úterý 11. prosince 2018

Jak se vaří rýže bez sáčku

Rýže ve varném sáčku - recepty na každý den. Tématické fráze: jak se vaří rýže ryze recepty jak uvařit rýži ryze jak varit rýži jak dlouho varit ryzi ryze recept jak dlouho se vaří rýže jak se dlouho vaří rýže jak uvařit rýži bez sáčků recepty z rýže priprava ryze recept ryze recept na rýži recepty rýže jak varit ryzi basmati recept na vařenou rýži jak. Sledujeme, zda se nám varný sáček s rýží nepřipekl ke dnu hrnce. Vaření rýže kontrolujeme.


Varný sáček s rýží by měl být celý ponořen ve vodě.

Až byla rýže vidět tak jak se voda vsakovala do rýže sem přikryl utěrkou ,pod poklici na hrncu a finito. Nezáleží na čase ale skutečném dodělání rýže. Jo a vařil sem na sklokeramice stupen 4…3. No an pánvi sem smahl zbyte hub,kuřecí prsa a na konec porek.


Rýže basmati patří mezi dlouhozrnné rýže a má charakteristické aroma. Tato rýže se hodí hlavně k indickým pokrmům jako například kari. Podívejte se na video a dozvíte se , jak na to.

Na osoby počítejme hrníček rýže. Poté vodu s rýží osolíme, do oloupané cibule zapícháme několik hřebíčků, cibuli vrazíme do rýže , přiklopíme a necháme cca - minut vařit na mírném plameni. Po celou dobu vaření neodklápíme pokličku, počkáme, až budeme kontrolovat, jestli je rýže už uvařená. Rýže je hotová asi za minut, pěkná sypká, ale já ji tam nechám třeba dvě hodiny i déle.


Ohromná výhoda je, že je připravená celou dobu, krásně teplá a nemusím ji ohřívat pro každého zvlášť, jak se mi courají na oběd. K vaření rýže basmati platí pravidlo, že poměr obilniny ku vodě byl měl být 1: tedy na jeden hrneček rýže použijeme dva hrnky vody. Rýži nezapomeňte osolit a pokud chcete, aby měla aromatičtější chuť, můžete ji doplnit o kardamon, hřebíček, skořici nebo kurkumu. Jak se vaří rýže v Indii? Přisypat trochu kari nestačí, podívejte se.


Není na světě jen ta,kterou si koupíte v supermarketu. Asiaté rádi vaří rýži Basmati,postup uvedla babkazov, rýže se orestuje,přidají se nějaké ty suroviny a zalije horkou vodou,poměr voda- rýže je důležitý. Po uvaření lehce promícháte vidličkou a můžete pozvat vietnamce na super baštu.


Příprava pravého italského rizota se pak neobejde bez rýže arborio. Pro zvláštní účely, např. V obchodech se setkáte i se sushi rýži, která vyniká svou lepivostí a snadnou zpracovatelností a tvarovatelností a jak je z názvu zřetelné, používá se pro přípravu sushi.


Na šálek rýže počítá se dvěma šálky vody.

Voda se uvede do varu a nasype se do ní dobře vypraná rýže. Jakmile voda začne opět vařit, zmenší se plamen a nádoba se přiklopí, aby se rýže pomalu vařila minut. V Číně se rýže nesolí a dělají ji tam aby se zrníčka slepovaly a rýže šla jíst hůlkama.


Já vařím rýži leta letoucí takhle - propláchnutá rýže , vody tolik, aby byl ponořený jen ve vodě nad rýží článek prstu ukazováčku, pak minut vařím, vypnu, pod pokličku dám pap. Přidávám sůl, koření či cibuli s hřebíčkem. Rýže už je u nás jednou ze základních příloh, přesto se jí spousta kuchařů a kuchařek bojí.


Uvařit rýži je přitom snadné. Pokud chcete, aby byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte ale dodržovat některá základní pravidla. Papr: Nesmysl, je mi let, od let piji kávu i čaj s mlékem bez cukru a naprosto žádné problémy. Nižší tlak ve vyšší nadmořské výšce způsobuje, že se voda vaří při nižší teplotě, takže rýže se bude vařit déle. Když Meharg vařil jeden díl rýže v pěti dílech vody, přebytečnou tekutinu slil, a uvařenou rýži následně propláchl, zredukoval se obsah arseniku o osmdesát procent.


Nejlépe pokus dopadl v okamžiku, kdy nechal rýži přes noc namočenou ve vodě, zasyrova ji proplachoval tak dlouho, dokud nebyla čirá a až poté ji vařil.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky