úterý 10. května 2016

Jak používat ocílku

NEJLEPŠÍ GULÁŠOVÁ POLÉVKA Z MLETÉHO MASA! Polévková královna je zpátky! Klasika Českých kuchyní! O kvalitní nože je třeba řádně pečovat. Nabrousit nůž ocílkou byste měli aspoň jednou týdně.


Pokud máte pocit, že nůž svou ostrost ztrácí a osvěžení ocílkou. Nedoporučujeme používat takové “ocílky” na nože, na kterých Vám záleží. Brusná ocílka Váš nůž nabrousí, nicméně s velmi hrubým výsledkem. Navíc je téměř nemožné konzistentně udržet správný úhel a pravděpodobně si zničíte ostří.


Takto nabroušený nůž se může jevit jako ostrý – ale dlouho mu to. Ocílku seženete v každé prodejně s domácími potřebami. Záleží na tvrdosti ocílky. Vždy by však ocel, z níž je ocílka vyrobená, měla být tvrdší, než nůž, který s ní obtahujeme. Profesionálové, kteří s ocílkou pracují každodenně, doporučují pořídit si nůž i ocílku od téhož výrobce.


Jak nabrousit nůž ocílkou? Možná jste si všimli, že postupujeme od nejjednodušších možností k těm složitějším. Ocílka tvoří pomyslné předposlední místo.


Ve většině kuchyní se nachází, ale ne každý ji umí používat – nebo používat správně. Tipy pro perfektní naostření nože v domácích podmínkách 20. Tupý nůž je mnohem nebezpečnější, než ostrý. Při práci je potřeba na něj více tlačit a když se náhodou smekne, utržená rána obvy. Pokud budete ocílku používat špatně, nůž nenaostříte, naopak jej budete tupit, odebírat zbytečné množství materiálu a nerovnoměrně zbrušovat.


Obecně platí, že správně naostřený nůž stačí pouze doostřovat doma ocílkou. Tu je dobré používat zhruba jednou týdně. U správně nabroušeného nože se zvyšuje jeho ostrost i životnost.


Když však nůž ani po použití ocílky nevykazuje správnou ostrost, je důležité k důkladnému. Ocílku je nejlepší používat pravidelně, mezi jednotlivými broušeními, aby se čepel příliš netupila. Ocelový brousek, nebo jednoduše ocílka, jak se mu často říká, se běžně nepoužívá k naostření úplně tupého nože. Největší uplatnění nachází v udržování ostré čepele.


V praxi se ale vidí i jiné způsoby: mnozí si raději ocílku postaví špičkou na prkénko a pod doporučeným úhlem obtahují ostří směrem dolů k. Ocílku uchopte do levé ruky tak, aby Vás ocelová zábrana (Gard) na jejím konci chránila od zranění při náhodném sklouznutí nože. Pravou rukou uchopte pevně rukojeť nože. Kořen nože nasaďte na špičku ocílky a při mírném tlaku. Používání ocílky je velmi jednoduché. Stačí přiložit nůž k ocílce v úhlu 20° a táhnout směrem dolů, od rukojeti ke špičce.


Tento pohyb opakujeme několikrát vždy po jedné straně. Takto přibrousit nůž můžete před každým krájením. Více naleznete v našem článku jak nabrousit nůž na. Tedy ne že by se podezřele levné kuchyňské nože nedaly naostřit nebo nedaly používat , to samozřejmě ne.


Dřív nebo později se ale na nich může projevit vada materiálu, nebo nebudou správně vyvážené a krájení s nimi bude dřina. Máte-li s ostřením zkušenosti, lze ocílku držet tak, aby směřovala dále od těla, opřít si ruku svírající ocílku o tělo a naostřit nůž tak, jak bylo uvedeno výše. Nože s vlnovitým nebo zoubkovaným ostřím je nutno brousit na hladké straně. Brusný úhel by se měl po celé délce řezného ostří blížit velikosti 0. WHO instruktážní video. Rouška virus sice 1 nezastaví, ale omezí šíření kapének, kterými se.


Od čtvrtečního rána byste neměli na veřejných místech potkat člověka, který nemá roušku. Obličeje mnohých zdobí roušky vyrobené, protože sehnat ty zdravotnické, je jako hledat bájnou Atlantidu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky