pátek 19. dubna 2019

Sušení jablek v horkovzdušné troubě

Zpočátku pár hodin při 70°C, posléze při 40°C. Poznámka: Jablka, zbavená jadřinců trubkovým vykrajovačem, lze krájet na kroužky které se pak suší. Je to sice estetické, ale jejich sušení na roštech je neekonomické.


Tématické fráze: sušení jablek v troubě sušení jablek v horkovzdušné troubě sušení ovoce v horkovzdušné troubě jak sušit jablka sušení jablek suseni krizal v troube sušení hrušek v horkovzdušné troubě jak sušit ovoce v troubě suseni v troube suseni ovoce v troube sušení trnek v troubě jak sušit hrušky jak ususit. Sušení jablek v troubě jako levnější varianta.

Postupujeme stejným způsobem jako při sušení jablek v sušičce, akorát nakrájená jablka pokládáme na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby. Mřížku nebo plech dáme na radiátor a necháme jablka takto schnout - dny. Pak přendáme do plátěných sáčků a necháme doschnout, občas promícháme. Nahnilé ovoce na přípravu křížal nepoužíváme! Chuťově jsou lepší z kyselejších jablek.


Pokud vám nevadí tvrdší slupka, nemusíte jablka ani loupat. Sušit můžete na vzduchu, v troubě nebo za pomoci sušičky. Sušit ovoce můžete klasickým způsobem na rámu se síťovinou.

Ovoce rozložte v jedné vrstvě, tak aby se nepřekrývalo, a umístěte jej do teplé a temné místnosti nebo nad radiátor. Doba sušení se odvíjí od druhu zvoleného ovoce a teplotě. Prodávají se i speciální sítě na sušení a proces lze urychlit zapnutým větrákem, případně rozhořeným krbem a teplem z něj jdoucím.


Další možnosti sušení ovoce. Asi nejoblíbenějším procesem je sušení ovoce v troubě. Křížaly z jablek usušených právě v troubě jsou chuťově vynikající. Na perfektně vysušené ovoce nemusíte mít sušičku. Pokud nechcete kupovat sušené ovoce, které je často přislazené, máme zde podrobný návo jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě.


Křížaly rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a během sušení je několikrát otočte. V troubě s pootevřenými dvířky sušíme křížaly pozvolna, nejprve při - °C. Když se část vody odpaří a plátky či kousky ovoce zaschnou, zvýšíme teplotu na °C, po otočení je dosušíme znovu při °C. Kousky ovoce rozložte na plech či jinou podložku, na kterou se ovoce nepřilepí, řeznou stranou ho dejte nahoru. Můžete sušit v troubě (dvířka nechte pootevřená, aby vlhkost mohla odcházet, strčte do nich například vařečku), v sušičce nebo i na kamnech (pokud máte například staré elektrické „akumulačky“).


V případě sušení hrušek postupujte podobně jako u jablek (rozkrojit, vyjmout jadřinec, neloupat, nakrájet na stejně tenké plátky). Usušené hrušky mají být pevné a pružné. Délka sušení je 8-hodin při teplotě okolo °C.

V klasické troubě (nejméně vhodná je plynová, špatně se u ní reguluje teplota, naopak horkovzdušná s ventilátorem je vynikající). Na radiátoru, ústředním topení či kamnech (tato metoda je využitelná spíše v zimě). V sušičce (ideální způsob zaručující profesionální výkon). Plody k sušení by měly být vyzrálé, čerstvé, zbavené pecek a nakrájené na 5mm silné plátky.


Pokud sušíte v troubě , neměli byste je pokládat na plech, ačkoli to v našich domácnostech bývalo zvykem. Ovoce chytá plechovou pachuť a nemůže jím procházet vzduch, což vede ke ztrátě barvy. V horní části dvířek vložím krabičku sirek a pod. Zjistil jsem, že sušení , konkrétně šípků, je v troubě rychlejší, než v sušičce, kterou také používám.


Možností je usušit bylinky v troubě. Obecně je doporučována teplota kolem stupňů Celsia, jak dlouho sušit bylinky v troubě ovšem nelze s jistotou říci. Z hlediska času je tedy potřeba sledovat, až budou bylinky křehké a suché, a poté je vyndat. Bylinky v troubě sušte rozložené na pečícím papíře a často je. Jablka pečené v troubě recepty, které budete milovat.


Vyberte si ze stovek receptů na Jablka pečené v troubě , které se vám budou snadno a rychle vařit. Při sušení dodržujme tento postup. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Jablka pečené v troubě. Ne každý ví, že zavařování ovocei zeleniny je možné také v troubě – elektrické, plynové či horkovzdušné. Zavařování v troubě má ale svá pravidla a také úskalí, proto se mnozí potýkají s nezdary.


Pokud si ale správný postup pečlivě nastudujete, informujete se o hlavních nevýhodách zavařování v troubě a budete experimentovat, úspěchy se brzy dostaví. Dělala jsem povidla z jablek , nakg jablek 250g cukru, dl octa. Jablka na čtvrtky a po zapečení jsem ještě přidala skořici, mletý badyán a hřebíček.


Povidla jsou výborná, díky za skvělý tip na pečení v troubě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky