pátek 13. května 2016

Suchý vzduch v paneláku

V teplom vykúrenom byte máme suchý vzduch , ktorý poškodzuje sliznice nosa a úst a tie potom oslabené málo bránia náš organizmus pred respiračnými chorobami. Byty a kancelárie sú najčastejšie vykurované pomocou radiátorov. A v neposlední řadě jsou tu interiérové fontány, které navíc ještě příjemně uklidňují.


Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, buďte opatrní a hodnoty relativní vlhkosti si dobře kontrolujte. Nadměrná vlhkost muže napáchat ještě více škody než suchý vzduch. S čím bojujete častěji?

S vlhkostí, nebo suchým. Jednou za čas pořádně vyvětrejte, aby se obměnil suchý vzduch v místnosti s čistým a vlhčím vzduchem venku. Je lepší větrat kratší dobu a intenzivněji, než déle a málo.


Závisí to ovšem na venkovních podmínkách. Obecně je dobré větrat vždy, ale nezapomeňte, že vlhkost v ovzduší kolísá podle počasí i teploty. Samozřejmě tak, aby bylo doma stále příjemně. Aby tam nebyl příliš suchý vzduch , průvan aby byl leda v letním horku, aby tam v zimě nebyla nikde studená místa, aby při příchodu působil vzduch uvnitř svěžím dojmem a aby se od zdrojů dostával zápach rovnou z domu pryč.


Vzduch s nízkou vlhkosťou môže byť príčinou mnohých nepríjemností.

Práve tieto zdravotné problémy nás často upozornia na to, že niečo nie je celkom v poriadku. Najbežnejšie je škrabanie v krku, pálenie očí alebo únava. Celkovo má suchý vzduch vplyv najmä na sliznice a dýchacie cesty.


Suchý vzduch v našich domovech je příčinou spousty zdravotních problémů. Hygienicky doporučovaná relativní vlhkost vzduchu je v létě – a v zimním období –. Při poklesu vlhkosti vzduchu pod vysychají sliznice dýchacích cest, a tím dochází k oslabení obranného mechanismu člověka proti vnikání mikroorganismů, aerosolů a alergenů do lidského. Obzvláště pokud bydlíte v panelovém domě, snažte se nepřetápět místnost a co nejčastěji větrat.


Ideálním řešením bývá zvlhčovač vzduchu nebo třeba eukalyptový olej v aroma lampičce. Mnohdy může suchý vzduch i za podrážděnou pokožku, často popraskané rty, pálení očí nebo za zvýšenou únavu. V zimní topné sezoně totiž relativní vlhkost vzduchu ve většině místností, kde pobýváme, klesá na hodnotu kolem procent, což je hluboko pod hranicí optimální hodnoty.


S teplou párou – vodní pára se v ochlazovací komoře mísí se vzduchem a je vypouštěna z přístroje. Tento typ účinně ničí bakterie, ale zvyšuje teplotu v místnosti. Nevýhodou je spotřeba energie.


Se studenou párou – nasátý vzduch se smíchá s vodní párou, a teprve poté vychází z přístroje. Vzduch je pre život rovnako potrebný ako voda a potraviny. Aj keď sa jeho kvalita v priebehu roka výrazne nemení, v zimných mesiacoch sa klíma vykurovaných panelákových bytov mení na púšť.


Vlhkosť klesá hlboko pod ideálnu hranicu a organizmus sa s nedostatkom vody v ovzduší nedokáže vyrovnať bez pomoci. Právě tyto zdravotní problémy nás často upozorní na to, že něco není zcela v pořádku.

Nejběžnější je škrábání v krku, pálení očí nebo únava. Celkově má suchý vzduch vliv zejména na sliznice a dýchací. Všichni říkají, větrejte, ale pak budu mít v domě vysušený vzduch , jako jsem měl v paneláku. Vlhkost vzduchu v domě je závislá hlavně na tom, jak moc se větrá a jak moc studený vzduch přivádíme. V zime počas vykurovacej sezóny ľudia úplne bežne zvlhčujú suchý vzduch vo svojich bytoch, vykúrených radiátormi.


Nemali by ste na to zabúdať ani v letných horúčavách, kedy naše príbytky vykuruje Slnko. A vysušuje klimatizácia. Pokiaľ nemáte interiérovú fontánku alebo iný zvlhčovač vzduchu, nezabúdajte na.


Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se Vám při pěstování budou jistě hodit. Zejména malé děti jsou náchylnější, protože ještě nemají plně vyvinutý imunitní systém. Mnoho vzduchotechnických systémů také neobsahuje zvlhčovač, a pokud už v systému je, většinou se podle jejích slov v rámci úspor nepoužívá. Zejména pak kladné a záporné ionty, které působí příznivě na lidské zdraví.


Problém si častokrát všimneme až vtedy, keď sa naše deti budia s dusivým kašľom alebo nás po večeroch režú oči. Vlhkosť v zimnom období v spálni a detskej izbe je v noci cca. Zvažoval som pri výstavbe hlinené omietky, ale ponuka bola príliš drahá a netrúfol som si to robiť sám. Uvažujem, nakoľko má význam vzduch zvlhčovať.


Je to o dosť lepšie, ako sme mali predtým v paneláku , ale ešte to nie je ideálna. Mame doma gamaty, uz asi mesic topime, pres den je to ok, okna se nerosi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky