čtvrtek 9. února 2017

Druhy narcisu

Ti, kdo nezapomněli na podzim vysadit cibule narcisů ještě dříve, než přišly první mrazíky, mohou se pomalu začít těšit na půvabná žlutá sluníčka, která brzy ukážou na zahradách svou svěží tvář. Narcisy v zahradnictví. Vzhledem k jejich zářivě žluté barvě působí narcisy velmi optimisticky, a tak je má na zahradě snad každý pěstitel květin. Ne že by všechny druhy narcisů. Other Cultivars - Ostatní druhy narcisů Do této skupiny narcisů jsou zařazeny všechny odrůdy narcisů, které nejde zařadit do žádné z předešlých skupin.


Je to nepočetná skupina.

U narcisů se nevyvíjí každý rok nová cibule, tak jako u tulipánů, proto mohou zůstat na jednom stanovišti – roky. Pokud chceme narcisy přesadit, nejlepší doba je v červnu a červenci. Botanické druhy se samy množí a nemusejí se vůbec přesazovat.


Svůj název dostal z řeckého jména Narkissos. Je vytrvalou pozemní rostlinou s cibulkami, listy jednoduchého typu s listovými pochvami. Rostlina je vhodná k řezu do váz.


Okvětí narcisu je složené z korunky. Ta má šest okvětních lístků a různě tvarované a zbarvené pakorunky.

Značná část odrůd má květy dvoubarevné, najdeme však i odrůdy plnokvěté. Velikost květů se podle odrůdy pohybuje od dvou do osmi centimetrů. Ranější odrůdy vykvétají v březnu, pozdnější až v květnu. Cibule narcisu by se měly vysazovat ve stadiu vegetačního klidu, tedy od září až do poloviny října, kdy se už dávno vytvořily základy květů. Pokud je začátek podzimu příliš teplý, je lepší trochu si počkat, protože při vyšších teplotách se zvyšuje riziko napadení cibulí plísněmi.


Počítejte s tím, že dřív jak počátkem června byste sekat trávník neměli. Proto v intenzivně sekaném okrasném trávníku nemají místo, vhodnější budou okrajové plochy či luční porosty. Ani velkokvěté narcisy se nehodí, volte spíš méně náročné botanické druhy. Semena jsou kulatá, černá a opatřená velmi tvrdou slupkou.


Tradiční folklór popisuje narcisy jako žluté nebo zlatožluté, ale mohou mít různé barvy. Vôňa narcisov je tiež krásna a koľko odrôd je toľko odtieňov pachu. Niet divu, že esencia narcisu sa už dlho používa v parfémovom priemysle. Rastlina narcis patrí do rodiny amaryllis, ktorá zahŕňa viac ako rôznych druhov cibuľových viacročných rastlín. Zásobním orgánem narcisů je víceletá, protáhle kulovitá až hruškovitá cibule chráněná slupkou.


Původní druhy narcissus L. Velikost a tvar cibule, charakter i barva slupky jsou vlastnostmi kultivarů. Z cibule vyrůstá několik. Hledat v článcích: druhy narcisů.

Jaro je po zimě jako balzám na duši. Nejen pro své prodlužující se dny, více světla a slunce, pro lepší náladu a svěží vzduch, ale i pro rozmanitost barev, které vídáme v podobě barevných jarních květů. Květní obaly (perianthium) chrání tyčinky a pestíky a lákají opylovače. Pôvodné druhy sa vyskytujú v krajinách strednej Európy. Stredozemného mora a tiež v Ázii.


Listy má čiarkované až kopijovité. Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.


Nie všetky druhy narcisov možno použiť na pestovanie v dome. Na rozdiel od narcisu bieleho pôvodným domovom narcisu žltého je západná Európa. Rastie na kyslých, vlhkých pôdach, predovšetkým na horských lúkach, v lesoch a na skalách.


Na prírodných stanovištiach zvyčajne vytvára rozsiahle porasty. Rozšírený je v južnej a strednej Európe. V strednej Európe je však pôvodný vo.


Odrůda je vhodná k pěstování nejen v okrasných záhonech, ale také v pěstebních nádobách na balkonech a terasách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky