pátek 24. dubna 2020

Test řepkových olejů

Sedmnáct řepkových olejů pod drobnohledem. Kromě rafinovaných olejů známých i privátních značek byl součástí testu i jeden nerafinovaný, za studena lisovaný. Sedm olejů pocházelo z České republiky, čtyři byly německé, dva z Maďarska, dva z EU, jeden rakouský a jeden bez označení země původu. Ve vyhlášce je také jasně ukotveno, jak se mají oleje skladovat (do stupňů Celsia) a že musí být chráněny před přímým slunečním světlem. Vedle všem dobře známých olejů , jakou jsou olivový a slunečnicový, můžete narazit i na další druhy vyrobené z jiných rostlin.


Podle názoru odborníků je lze označit za výhodný nákup a jejich použití v kuchyni se rozhodně není třeba bránit. Zasílat nově přidané názory e-mailem Přidat názor 22. DTest nelze podezírat z vlivu Babiše.


Rafinovaný řepkový olej se díky výhodnému poměru nenasycených mastných kyselin považuje za vhodný ke smažení. Test řepkových olejů příjemně překvapil, nejvíce se hodí na smažení 23. V našem testu jsme sledovali kondici a stabilitu řepkových olejů. Zajímalo nás, zda u nich nedošlo k nevítaným chemickým změnám a jak jsou odolné vůči vyšší teplotě.


Dále byla na testovacím programu. Aktuální články na téma řepkový olej - tn. Obchodní sdělení Auto ESA neplánuje kvůli šíření koronaviru propouštění a snaží se hledat jiné formy prodeje a doručování vozů zákazníkům.


Test slunečnicových olejů : Češi dělají velkou chybu, upozorňuje dTest. Praha - Slunečnicový olej se najde ve většině českých domácností. Místo do studené kuchyně či k dušení a restování ho však spotřebitelů používá ke smažení. Vybíráte motorové oleje a chtěli byste za vaše peníze ten nejlepší? Poradíme, jak vybrat pomocí německých testů a recenzí od renomovaných testujících organizací.


Podle posledních testů prováděných na University of Florida v Gainesville na velkém vzorku v Kanadě dostupných a komerčně nabízených rafinovaných řepkových olejů všechny vzorky vykazovaly výrazné překročení povolené hladiny hmotnostního podílu trans-tuků. Nadpoloviční většina vzorků překročila hladinu. Pokusíme se Vám s tímto výběrem pomoci a poradit jak se ve značení motorových olejů orientovat. Testováním spotřebitelské organizace dTest prošlo celkem řepkových olejů a všechny si odnesly přinejhorším dobré hodnocení. Test nejlepších motorových olejů (5w-a 5w-40) Ačkoli je zejména u nových vozů běžné, že výměna oleje je prováděna v servisu, každý řidič by měl být připraven a schopen doplnit v případě nutnosti olej sám.


Rodinná edice olejů značky Glencore (v obchodě je najdete pod nadpisy Babičce, Pro mne, Pro tetičku atp.) olej značky Albert. Na posledním místě mezi rafinovanými oleji skončil řepkový olej značky Lukana. BIO řepkový olej lisovaný za studena běžně používám v kuchyni a střídám s dalšími druhy olejů. Na smažení mi vyhovuje určitě víc než klasické sádlo, které mi prostě “nevoní”.


K jeho velkým přednostem řadím podobnost složení s olivovým olejem extra virgin. Nemohu říct, že by byl lepší, to zase ne. Rozhovor s redaktorem dTestu o testování řepkových olejů. Falex test - metodika stanovující protioděrové vlastnosti a odolnost proti tlaku u olejů a plastických maziv.


Proti sobě jsou umístěny bloky s ocelovými čelistmi tvaru V, ve kterých se otáčí ocelová hřídel. Zkušební blok je ponořen v lázni s testovaným mazivem. Zatížení tvořené přitlačením obou bloků proti sobě. Je rozdíl mezi stejnými druhy olejů od různých výrobců?


Je jeden řepkový olej jako druhý, nebo ne? Nějaké drobné rozdíly jsou, ale prakticky se neliší. Ty odchylky jsou velmi malé a spíše se týkají jiných složek než samotného řepkového oleje.


Trochu záleží na odrůdě řepky, ale z hlediska celkového příjmu je.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky