pátek 26. srpna 2016

Bohyně afrodita

Kypr a Kythéru, kde také byla nejvíce uctívána. Nejčastěji se uvádí jako její otec Zeus a za matku Dióna. Dokáže vzbudit lásku jak v srdcích smrtelníků, tak i bohů.


Afrodíta byla dcerou nejvyššího boha Dia a jedné z jeho milenek - bohyně deště Dióny. Další verze je, že se zrodila z mořské pěny oplodněné bohem hvězdného nebe Úranem. Přestože byla nejkrásnější bohyní antických mýtů, měla za manžela nejošklivějšího z nich - boha ohně Héfaista.

Afrodita - bohyně lásky, kdo by ji neznal. Je také patronkou manželství a porodu, ztělesněním věčného jara. Latinsky – Venus = bohyně lásky a krásy, nejkrásnější z bohyň antických mýtů. Bohyně Řek Artemis Lov. Paris si byl vědom své odpovědnosti a odvážně se postavil soupeři.


Jakmile však Meneláos pozvedl kopí, Paris zbaběle utekl do zadních řad. Hektór ho k boji přinutil, ale Paris Meneláovi podlehl. Kdyby mu nepomohla bohyně Afrodíta, zůstal by ležet na bojišti mrtvý.

Ona ho však obestřela mrakem a přímo z bojiště ho. Titan Kronos zabil svého otce Úrana a hodil jeho genitálie do moře. Pouze tři bohyně byly lhostejné, aby milovaly kouzla - moudré Atény, panenský lovec Artemis a pokorný Hestia. Kromě lásky a krásy je Aphrodite považována za bohyni. Jméno této bohyně je odvozeno od řeckého slova „afros“, které se překládá jako „pěna“.


Do svých osidel a spárů vláká nejednoho muže. Význam jí může potvrdit, že patřila mezi dvanáct skvělých olympioniků. Její kráse podléhají dokonce bohové. Snadno rozkmitá i zatvrzelý kámen. Je to nejslibnější a nejznámější bohyně v řecké.


Pamětní zlatá medaile Sádrový model: ak. Vladimír Oppl Rytec Lubomír Lietava. Homéra byla dcerou nejvyššího boha Dia a bohyně deště Dióny, podle Hésoida se zrodila z mořské pěny oplodněné bohem nebe Uranem a vystoupila z moře na ostrově Kypr.


V římské mytologii měla latinský ekvivalent jménem Venuše. Tato bohyně se díky své kráse a kouzlům stala jednou z nejmocnějších bohyň, neodolali jí lidé ani bohové. Kdo jí prokazoval úctu a přinášel oběti, mohl se spoléhat na její přízeň. Někdy dokázala pravé divy, jaké dokáže.


Pokud se chcete dozvědět více o Starověkém Řecku, přečtěte si náš rozsáhlý článek Řeč.

U jedněch i druhých to bylo jedno z nejvýznamnějších božstev. Ovšem v Thébách či Spartě byla ve starověku vyznávána i jako bohyně války a za svoji patronku ji kdysi. Byla to bohyně lásky, krásy, plodnosti i dobroty. Je symbolem rovnováhy, sebeúcty, krásy, erotiky, romantiky.


Její jméno v překladu znamená ,,Zrozena z pěny“, je spojována s mořem a vodou. Podle starodávné legendy se vždycky objevovala obklopena jejími společníky - nymfy, harity a ors. Také byla doprovázena holubicí. Na neúspěchy tyto bohyně ve své parketě reagují zlostí, závistí či depresí. Jen ona umí spustit proces vlastní přeměny, díky čemuž ožil Pygmalionův výtvor.


Ví, že ani jedno ani druhé nemůže zanedbávat. Víte jak působí červená řepa na náš organismu a jak ji připravit? Vše se dozvíte v tomto článku. Tuto funkci dostala od nejvyššího boha Dia, který ji miloval stejně jako svou manželku Héru.


Měla s ním šest dětí: tři Moiry, které se staly bohyněmi osudu, a tři Hóry, bohyně ročních období a zákonitosti v přírodě i společnosti. Jednou z těchto Hór byla Diké, bobyně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky