úterý 4. července 2017

Jak uvařit sáčkovou rýži

A to už mi pomalu docházejí slova o tom, jak naše babičky do dušené rýže vkládaly oloupanou cibuli, na pár místech propíchnutou hřebíčkem. Někdy i přikládaly kousek skořice a bobkový list. Teď už na to nemusíte jen vzpomínat. Ode dneška víte, jak uvařit rýži a jak tohle umění rozvíjet dál. Chceš si na rýži opravdu pochutnat?


Toužíš po výborné chuti, kterou dokáží vykouzlit špičkoví kuchaři? Dodrž můj snadný návod a já tě naučím uvařit rýži na jedničku s hvězdičkou. Pokud se rozhodnete pro jednoduchou úpravu vařením, pamatujte, že je třeba rýži důkladně propláchnout pod tekoucí vodou například v sítku.


Pak ji vložte do hrnce se studenou vodou. Vodu osolte a případně do ní nalijte trochu oleje. Kdo se v kuchyni trochu orientuje, bude si klepat na čelo. Hodím pytlík do vody a počkám. Ano, je to způsob, ale zdaleka si nepochutnáte tolik, jako když vyzkoušíte jeden ze správných postupů vaření rýže.


Po přečtení našich dvou návodů z vás budou opravdoví gurmáni. Rýži před použitím propláchněte, protože je často chemicky ošetřovaná proti škůdcům, čehož je lepší se zbavit. Jak správně uvařit rýži ? V hrnci rozehřejte olej a rýži na něj vsypte. Jakmile začnou zrníčka odskakovat a vonět, znamená to, že už se praží.


Uvařte rýži v kuřecím vývaru. Když začne vývar v hrnci vařit, nasypte do něj propláchnutou rýži. Znovu uveďte do varu, pak snižte teplotu a vařte pozvolna. Zakryjte dobře přiléhající pokličkou a vařte minut (neloupaná rýže potřebuje až minut).


Rýže je po uvaření trochu mokrá a měkká a všechna voda. Váháte, jak správně uvařit jasmínovou rýži ? Podívejte se na náš recept. A pokud si chcete připravit velmi rychlý oběd nebo večeři, stačí uvařenou jasmínovou rýži pouze promíchat s plechovkou tuňákového salátu s papričkami a chutné rychlé jídlo je na světě. U nás v e-shopu pořídíte kvalitní jasmínovou. Rýže s tímto názvem představuje zvláštní kategorii – jedná se totiž o rýži , který je již předupravená.


Díky tomu se jedná o výživově velmi hodnotnou rýži. Přesný postup, jak tento typ rýže uvařit , si můžete přečíst v našem návodu, jak uvařit rýži. Na krabici často bývá rozptyl času, po který se má rýže vařit. Pokud nehodláte jíst slepenou rýži hůlkami, držte se vždy té nižší hodnoty. Osobně kupuji jednu z nejlevnějších značek (Jakási Essa, mívají to v Albertu - sáčky asi za 2-), a přesto se mi díky dodržování těch patnácti minut nepovedlo ji.


Správně připravená rýže je prvním krokem k úspěchu. Měla by být přiměřeně lepivá, ale zároveň načechraná. Rýže má zásadní vliv na konzistenci sushi, což jak už víte je jedním ze základních předpokladů toho správného sushi. Budete potřebovat: sushi rýži , rýžový ocet ochucený cukrem a solí v poměru 6:4:Příprava rýže Nejprve si odměřte objem. Je mnoho teorií, jak moc máte rýži před vařením opláchnout.


V jedné rodině oplachují rýži 2–3x, aby nebyla nijak cítit. Jinde zase jen jednou, protože si myslí, že jen tak má tu pravou „šťávu“. Takže míru umytí rýže necháme čistě na vás. Věda to není, podívejte se na naše rady.


Sáčkovou rýži uvaříme podle návodu na krabici. Na oleji zpěníme papriku, přidáme dle chuti gulášového koření (stačí půl lžičky) a zalijeme malinko vývarem ze zeleniny (petržel, mrkev, hrách), kterou jsme si dopředu uvařili. Přidáme na kostky nakrájené maso z konzervy, chvíli povaříme, ale pozor, ať se maso. Opravdu dobrou rýži je umění uvařit.


Moje matka i tchýně neuměly uvařit dobrou rýži až do své smrti. Vždycky ji měly mazlavou a tím pádem nikomu nechutnala,jinak ale byly obě výborné kuchařky. Můj recept je 1díl rýže,a půl dílu vody dobře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky