valencii paellu , která taková byla, ale to bylo asi tím, že šlo o univerzitní menzu.

Madridu, města, kde se dobré jídlo podává a voní přímo na ulici a je neodmyslitelnou součástí každodenní kultury. Protože Španělé jedí náruživě, rychle, strašně rádi a na hodně dobré úrovni. Přitom jde o jídlo v té nejpřirozenější podobě: sezonní, čerstvé a podávané s dobrým vínem, aby všichni byli v pohodě. Já mám nejradši basmati od MaS, ale nevím, jestli by nebyla lepší třeba kulatozrnná, třeba arborio, na netu je v tom zmatek, každý uvádí něco jiného.


Důležité je použít vždy čerstvé a kvalitní ingredience a správnou rýži (kulatozrnná, nepropláchnutá). Paella se připravuje na veliké, nízké a kulaté pánvi, tzv. Recept muze byt dobry,ale chybi ti tu dodat,ze na to,aby byla ryze zluta se do Paelly dava safranek,nebo umele barvivo,ktere pouzivaji spanele. Na vlákninu bohatá je rýže Natural, oproti bílé rýži potřebuje delší dobu vaření. Typicky nelepivé rýže jsou například Patna a Paraboiled.


Zvláštním druhem tmavé rýže je Divoká (Indiánská) rýže, bohatá na množství vitamínu B. Ve většině návodů na přípravu rýže se doporučuje studená voda. Množství vody, které přidáte k rýži , závisí na typu rýže, který připravujete nebo na tom, jak vlahou rýži máte rádi. Na vnitřku nádoby nebo v manuálu použití jsou většinou označená množství vody, v závislosti na typu rýže.


Manuál: Jakou rýži koupit? Rýže je hlavní potravou pro asi čtvrtinu obyvatelstva zeměkoule, a tak i pro většinu z nás je v jídelníčku samozřejmostí. Snadno a rychle se připravuje, je ideální přílohou, hlavním jídlem, hodí se do polévek a lze z ní připravit i sladký dezert.


Navíc má při některých zdravotních.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky