úterý 14. února 2017

Nejlepší řepkový olej

Nadpoloviční většina vzorků překročila hladinu 10krát a rekordmanem byl řepkový olej s podílem této prokazatelně rakovinotvorné látky! Jako vždy necháváme rozhodnutí, zda zůstane řepkový olej součástí vaší kuchyně či ne, jen a jen na vás. Alternativy znáte, píšeme o nich pravidelně.


Ačkoli Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje spotřebitelům ke konzumaci jako nejlepší řešení ze všech běžných rostlinných olejů řepkový olej a tento svůj postoj dlouhodobě nemění, v řadě světových i tuzemských médií se v poslední době objevily články, které naopak před konzumací řepkového oleje varují. Jak již název napovídá vyrábí se řepkový olej z řepky jarní, ze které je nutné odstranit kyselinu erukovou (toxickou látku, která má hořkou příchuť).

Z hlediska složení mastných kyselin je na tom řepkový olej velmi dobře. Je tvořen z velké části mononenasycenými mastnými kyselinami a obsahuje omega. Olej (pro kosmetické účely) se získává lisováním za studena, tedy jsou v něm zachovány všechny důležité vitamíny, minerály a další cenné látky. Protože taková ruční výroba arganového oleje je poměrně náročná na práci i čas a na získání jednoho litru arganového oleje třeba pár desítek kilogramů plodů, patří tento olej k finančně náročnějším.


Podle výživových poradců je řepkový olej naprosto bezpečný. Doporučuje se nicméně zvážit všechny dostupné informace o řepkovém oleji a zjistit si víc o jeho výrobě. Poté se můžete správně rozhodnout sami za sebe.


Pokud hodláte řepkový olej vyzkoušet, nejlepší je koupit lisovaný olej nebo olej lisovaný za studena.

Tuky a oleje s nižšími kouřovými body, jako je máslo a olivový olej , jsou nejvhodnější pro metody s nižší teplotou, jako je styl sauté vaření (rychlé smažení) nebo restování. To evokuje v lidech domněnku, že olivový olej je nejkvalitnější, a kdo na to má, kupuje si olej olivový. Kromě toho ale, že za olivový olej utratí mnohem více peněz než za olej řepkový , si takový konzument nijak moc nepomůže. Dokonce je tomu spíše naopak.


Olej z řepky může být lisovaný za studena i rafinovaný – ten je vhodný k širšímu použití v kuchyni. Sezamový olej se pro výživu lidí používá lisovaný za studena, a to buď k přímé konzumaci, nebo do cukrářských výrobků. Podle mnohých odborníků rafinovaný řepkový olej předčí rafinovaný olivový olej , tzn. Ohledně olejů, které používáme často při přípravě jídel, panuje spousta nejasností a mýtů.


Ta se nás snaží nasměrovat k olejům od výrobců, kteří mají na propagaci. Než tápat, který olej je nejlepší , radši zjistěte výhody jednotlivých druhů. Sami si tak můžete udělat obrázek o tom, který olej je vhodné používat. Ta je schopna udržet hladinu cholesterolu v těle v přiměřené rovnováze a tím chránit organismus před rizikem infarktu.


K jeho přepalování totiž dochází až při zhruba 2stupních. Navíc má naproti slunečnicovému výhodný podíl omega-a omega-3. Podle některých odborníků dokonce svými pozitivními účinky šlape na paty olivovému oleji.


Můžete jím nahradit sádlo i máslo nebo jiné další běžně používané tuky.

Za studena lisovaný řepkový olej od nás je nízkoerukový, tzn. Kyselina eruková totiž rozhodně není výživově prospěšná. V minulosti tuto kyselinu řepkový olej obsahoval a neměl proto ty nejlepší výživové parametry. Má nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a oproti tomu vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, což z něj činí jednoznačně nejvhodnější olej na tepelnou úpravu.


Opravdu nejlepší olej na fritování je řepkový - podle měření (které jsem tady psal a zdokumentoval někdy před dvěma lety). Je fakt, že fritovací olej je spíše marketingový tah. Maximálně udělají směs s palmovým tukem, který je sice nejodolnější proti přepálení ale nejméně zdravý. Canola) Řepkový olej se vyrábí z řepkov é ho semena po odstranění toxick é kyseliny erukov é.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky