středa 24. srpna 2016

Jak uvařit kulatozrnnou rýži

A to už mi pomalu docházejí slova o tom, jak naše babičky do dušené rýže vkládaly oloupanou cibuli, na pár místech propíchnutou hřebíčkem. Někdy i přikládaly kousek skořice a bobkový list. Teď už na to nemusíte jen vzpomínat. Ode dneška víte, jak uvařit rýži a jak tohle umění rozvíjet dál. Rýže je jedním z nejjednodušších a nejuniverzálnějších jídel, které si můžete uvařit doma.


Stačí se naučit několik základních pravidel a můžete si připravit jakékoli jídlo.

V následujícím videu vám Roman Paulus ukáže, jak správně uvařit rýži basmati. Pokud se rozhodnete pro jednoduchou úpravu vařením, pamatujte, že je třeba rýži důkladně propláchnout pod tekoucí vodou například v sítku. Pak ji vložte do hrnce se studenou vodou. Vodu osolte a případně do ní nalijte trochu oleje. Lenka Rutteová Pro mnohé je vaření rýže hotovou alchymií.


A jestli v kuchyni teprve začínáte, může vás případný nezdar od dalšího vaření rýže zbytečně odradit. Jak správně uvařit rýži ? Jakmile začnou zrníčka odskakovat a vonět, znamená to, že už se praží.

Přidej máslo (asi 3-polévkových lžic) a nech rozpustit. Možná se vám zdá jednoduché uvařit rýži , někteří lidé však neradi lepivou, rozvařenou, bezchuťovou. Tento recept však nemá chybu. Každý z těchto druhů rýže potřebuje jinak dlouhou dobu k tomu, aby chutnal tak, jak opravdu má. Na jeden hrnek rýže použijeme hrnečky vody.


Ideální pro vaření je speciální hrnec na rýži. Rýži vložte do vody, promíchejte a pusťte na nejvyšší teplotu. Použití rýžovaru je jednoduchý a efektivní způsob, jak uvařit rýži.


Mnoho rýžovarů udržuje rýži po uvaření v teple. Rýži není při vaření potřeba hlídat, protože tato zařízení jsou vybavena automatickým zařízením, které se sepne, když je rýž. Na trhu se můžete setkat s rýží kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou. Oblíbenými druhy rýže jsou Basmati, Jasmínová, Arborio, Sushi, natural. Lehko se rozvaří nebo nedovaří.


Uvařit rýži není ale snadné. Určitě každou rýži nejprve pořádně propláchněte, i. Rýže už je u nás jednou ze základních příloh, přesto se jí spousta kuchařů a kuchařek bojí. V hrnci rozehřejte olej a rýži na něj vsypte.


Pokud chcete, aby byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte ale dodržovat některá základní pravidla.

Od doby než se voda začne znovu vařit jí nechám povařit ještě minut. Takové rýže je pak vždy pěkně sypká. Rýži pak zcedím a nechám odejít páru. Někdo mi řekl, že jde o indický způsob, no tím si ale.


Dále zde naleznete další zajímavá související témata. Jiný způsob jak uvařit krásně sypkou rýži je následující: Vařte ji cca minut a poté rýži přelijte do cedníku, který je přibližně stejné velký, jako hrnec. Do hrnce nalijte vroucí vodu a cedník s rýží „postavte“ nad hrnec. Rýži trošku pročechrejte vidličkou a přiklopte pokličkou.


Víceúčelová rýže, která se vaří v horké vodě. Pokud jde o bílou rýži , vaříme ji minut, hnědou pak až minut. Jde i italskou kulatozrnnou rýži , která má krémovou konzistenci a chutná po oříšcích. Připravuje se metodou přípravy na italské rizoto, trvá to asi až minut.


Je mnoho teorií, jak moc máte rýži před vařením opláchnout. V jedné rodině oplachují rýži 2–3x, aby nebyla nijak cítit. Jinde zase jen jednou, protože si myslí, že jen tak má tu pravou „šťávu“. Takže míru umytí rýže necháme čistě na vás.


Stejně jako mnoho jiných sypkých potravin je třeba rýži chránit před vzdušnou vlhkostí. Pokud je narušen obal při použití rýže k přípravě nějakého. Vyberte si ze stovek receptů na černá rýže jak vařit, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření černá rýže jak vařit.


Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších černá rýže jak vařit receptů z čech i ze světa.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky