pátek 20. listopadu 2015

Hliníková víčka od jogurtů

Možná ji taky máte doma. Stříbrnou kouli z alobalu od čokolád. Nebo tašku plnou hliníkových víček od jogurtů a pytel plechovek od piva. A přemýšlíte, co s nimi.


Přinášíme aktualizovaný seznam míst, kde můžete hliníkový odpad odevzdat. Nejlépe ale uděláte, když se aluminiu budete vyhýbat.

Hliníkový odpa jako jsou zmiňovaná víčka od jogurtů nebo plechovky od piva, můžete jednou za čas dovézt do sběrného dvora. Ano, je pravda, že takové třídění je časově náročnější. Máte ale jistotu, že hliník bude znovu zpracován a recyklován. Takový postup je smysluplný, pokud se vám doma nahromadí větší.


Je pravda, že hliníková víčka (např. od jogurtů ) nelze recyklovat a jsou stejně spalována, takže nemá smysl je sbírat? A tak závisí jen na obcích, jak se s tímto nařízením popasovaly. Někde se například objevily speciální kontejnery na hliník, jinde vznikla sběrná místa, kam je možné vytříděné plechovky, víčka od jogurtů nebo obaly od čokolád a sýrů přinést.


Máme doma nashromážděná hliníková víčka , kam s nimi?

Sbírat i obaly, kde je hliník zastoupen okrajově? Dále bychom se chtěli zeptat zda-li se třídění malých hliníkových obalů ( od sýrů, jogurtů ) vyplatí. Hliníková víčka od jogurtů a jiné kovy se v ČR sbírají prostřednictvím sběrných dvorů a výkupen.


Co mám dělat s hliníkovými víčky od jogurtů a kovovými obaly? Kovové obaly a hliníková víčka odhazujte, do sběrných nádob nebo pytlů určených pro sběr kovů. Větší množství můžete odnést do sběrného dvora nebo výkupny kovů.


Z vrchní strany víčka nakreslíme obrázek. Pod víčko si dejte vrstvu novin, aby byl podklad měkký a obrázek se hezky vytlačil. Kreslíme tupou tužkou, aby se víčko neprodřelo. V Praze byla doposud tři velká sběrná místa, kam bylo možné tenkostěnný hliník, tudíž například hliníková víčka od jogurtů , plechovky od nápojů a podobně, zanést. Jedním z nich byl i Toulcův dvůr, který však s jeho sběrem k poslednímu dni února skončil.


Kam patří hliníková víčka od jogurtů a plechovky? Nápojové plechovky a hliníková víčka odhazujte, pokud existuje ve vaší obci oddělený sběr, do sběrných nádob k tomu určených. Hliníkové obaly, které jsou pevně spojené s dalšími materiály, patří do směsného odpadu. Hliníkové bývají plechovky, víčka od jogurtů , fólie od tavených sýrů a čokolá potravinové misky a alobal.


Menší zádrhel může spočívat v nutnosti rozlišovat hliník na tlustostěnný a tenkostěnný. Zejména tenkostěnný (např. víčka od jogurtů ) nemusí všechny výkupny přijmout.

Víčka ( hliníková ) od jogurtů - stejně jako plechovky a konzervy patří i hliníková víčka do kontejneru na kovy, ten je ale méně častý. Ve větším množství můžete tento odpad odnést do sběrného dvora či výkupny kovů. Každá šupina může být jiná.


My jsme lepili, co jsme našli, razítkovali, malovali, inkoustem přemalovávali voskovky a variant je celá řada. Otrokovice - Je to sice odpa ale pomůže. Alobal, hliníkové plechovky od nápojů, víčka od jogurtů , sýrů, zavařenin, kovová šroubovací víčka od alkoholických nápojů, obaly od paštik, hliníkové krabičky, nádobky od čajových svíček či sprejů, žaluzie, rámečky obrázků, hliníkové nádobí, konstrukce stanů, lehátek, lyžařské hole i součásti kol. Například víčka od jogurtů ze snídaně, pár pivních plechovek z „pánského večírku u Ligy mistrů“, nějaký ten energeťák nebo pikslu od fazolí či kukuřice od večeře.


Schválně si tyto drobnosti dávejte jeden týden stranou a uvidíte, že je toho kovového odpadu nakonec poměrně dost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky